Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Συλλογικός αγώνας ενάντια στις σάπιες «αξίες» η απάντηση

Ανακοίνωση - κάλεσμα των Συλλόγων Γυναικών Θεσσαλονίκης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Παράλληλα φαίνεται πως ερευνώνται τόσο ο καταγγελλόμενος ομαδικός βιασμός της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα όσο και οι καταγγελίες για κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών καθώς φέρεται να υπάρχει εμπλοκή κοινών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα κι άλλων προσώπων, εκτός των τεσσάρων άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση. Αναζητούνται βίντεο από το πάρτι στη σουίτα 401, συνομιλίες που «καίνε» εμπλεκόμενους και μηνύματα που φέρνουν στο φως τον τρόπο προσέγγισης κοριτσιών από τους «ανιχνευτές».

Στο μεταξύ, ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από το εργαστήριο της Ελβετίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακρίτρια κατέθεσε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ για τα ευρήματα από την ιατροδικαστική εξέταση της 24χρονης.

Ακραίες μορφές έκφρασης της πολύμορφης βίας

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) εκφράζουν τη βαθιά αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για τον ομαδικό βιασμό και για τη διαφαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, καθώς οι εμπλεκόμενοι φέρεται να είναι γόνοι μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες που δημοσιοποιούνται και έχουν να κάνουν με φαινόμενα βίας απέναντι σε γυναίκες, σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών, ακόμη και δολοφονιών. Πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με ακραίες μορφές έκφρασης της πολύμορφης βίας που υφίστανται οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, τα πρόσθετα βάρη που πέφτουν στις πλάτες της στο σπίτι, στην οικογένεια και αλλού και πηγάζουν ακριβώς από την ανισότιμη θέση της στην κοινωνία.

Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, είναι το αποτέλεσμα - και όχι η αιτία - της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Και είναι ακριβώς η κοινωνία της εκμετάλλευσης που γεννά τη βία, την οποία τρέφουν οι σάπιες "αξίες" της σημερινής κοινωνίας: Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικού "λάφυρου", συνολικά η εμπορευματοποίηση του σεξ».

Οι Σύλλογοι Γυναικών καταλήγουν στην «ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη για να στηριχθεί ολόπλευρα κάθε γυναίκα που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τέτοια φαινόμενα, αλλά και να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας ενάντια στις ίδιες τις σάπιες "αξίες" της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Καλούν σε μαζικοποίηση των γυναικείων Συλλόγων και Ομάδων σε κάθε γειτονιά, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να διεκδικήσουν:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ