Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Κίνδυνος να πεταχτούν στον δρόμο 90 συμβασιούχοι στην καθαριότητα

Τον κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο αντιμετωπίζουν 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος Μάη, κάτι που αν συμβεί, θα προκληθούν και μεγάλα προβλήματα στον χώρο και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Πρόκειται για εργαζόμενους για τους οποίους κάθε χρόνο γινόταν ανανέωση των συμβάσεων, ενώ τώρα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, βαδίζοντας στα χνάρια των συνολικών νομοθετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων που βάζουν τους ιδιώτες στα πανεπιστήμια, ετοιμάζονται να τους οδηγήσουν στην ανεργία προκειμένου την καθαριότητα να την αναλάβει εργολάβος.

Οπως τονίζεται σε αναφορά του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, το ίδρυμα έχει προβεί σε αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για το συγκεκριμένο προσωπικό κατ' εξαίρεση, προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, χωρίς μέχρι σήμερα αυτό να έχει γίνει αποδεκτό.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, ενώ η κοινή επιστολή των εργαζομένων έχει σταλεί στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Το προσωπικό αυτό στοίχιζε σε μισθοδοσία 900.000 ευρώ τον χρόνο και τώρα ετοιμάζονται να δώσουν σε ιδιώτη - εργολάβο 3 1,2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, μειώνοντας μάλιστα τους εργαζόμενους από 90 σήμερα, σε 60», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ευσταθία Τσιλίρη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα τεράστια προβλήματα που αναμένεται να προκληθούν συνολικά στην καθαριότητα στο ίδρυμα και εξηγώντας ότι ο Σύλλογος παλεύει να μην υπάρχει επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια, να μην αναλαμβάνουν ιδιώτες τομείς της λειτουργίας τους.

Μετά και τη συνάντηση με τον υφυπουργό, αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με κοινή σύσκεψη όλων των συλλόγων εργαζομένων, συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, συναντήσεις με το Εργατικό Κέντρο, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά και πραγματοποίηση απεργίας.

«Δεν ανεχόμαστε να πετιούνται συνάδελφοί μας στον δρόμο, ούτε να μας λένε να κάνουμε "συνεταιρισμό" προκειμένου να χτυπήσουμε την εργολαβία, όπως μας απάντησε ο κ. Συρίγος», είπε η Ευσταθία Τσιλίρη.

  • Την αναφορά του Συλλόγου κατέθεσαν, τέλος, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ