ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
«Κίνδυνοι και αβεβαιότητες» για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Με «κινδύνους και αβεβαιότητες» συνοδεύεται η εκτίμηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιβεβαιώνεται η ανησυχία κυβερνήσεων και αστικών επιτελείων, που βέβαια δεν αφορά τον λαό και το εισόδημά του αλλά την καπιταλιστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό και με τις άλλες επισφάλειες που παραμένουν στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η πανδημία.

Αλλωστε αυτό που συζητιέται πλέον είναι η επιστροφή σε μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, που θα συμμαζέψει τα κρατικά ελλείμματα και χρέη, μετά από μια μακρά περίοδο εκτεταμένων μέτρων κρατικής στήριξης των οικονομιών, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Με άλλα λόγια, αυτό που παρουσίασαν ως «φάρμακο» για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση, δηλαδή τα κρατικά πακέτα στήριξης και η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, αναζωπύρωσε μια άλλη «πάθηση» που βρίσκεται μέσα στην ίδια τη λειτουργία του συστήματος, προκαλώντας βαριά συμπτώματα στην οικονομία.

Ενα από τα σημεία ανησυχίας είναι και οι εξελίξεις στον πληθωρισμό, που συνεχίζει να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα (κάτι που βέβαια γίνεται και με χαμηλό πληθωρισμό), ενώ από την πλευρά του κεφαλαίου το ΙΟΒΕ ουσιαστικά λέει ότι η τυχόν αύξηση των μισθών αργά ή γρήγορα θα γυρίσει «μπούμερανγκ» σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, προκειμένου να στηριχθεί η «βιώσιμη ανάκαμψη» των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόταση ότι οι αυξήσεις τιμών μπορούν εύκολα να εξισορροπηθούν από αυξήσεις μισθών ξεχνά, όπως και στο παρελθόν, ότι ένας τέτοιος κύκλος θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα και θα υποσκάψει την ανάπτυξη. Σκοπός, ασφαλώς, πρέπει να είναι η βιώσιμη αύξηση των πραγματικών μισθών, όχι η προσωρινή αύξηση των ονομαστικών».

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 9% - 9,5% για το 2021, με επιβράδυνση στην περιοχή του 4,5% - 5% το 2022, συνοδεύονται όμως από πολλαπλές αβεβαιότητες. «Ταυτόχρονα, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, ενώ από ορισμένες κρίσιμες πλευρές της οικονομίας, οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη σαφή κατεύθυνση», επισημαίνει το ΙΟΒΕ, εστιάζοντας στους παρακάτω άξονες:

-- «Ενα πρώτο ζήτημα είναι το πώς θα εξελιχθεί η δημοσιονομική κατάσταση με τη λήξη της πανδημίας». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Ακόμη και να μην υπήρχαν ευρωπαϊκοί περιορισμοί, τα δημοσιονομικά της χώρας οφείλουν να είναι το επόμενο διάστημα σε κατάσταση που να μην την καθιστούν ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές και σενάρια κρίσεων».

-- «Δεύτερο ζήτημα είναι πως η εξέλιξη της δημοσιονομικής πορείας στη χώρα έχει ασφαλώς μια κρίσιμη ευρωπαϊκή διάσταση», με φόντο το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημειώνουν ότι για την ώρα βρίσκεται υπό συζήτηση «εάν θα αλλάξουν οι ποσοτικοί στόχοι για χρέη ή ελλείμματα, η αναμενόμενη ταχύτητα προσαρμογής προς τους τελικούς στόχους, ή εάν θα εξαιρούνται δαπάνες για ειδικές κατηγορίες, όπως για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή και έκτακτων υγειονομικών προβλημάτων».

Επιπροσθέτως, τα έκτακτα μέτρα στήριξης από τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη ήδη δοκιμάζουν τα όριά τους και η αναστροφή τους έρχεται εγγύτερα όσο εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Τέλος, «νέες κρίσεις, με υγειονομική, χρηματοοικονομική, γεωπολιτική ή άλλη πηγή, δεν μπορεί να αποκλείονται».

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αναφορά στον επείγοντα χαρακτήρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικής βάσης, της προσαρμοστικότητας της οικονομίας και μαζί τής αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Με χρηματοδότη τα ασφαλιστικά ταμεία

Την ίδια ώρα, σε ειδική έκθεση του ΙΟΒΕ αναφορικά με τη «μεταρρύθμιση» του συστήματος επικουρικής ασφάλισης (ν. 4826/2021), αναμένουν ότι αυτή θα αποδώσει πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ύψους 6,5% μέχρι το 2070.

Τα διάφορα σενάρια βέβαια όλα έχουν κοινό παρανομαστή την ουσία του σχετικού αντιλαϊκού νόμου αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Οπως αναφέρεται, μέρος αυτών των νέων επενδύσεων (αποθεματικά επικουρικής ασφάλισης) «κατευθύνονται στον σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου εντός της ελληνικής οικονομίας» και «τονώνουν την εγχώρια ζήτηση και απασχόληση, αλλά κυρίως ενισχύουν την παραγωγικότητα».

Διαδοχικά κύματα ανατιμήσεων

Στο μεταξύ, και νέο κύμα ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης προαναγγέλλουν τα νεότερα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, καθώς τον μήνα Δεκέμβρη του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβρη του 2020 καταγράφεται απογείωση 29,4%, έναντι μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 57,8%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 10%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 8,6%.

Σε μέσα επίπεδα για το 12ηνο του 2021 καταγράφεται αύξηση 13,8%, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Οπως όλα δείχνουν, τόσο οι εγχώριοι βιομήχανοι όσο και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, φορτώνουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Συνεχίζεται η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνεχίζεται και σήμερα η κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, μετά την κλήση σε απολογία που είχε λάβει για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η ανάκριση της υπόθεσης ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη με την κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατέθεσε στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Η ανάκριση από την αεροπαγίτη, Ευδοξία Κιουπτσίδου - Στρατουδάκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στις 3 Φλεβάρη έχει καλέσει σε απολογία τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή μετά τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει, στις αρχές Ιούλη 2020, ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, αναφέρθηκε σε εικονική συναλλαγή τους, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, απέδιδε στον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τσίρκο...

Προχτές, είχαν υψηλού επιπέδου διαλόγους περί «τσίγκινων σώβρακων» και «θα σου δείξω εγώ». Η ...βαρβατίλα προσωποποιημένη στο κυλικείο της Βουλής. Χτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «αναπτυξιακό» νόμο, ανέβηκε ο ένας στο βήμα της Βουλής και άρχισε την ανάλυση για τη «Novartis» και ο άλλος έπαιζε με το κινητό του...

Ο πρόεδρος της Βουλής, μετά από δύο παρατηρήσεις, έκλεισε το μικρόφωνο, αλλά ο διάλογος συνεχίστηκε εκτός εδράνου, τετ α τετ. Ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση για τον «αναπτυξιακό» νόμο.

Ετσι κι αλλιώς δεν είχαν τι να πουν για το θέμα. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή με το δικό του «αναπτυξιακό» επί κυβερνητικής του θητείας και η ΝΔ κάνει τώρα τα ...τελειώματα για να ικανοποιηθούν οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Κάτι πρέπει να βρουν για να δείχνουν ότι διαφέρουν... Ε, αποφάσισαν να στήσουν ένα ακόμα ωραίο ...νούμερο σαν αυτά που βλέπουμε στο τσίρκο.

«Εφυγε» πλήρης ημερών η Αγγελική Δαμίρη

«Εφυγε» στα 97 της χρόνια η Κερκυραία Αγγελική Δαμίρη, σύζυγος του Στυλιανού Μέμμου και κόρη του Κωνσταντίνου Δαμίρη, η οποία γεννήθηκε το 1925 στη Γαρίτσα. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τρίτη. Την περίοδο της Κατοχής ήταν Αετόπουλο της ΕΠΟΝ. Επί δεκαετίες συγκέντρωνε με επιμονή λογοτεχνικές περιγραφές για τον αγαπημένο της τόπο, την Κέρκυρα. Το μεράκι της αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου της άρθρου στο site «corfu press». Για το χαμό της, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

  • Στη μνήμη της Αγγελικής Δαμίρη, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30 ευρώ

Μήτσος - Τασία

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Κοβατσέβσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβατσέβσκι, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε τη «στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί».

Η στήριξη αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι «άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας», σημείωσε, πασχίζοντας κι αυτός για την πλήρη εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας.

Εξάλλου, στη διάρκεια της συνομιλίας, «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ