ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ενα ακόμα εργαλείο στήριξης των ομίλων, με τον λαό να πληρώνει τη «νύφη»

Για δεύτερη μέρα χτες συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Bουλής η συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο, που έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από το διαρκές στράγγισμα του λαού ετοιμάζει ένα ακόμα πλουσιοπάροχο τραπέζι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντάς τους χρήμα με τη σέσουλα, σωρό από φοροαπαλλαγές και ακόμα περισσότερες fast track διαδικασίες για τους επενδυτές.

Ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στην αρμόδια Επιτροπή, αποτελεί ουσιαστικά επικαιροποίηση του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, προκειμένου όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Σενετάκης να «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας». Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες της ΝΔ, δηλαδή πώς θα «τρέξουν» οι στρατηγικοί στόχοι και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ο εισηγητής του, Χ. Μαμουλάκης, ανέφερε ότι ο νέος νόμος της ΝΔ συνεχίζει να εντάσσει «καινοτομίες του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ», όμως βρήκε ότι «αποτελεί βήμα πίσω σε σχέση με τη διαφάνεια».

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, ανέφερε ότι το κόμμα του «ξανασηκώνει» την υπόθεση με το σκάνδαλο «Novartis» ακριβώς γιατί ανησυχεί για την προσέλκυση επενδυτών. «Ενα αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ισχυρής αναπτυξιακής Ελλάδας τι καλεί διεθνώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα να κάνουν; Να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Σε ποια χώρα να επενδύσουν; Σε αυτήν που μπορεί ο καθένας να νοθεύει τον ανταγωνισμό, να παραβιάζει τους νόμους, να καταφεύγει σε μίζες κατά πολιτικών προσώπων;», ανέφερε.

Ποια είναι η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο λαός

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι έχουμε «αναπτυξιακούς» νόμους από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «όμως δεν απέτρεψαν την εκδήλωση των καπιταλιστικών κρίσεων, δεν βελτίωσαν τη θέση των εργαζομένων, ούτε αναβάθμισαν το επίπεδο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και μόνο το γεγονός ότι το ένα τρίτο των λαϊκών στρωμάτων ζει κάτω από το όριο ή με τον κίνδυνο της φτώχειας, ότι το ένα τρίτο των λαϊκών νοικοκυριών ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, επιβεβαιώνει τα παραπάνω».

«Αλλά, αλήθεια, τι είναι ο "αναπτυξιακός" νόμος; Είναι απλά και μόνο ένα εργαλείο χρηματοδοτικής στήριξης και διευκόλυνσης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν αμφισβητείται από τα στοιχεία όλων των μέχρι τώρα "αναπτυξιακών" νόμων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, για να προσθέσει πως οι «αναπτυξιακοί» νόμου δεν είναι το μοναδικό εργαλείο «αλλά ούτε και το πιο βασικό».

Αν συνυπολογιστούν «οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι το κράτος με χρήματα του λαού δημιουργεί υποδομές απαραίτητες και αναγκαίες για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων, ότι μέσα από τις συνεχόμενες παρεμβάσεις αλλάζει η χρήση γης, συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια η γη, αλλάζουν οι χωροταξικοί σχεδιασμοί προς όφελος των επενδυτικών συμφερόντων, αν συνυπολογίσουμε επίσης τις ιδιωτικοποιήσεις και την παραχώρηση προς το μεγάλο κεφάλαιο για αξιοποίηση των ορεινών όγκων, των ακτών και του αιγιαλού, και μια σειρά άλλα ζητήματα, καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι διαμορφώνεται ένα ολόκληρο πλέγμα».

«Αλλά πάνω απ' όλα πρέπει στη συζήτηση αυτή εδώ να βάλουμε και το πιο βασικό: Οτι όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν - η καθεμιά από τη δικιά της σκοπιά - στο να διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας ένας μηχανισμός αναπαραγωγής ενός πολύ φτηνού εργατικού δυναμικού, ενός εργατικού δυναμικού χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», με στόχο την προσέλκυση επενδυτών για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι αυτό που έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από νομοσχέδια σαν αυτό είναι «τα γνωστά: Τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, ατέλειωτα και σπαστά ωράρια από το πρωί ως το βράδυ και μια δουλειά που εν τέλει κάθεται τζάμπα, χωρίς καθόλου κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μιας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά θα πληρώνουν μέσω της φορολογίας τους, θα πληρώνουν για να δουλεύουν. Ολα αυτά δηλαδή που παλεύουν στην Καβάλα οι εργαζόμενοι της "Energean" για να αποφύγουν».

Οσο για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες της χώρας «τους οποίους παραμυθιάζετε με κάτι ανήκουστα περί ενιαίου τάχα επιχειρηματικού κόσμου, τσουβαλιάζοντας μεγαλοεπιχειρηματίες με βιοπαλαιστές, ο αποκλεισμός αυτών των μικρών από τις πρόνοιες και αυτού του νόμου γίνεται και πάλι εν ψυχρώ, με νέους κόφτες και με αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης».

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο λαός είναι αυτή που θα ικανοποιεί τώρα, σ' αυτή τη ζωή, τις ανάγκες του, για να έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, οκτάωρο ή επτάωρο, χωρίς ανεργία, χωρίς εργασιακή ανασφάλεια. Να έχουν όλοι αξιοπρεπή σύνταξη, στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, με μείωση κατά πέντε χρόνια για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Πρόσθεσε ότι «εμπόδιο για μια τέτοια ανάπτυξη είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία. Μόνο όταν αυτή γίνει κοινωνική και πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, θα μπορεί να σχεδιάσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που όλο θα διευρύνονται. Και αυτό πρέπει να γίνει στόχος του λαού τώρα».

Σκανδαλολογίας συνέχεια για να καλύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση

Δίνει και παίρνει τις τελευταίες μέρες η σκανδαλολογία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν από κοινού, με κορύφωση τη χτεσινή και την προχτεσινή μέρα και με επίκεντρο εκ νέου την υπόθεση του σκανδάλου της «Novartis», ενώ έχει προστεθεί στο «μενού» η υπόθεση Φουρθιώτη.

Από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της κοκορομαχίας ήταν ότι προχτές, ενώ ήταν στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και μιλούσε για τη «Novartis», βάζοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ο προεδρεύων, βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου, του έκλεισε το μικρόφωνο, αφαιρώντας του τον λόγο και λέγοντας ότι είναι εκτός θέματος και γι' αυτό παραβιάζει τον κανονισμό, ενώ τα ίδια συνεχίστηκαν και χτες, με θέμα συζήτησης και το αν έπρεπε να αφαιρεθεί ή όχι ο λόγος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα «σόου», «κακόγουστο και επαναλαμβανόμενο», για να συγκαλυφθεί η ταύτιση των αστικών κομμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική.

Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό - συνέχισε - ότι αυτή η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στήνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου του «αναπτυξιακού» νόμου, με την ουσία του οποίου συμφωνούν, και «αυτήν ακριβώς τη συμφωνία θέλουν να συγκαλύψουν με τη συνεχιζόμενη κοκορομαχία».

Από κει και πέρα επεσήμανε ότι το «σόου» Γεωργιάδη - Πολάκη προχτές ήταν και προγραμματισμένο, καθώς κυκλοφορούσε από το πρωί στα μέσα ενημέρωσης, «αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του προεδρεύοντος, η οποία πυροδότησε την κατάσταση και έδωσε αφορμή να έχουμε και συνέχεια».

Οσο για τα περί παραβίασης του κανονισμού της Βουλής, σημείωσε ότι «εφαρμόζεται επιλεκτικά» και «ούτε αυτό βεβαίως μπορεί να οδηγεί σε παρεμπόδιση της έκφρασης, σε καθοδήγηση της έκφρασης τι θα πει ο άλλος, σε λογοκρισία, πολύ περισσότερο να παρεμποδίζει την τοποθέτηση του κάθε βουλευτή». «Δεύτερον, δεν υιοθετούμε ως ΚΚΕ την άποψη ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά λέμε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτό το οποίο λέει», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «όσο περισσότερο θα οξύνεται η κοκορομαχία - είναι δεδομένο αυτό - τόσο περισσότερο θα υπάρχει συμφωνία στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη, το μόνο που πρέπει να κάνει ο λαός είναι να γυρίσει την πλάτη του σ' αυτά και να παρέμβει με αποφασιστικότητα, οργανώνοντας την πάλη του για ανατροπή αυτής της κατάστασης».


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 20.30, στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ολύμπια), η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συναυλία πραγματοποιείται στον απόηχο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μια συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στο εμβληματικό του έργο. Μια συναυλία τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, στη διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και η Ελενα Κελεσίδη.

Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Ξεκινάει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την έγκριση της πρώτης εκταμίευσης από το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό επιτόκιο χορήγησης δανείων, τα οποία βέβαια θα συμπληρώσουν τα ποσά των επιδοτήσεων, ορίζεται στο 0,35%, και μάλιστα σταθερό για ολόκληρη τη διάρκεια αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες επιχειρηματικών ομίλων αφορούν την «πράσινη» μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την «καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη», την «ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας» μέσω συγχωνεύσεων και την «εξωστρέφεια». Αυτοί οι τομείς προβλέπονται στις σχετικές δανειακές συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να στηριχθεί η διοχέτευση των κονδυλίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση ύψους 3,6 δισ. στις αρχές Μάρτη, με βάση την πρόοδο στα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη εκταμίευση. Πρόκειται για τη δέσμη με τα 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της «ενεργειακής απόδοσης», της «βιώσιμης κινητικότητας», της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των «ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας», της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της «επιχειρηματικής εξωστρέφειας» και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ήδη έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της προικοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διάρκεια του α' εξαμήνου 2022 θα αντλήσει από τις χρηματαγορές νέα δάνεια, ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2026 αναμένεται να αντληθούν περίπου 800 δισ. ευρώ προκειμένου να διοχετευθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, από τα οποία περίπου 32 δισ. αναλογούν σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη μορφή νέων «ιδίων» πόρων και αυξημένων εθνικών συνεισφορών, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ