ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα αγώνα για υπεράσπιση του εισοδήματος, της υγείας των εργαζομένων και απειθαρχίας στον νόμο - έκτρωμα

Ανακοίνωση με αφορμή την ενεργοποίηση του «μητρώου» ηλεκτρονικού φακελώματος συνδικαλιστών και συνδικάτων

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της με τη λειτουργία κρατικού μητρώου - φακελώματος των συνδικάτων, με στόχο να βάλει τη δράση των συνδικάτων στον γύψο, να μην αντιδρά κανείς στην αντιλαϊκή της πολιτική και στην επίθεση της εργοδοσίας», αναφέρει το ΠΑΜΕ σχετικά με τη λειτουργία του μητρώου για τον έλεγχο των συνδικάτων που ξεκίνησε από την κυβέρνηση χτες.

Υπογραμμίζει ότι «τώρα είναι η ώρα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες να οργανώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, για την αντίσταση και την απειθαρχία τους με κάθε τρόπο στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σε μία περίοδο που καθημερινά μετράμε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται εκτεθειμένος σε καιρικά φαινόμενα, σε συνθήκες όπου οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι παγωμένες για πάνω από μια δεκαετία, ο ονομαστικός κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος στα επίπεδα του 2007 και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη με την ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της με τη λειτουργία κρατικού μητρώου - φακελώματος των συνδικάτων, με στόχο να βάλει τη δράση των συνδικάτων στον γύψο, να μην αντιδρά κανείς στην αντιλαϊκή της πολιτική και στην επίθεση της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση και το κράτος δημιουργούν μέσω εκβιασμών μία υποχρεωτική βάση δεδομένων με φακελωμένους χιλιάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους - μέλη των συνδικάτων, στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι ενώσεις των εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες!

Στο άρθρο 10 αναφέρεται χαρακτηριστικά: "... οι οργανώσεις των εργοδοτών (...) καθώς και μεμονωμένοι εργοδότες δύνανται (...) να αιτηθούν τη χορήγηση στοιχείων και αντιγράφων αρχείων από την υπηρεσία, κατόπιν ειδικής προς τούτο αιτήσεώς τους (...) Η αίτηση εξετάζεται από την υπηρεσία και εφόσον πληρούνται οι όροι, χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας, τα ζητούμενα στοιχεία".

Μεταξύ άλλων στοιχείων που υποχρεούνται τα συνδικάτα να καταθέτουν, προκειμένου να φακελωθούν χιλιάδες συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, είναι: Υπεύθυνη δήλωση από όπου να προκύπτει ο αριθμός των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου, η σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών στα όργανα διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης, οικονομικές καταστάσεις, η συγκρότηση ψηφοδελτίων και πολλά ακόμα.

Με λίγα λόγια ο κάθε εργοδότης, οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο, έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να βρίσκουν όλα τα στοιχεία των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δράσης και αντίστοιχα απελευθέρωσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Τα παραπάνω, μαζί με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη νομιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τις διώξεις συνδικαλιστών, αποτελούν τον πυρήνα της κρατικής παρέμβασης στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, στην προσπάθεια ελέγχου και στη χειραγώγησή του.

Φτάνει πια. Καμία αναμονή.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας στα χέρια τους. Να οργανώσουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη για να διεκδικήσουν:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία, να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, όχι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις συγκοινωνίες. Ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Να μην επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου από το κράτος και την εργοδοσία στα συνδικάτα, την προσπάθεια περιορισμού της λειτουργίας τους, το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών.

Τώρα είναι η ώρα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες να οργανώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, για την αντίσταση και την απειθαρχία τους με κάθε τρόπο στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COSCO
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση, για ΒΑΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά

24ωρη προειδοποιητική απεργία από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη

«Συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασιστικά: Για την υπογραφή ΣΣΕ, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Εφαρμογή του νόμου για ΒΑΕ, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»: Με τις παραπάνω διεκδικήσεις και μετά από μαζική Γενική Συνέλευση, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στις 6 το πρωί στις πύλες του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, όμως, όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «με ευθύνη κυβέρνησης και COSCO δεν εφαρμόζεται το πόρισμα της επιτροπής κρίσεως για τα ΒΑΕ που στοιχειοθετεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται και μάλιστα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1/1/2012.

Επίσης, την ίδια στιγμή η εργοδοσία με ευθύνη DPORT και COSCO δεν έχουν ανανεώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δεκάδες συναδέλφους με το πρόσχημα της πανδημίας και ταυτόχρονα πραγματοποιούν νέες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η COSCO και οι μηχανισμοί της κάνουν χρήση όλου του αντεργατικού πλαισίου για να διασφαλίσει την κερδοφορία της, για να πατήσει πάνω στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, ενσωματώνοντας τη δυσαρέσκεια μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας».

Οι δύο πυλώνες των διεκδικήσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, όπως έχουν διαμορφωθεί από τους εργαζόμενους στο λιμάνι, είναι, πρώτον, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και, δεύτερον, η αύξηση των αμοιβών για το σύνολο των εργαζομένων στο λιμάνι. «Ολα αυτά τα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι τα κέρδη της COSCO από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, που οφείλονται πρώτα και κύρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Διεκδικούμε να εξασφαλίσουμε επιτέλους, μετά από 12 χρόνια, αυτά που η COSCO και οι κυβερνήσεις στερούν από εμάς και τις οικογένειές μας», σημειώνει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας προς κυβέρνηση και εργοδοσία: «Δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς αδιαφορίας για τις ανάγκες των εργαζομένων».

Προειδοποιεί επίσης ότι «κανένα ενδοεταιρικό παιχνίδι, κανένα νομικίστικο τερτίπι, καμία προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων που επιχειρείται από την COSCO και την κυβέρνηση, δεν μπορεί πια να βάλει φρένο στην καθολική απαίτηση των εργαζομένων να αποκτήσουν μετά από 12 χρόνια εργασιακής εκμετάλλευσης συγκροτημένα δικαιώματα με μια ΣΣΕ που δικαιούνται και αξίζουν!

Ο αγώνας μας και τα δίκαια αιτήματά μας έχουν γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, αλλά έχουν γίνει πλέον κτήμα και της κοινωνίας του Πειραιά και όλης της Ελλάδας!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»
Από αύριο η 48ωρη απεργία ενάντια στην απληρωσιά και για τη Σύμβαση

Με κλιμάκωση του αγώνα τους απαντούν οι εργαζόμενοι στην επίθεση της εργοδοσίας της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα, η οποία μετά τις αγωγές, για να βάλει εμπόδια στη δράση του Σωματείου, προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις (μη ανανέωση συμβάσεων) 5 εργαζομένων, επειδή στήριξαν τις κινητοποιήσεις του Σωματείου.

Το βράδυ της Τρίτης, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αποφάσισαν 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και 48ωρη απεργία αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 5 Φλεβάρη. Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, αύριο θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση των εργαζομένων στους άλλους χώρους εργασίας της περιοχής και το Σάββατο στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν καταβολή των δεδουλευμένων 7 μηνών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις. Επίσης, ανάκληση των απολύσεων και ανανέωση όλων των συμβάσεων, με αορίστου χρόνου εργασία.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες ενέργειες της εργοδοσίας στην επιχείρηση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ημαθίας του ΚΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η εργοδοσία αφού εξάντλησε το καρότο των υποσχέσεων προς τους εργαζόμενους πως θα πληρωθούν αν κάνουν υπομονή μέχρι να έρθει ο πολυπόθητος επενδυτής, τώρα έπιασε για τα καλά το μαστίγιο, καταφεύγοντας στα δικαστήρια για να βγάλει την απεργία των εργαζομένων παράνομη. Αφού δεν πέρασε το δικό της, αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Την επόμενη μέρα προχώρησε σε απαράδεκτες και εκδικητικές απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων που συμμετείχαν στις απεργιακές μάχες. Λίγες μέρες μετά μάλιστα από τη Γενική Συνέλευση όπου γνωστός κολαούζος της τους απειλούσε για να καταψηφίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων».

Θυμίζει ότι «η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη της Νάουσας πάτησε στα συντρίμμια χιλιάδων εργατών και εργατριών, που έδωσαν ζωή στα εργοστάσια της περιοχής. Εργοστάσια που έκλεισαν μέσα σε μια νύχτα, όχι επειδή σταμάτησε να υπάρχει η ανάγκη για ποιοτική ένδυση του λαού, όχι επειδή ήταν ζημιογόνες, αλλά γιατί οι επιχειρηματίες αποφάσισαν είτε να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους, πιο κερδοφόρους κλάδους, είτε να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες χώρες, με φθηνότερο κόστος παραγωγής. Εν ολίγοις, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζουν τις ανάγκες μας, τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη νηματουργία "Βαρβαρέσος". Εδώ και χρόνια οι εργάτες παραμένουν απλήρωτοι, η εργοδοσία - φυσικά - κάνει τις επενδύσεις της σε άλλους κλάδους και παράλληλα παίρνει παχυλές επιδοτήσεις και τζάμπα εργάτες, που τους απολύει βέβαια όταν αγωνίζονται για τα δίκιο τους».

Η ΤΟ Ημαθίας καλεί τον λαό της Νάουσας να μην αφήσει να περάσουν τα επιχειρηματικά σχέδια που τσακίζουν τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμορφώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων. Και τονίζει: «Εχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στον λαό της πόλης μας πως θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε χτύπημα της εργοδοσίας, κάθε κατασταλτικό μηχανισμό που θέλει να βάλει εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων, γιατί έχει αποδειχθεί στην πράξη, μέσα από πάρα πολλά παραδείγματα το τελευταίο διάστημα, πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ