ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές με φόντο την επανεξέταση ενεργειακών σχεδιασμών

Επαφές με τους ηγέτες των δύο πλευρών είχε χτες στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ (πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα), ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού «είναι πολύ υποστηρικτικό σε μέτρα που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο πλευρές, να αυξήσουν τις διακοινοτικές επαφές». Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ χαιρετίζει τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συμβάλλουν σε περισσότερη δικοινοτική συνεργασία, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

Την ίδια στιγμή, ο Στιούαρτ τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ των πλευρών για τους όρους εντολής νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό (που θεωρείται αξιωματούχος συγκεκριμένα «επιφορτισμένος» με την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών), σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να διαμορφωθεί τέτοιο περιβάλλον.

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό αναθερμαίνονται με φόντο την πρόσφατη «επισημοποίηση» του ναυαγίου του αγωγού «EastMed», με την απόσυρση καταρχάς των ΗΠΑ. Στο ζήτημα επανήλθε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που μιλώντας στο πρακτορείο DHA είπε ότι ο «EastMed» «ήταν ένα έργο για να ωθήσουν εμάς και τη Δημοκρατία της Τουρκίας εκτός στο θέμα της διανομής ορυκτού πλούτου. Αποδείχθηκε ότι αυτό το έργο δεν ήταν δυνατό (...) Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επίσης σχηματίσει άποψη γι' αυτό το θέμα».

Επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα έχει τις ισχυρότερες και μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρήνη σε καμία εξίσωση όπου δεν εμπλέκεται η Δημοκρατία της Τουρκίας, επομένως η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι πάντα εκεί».

Ολα αυτά ενώ ενεργειακοί κολοσσοί μελετούν επισταμένα τις «δυνατότητες» της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς. Ο επικεφαλής του κυπριακού τμήματος του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» («ExxonMobil Cyprus»), Βαρνάβας Θεοδοσίου, δήλωσε ότι για την επόμενη 30ετία «όλες οι πηγές Ενέργειας παραμένουν σημαντικές», ενώ μίλησε για συνδυασμό αγωγού ή μεταφοράς με πλοίο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα για την εξαγωγή του υγροποιημένου αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε δε ότι η Κύπρος έχει δει «πολύ μικρή» ερευνητική δραστηριότητα μέχρι σήμερα και θεωρείται «συνοριακή περιοχή εξερεύνησης» με «σημαντική γεωλογική αβεβαιότητα» ως προς το πόσο αέριο περιέχουν οι θύλακες κάτω από τον βυθό. «Μόνο με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων θα γνωρίζουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί», κατέληξε.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η «ανάπτυξη» του λιμανιού συνεχίζεται ... με απαγόρευση ψαρέματος

Eurokinissi

Την απαγόρευση όλων των μορφών αλιείας στους χώρους του λιμανιού ανακοίνωσε το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης με πρόσχημα την «αποφυγή ατυχημάτων» μετά και από εισήγηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ιδίως από ερασιτέχνες ψαράδες.

«Από την ιδιωτικοποίηση του χώρου στάθμευσης και τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς, την υποβάθμιση και την ανεργία των εργαζόμενων φορτοεκφορτωτών, την απαγόρευση των παράκτιων ψαράδων και των δραστηριοτήτων τους, τώρα τους πειράζει και το ψάρεμα στο λιμάνι. Αυτό που μένει είναι η ολική απαγόρευση αύριο - μεθαύριο της εισόδου στο λιμάνι να ξεμπερδεύουν», σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας πως η απόφαση «δείχνει ακόμα πιο φανερά τι λιμάνι ονειρεύονται και για ποιον».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει αστείους τους ισχυρισμούς του ΟΛΑ, αναφέροντας πως «όταν αναφέρονται στην ασφάλεια των πολιτών ας αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν αναλάβει (...) και το τι θα σημαίνει για τις θάλασσες της περιοχής από τη μια ο πλωτός σταθμός ανεφοδιασμού υγροποιημένου αερίου, από την άλλη τα δεκάδες πλοία που θα εξυπηρετούνται και παράλληλα η στρατιωτικοποίηση του λιμανιού...».

Επίσης, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό περί κινδύνου ατυχημάτων, σχολιάζει, αναφέροντας το παράδειγμα της COSCO στον Πειραιά, πως «τα ατυχήματα δεν προκαλούνται από τις πετονιές των ψαράδων αλλά από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, από τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και τους όρους δουλειάς που στρώνουν για να καρποφορήσει η "ανάπτυξη"», ενώ παράλληλα τονίζει πως ενώ οι πολίτες, οι ψαράδες και οι αθλούμενοι είναι ανεπιθύμητοι, οι επιχειρηματίες και οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι είναι ευπρόσδεκτοι στο λιμάνι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει πως από τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ότι τάχα «δεν σχεδιάζεται καμία βάση στο λιμάνι» της πόλης, «φτάνουμε στις προχτεσινές δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, για τον ρόλο που θέλουν να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Ευρώπη», καλώντας τον λαό της περιοχής να πάρει θέση ενάντια στην πλήρη παράδοση του λιμανιού σε επιχειρηματίες και ΝΑΤΟικούς. «Είναι ώρα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να μην παραμένει θεατής στο ξεπούλημα του μόχθου του, της περιουσίας του, της ζωής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εργα πνοής» για το κεφάλαιο, «ασφυξία» για τους εργαζόμενους και τον λαό

Σε έργα υποδομών που συνδέονται με τους στόχους του κεφαλαίου για Θεσσαλονίκη - διαμετακομιστικό κέντρο, σε μία παραγωγική μονάδα, όπου αναφέρθηκε στη συμβολή της κυβέρνησής του στο αντεργατικό οπλοστάσιο στα χέρια της εργοδοσίας, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και στη Σχολή Δικαστών, όπου διαφήμισε τις παρεμβάσεις προς το αντιδραστικότερο στη δικαιοσύνη, βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Δίνοντας σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης αρχικά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ στη Νέα Μηχανιώνα, μια μονάδα κατασκευής διχτυών, όπου επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ήρθε να εμπλουτίσει και η δική του κυβέρνηση - με «εμβληματικό» το έκτρωμα του ν. Χατζηδάκη - ικανοποιώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για ένταση της εκμετάλλευσης, δουλειά χωρίς δικαιώματα, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, μεροκάματα πείνας, ως πλαίσιο προστασίας ...των εργαζομένων απέναντι «σε όσους εργοδότες έχουν μια προδιάθεση να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους»!

Στη συνέχεια, και ενώ η πόλη έχει επείγουσα ανάγκη από έργα υποδομών για τη βελτίωση της ζωής του λαού αλλά και για την προστασίας της υγείας του, ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες για τις υποδομές που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για την οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

Επέβλεψε επίσης την πορεία των έργων κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, η δημιουργία του οποίου εντάσσεται στον συνολικότερο αστικό σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει την «αξιοποίηση» φιλέτων γης, όπως τα στρατόπεδα, από «επενδυτές» και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών αναφέρθηκε στην έναρξη της εφαρμογής του νόμου 4871/2021, που «μεταρρυθμίζει» την οργάνωση και τη λειτουργία της σχολής, αλλά και τον τρόπο επιλογής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστών. Μια αναμόρφωση προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο οι δικαστές να υποχρεώνονται να προσαρμόζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αστική Δικαιοσύνη στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αφού μεταξύ άλλων θα «διδάσκονται» πώς να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Στη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, με αναφορές στα περί δήθεν «ασφάλειας» των ΑΕΙ - βασικά της ασφάλειας της ακόμα ταχύτερης επέλασης της επιχειρηματικής τους δράσης και εμπορευματοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε το γεγονός ότι το ΑΠΘ «τρέχει» ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής με δίδακτρα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστό η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Ανοδο σε ψήφους και σε ποσοστό κατέγραψε το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ, που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές συμμετείχαν 2.636 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι (από 2.951 το 2019).

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» πήρε 259 ψήφους και ποσοστό 10,14% (από 242 ψήφους και 8,47% το 2019), επανεκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο στο ΔΣ. Εκλέγεται ο Νίκος Μπογιόπουλος και αναπληρωματική η Αθηνά Ζύμαρη.

Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» πήρε 960 ψήφους και 4 έδρες (από 955 και 4), η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» 576 ψήφους και 3 έδρες (από 469 και 2), η «Νέα ΕΣΗΕΑ» 360 ψήφους και 2 έδρες (από 502 και 2) και η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» 157 ψήφους και 1 έδρα (από 190 και 1). Η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» με 145 ψήφους (από 190) και οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» με 97 ψήφους (από 160) δεν παίρνουν έδρα στο νέο ΔΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ