Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COSCO
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση, για ΒΑΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά

24ωρη προειδοποιητική απεργία από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη

«Συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασιστικά: Για την υπογραφή ΣΣΕ, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Εφαρμογή του νόμου για ΒΑΕ, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»: Με τις παραπάνω διεκδικήσεις και μετά από μαζική Γενική Συνέλευση, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στις 6 το πρωί στις πύλες του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, όμως, όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «με ευθύνη κυβέρνησης και COSCO δεν εφαρμόζεται το πόρισμα της επιτροπής κρίσεως για τα ΒΑΕ που στοιχειοθετεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται και μάλιστα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1/1/2012.

Επίσης, την ίδια στιγμή η εργοδοσία με ευθύνη DPORT και COSCO δεν έχουν ανανεώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δεκάδες συναδέλφους με το πρόσχημα της πανδημίας και ταυτόχρονα πραγματοποιούν νέες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η COSCO και οι μηχανισμοί της κάνουν χρήση όλου του αντεργατικού πλαισίου για να διασφαλίσει την κερδοφορία της, για να πατήσει πάνω στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, ενσωματώνοντας τη δυσαρέσκεια μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας».

Οι δύο πυλώνες των διεκδικήσεων του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, όπως έχουν διαμορφωθεί από τους εργαζόμενους στο λιμάνι, είναι, πρώτον, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και, δεύτερον, η αύξηση των αμοιβών για το σύνολο των εργαζομένων στο λιμάνι. «Ολα αυτά τα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι τα κέρδη της COSCO από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, που οφείλονται πρώτα και κύρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Διεκδικούμε να εξασφαλίσουμε επιτέλους, μετά από 12 χρόνια, αυτά που η COSCO και οι κυβερνήσεις στερούν από εμάς και τις οικογένειές μας», σημειώνει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας προς κυβέρνηση και εργοδοσία: «Δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς αδιαφορίας για τις ανάγκες των εργαζομένων».

Προειδοποιεί επίσης ότι «κανένα ενδοεταιρικό παιχνίδι, κανένα νομικίστικο τερτίπι, καμία προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων που επιχειρείται από την COSCO και την κυβέρνηση, δεν μπορεί πια να βάλει φρένο στην καθολική απαίτηση των εργαζομένων να αποκτήσουν μετά από 12 χρόνια εργασιακής εκμετάλλευσης συγκροτημένα δικαιώματα με μια ΣΣΕ που δικαιούνται και αξίζουν!

Ο αγώνας μας και τα δίκαια αιτήματά μας έχουν γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, αλλά έχουν γίνει πλέον κτήμα και της κοινωνίας του Πειραιά και όλης της Ελλάδας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ