ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας

Σε μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο καλούν περισσότερα από 80 σωματεία και φορείς το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου

Η απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να ξηλωθούν οι φασιστικές - ναζιστικές ομάδες από τα σχολεία και τις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παντού, αναμένεται να ακουστεί δυνατά από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Ελληνες και πρόσφυγες μαθητές.

Στο συλλαλητήριο καλούν περισσότερα από 80 εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικά συμβούλια.

Μέχρι την τελευταία ώρα συνεχίζονταν οι μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και γειτονιές, με το κάλεσμα της Ομοσπονδίας, η οποία καταγγέλλει την ανοχή που απολαμβάνουν οι φασιστικές εγκληματικές ομάδες από τους μηχανισμούς του κράτους και την κυβέρνηση. Απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για το ξήλωμα αυτών των ομάδων.

Θέλουν τα σωματεία «πλυντήριο» των φασιστών

Την ίδια στιγμή που μαζικά οι φορείς της Θεσσαλονίκης παίρνουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στο συλλαλητήριο, κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να χρησιμοποιούν τα σωματεία ως «πλυντήριο» των φασιστών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στάση της πλειοψηφίας της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ «η παράταξη της ΔΑΚΕ αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της ΔΑΣ. Προκειμένου να μη βγει ανακοίνωση - απόφαση για συμμετοχή σε ένα αντιφασιστικό συλλαλητήριο που καταδικάζει και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, είναι ικανοί να καταδικάσουν τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα για τη βία που άσκησαν στην Επανάσταση του 1821! Οι "δημοκράτες" της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ), αφού πρώτα και αυτοί καταδίκασαν "τη βία από όπου και αν προέρχεται", μας είπαν ότι συμφωνούν με το συλλαλητήριο, αλλά διαφωνούν με το κείμενο της ανακοίνωσης - απόφασης, τελικά καταψήφισαν!».

Αλλά και στο ΔΣ του Σωματείου του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» βρέθηκαν κάποιοι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι», που «πίσω από το συλλαλητήριο "είδαν "κομματικές σημαίες" αλλά δεν είδαν τις σβάστικες μπροστά στα μάτια τους», όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Η απόφαση για συμμετοχή λήφθηκε με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά.


Πολύμορφες μαθητικές δράσεις καταδίκης της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη

Στον τόπο του φονικού, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης κατέθεσαν λουλούδια και κρέμασαν πανό

Μαθητές στην αυλή του Πειραματικού Σχολείου
Μαθητές στην αυλή του Πειραματικού Σχολείου
Ενα μεγάλο λαϊκό προσκύνημα, που αναδεικνύει την απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης να μπει τέρμα στην εγκληματική δράση των διαφόρων συμμοριών και στην οπαδική βία, εξελίσσεται καθημερινά από το πρωί της Τρίτης στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού, στην οδό Θ. Γαζή στην περιοχή Χαριλάου.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο σημείο, κατέθεσαν λουλούδια, καταδικάζοντας την αποτρόπαιη δολοφονία, και κρέμασαν πανό που ανέγραφε «Δεν ξεχνάμε. Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς; Οχι! Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Η Ελίνα Βαλετοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι μαθητές φωνάζουν δυνατά το σύνθημα «Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς; Ας γίνει η αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο!» και δίνουν ένα «ηχηρό μήνυμα απέναντι στη βία, απέναντι σε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός», το οποίο τόνισε πως καταδικάζουν. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν με πολύμορφες δράσεις σε όλα τα σχολεία, και υπογράμμισε την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής των μαθητών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 5/2 η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, στην πλατεία Εύοσμου.

Πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης απέναντι από το σημείο της δολοφονίας του Αλκη
Πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης απέναντι από το σημείο της δολοφονίας του Αλκη
Εκτός από τις ομάδες μαθητών που φτάνουν στο σημείο, στα σχολεία τους συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις. Στο 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον προαύλειο χώρο του σχολείου τους και σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «Ποτέ ξανά!», είχε προηγηθεί το Πειραματικό Αμπελοκήπων. Στο 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς και στο 1ο Γυμνάσιο Βέροιας, που τελεί υπό κατάληψη από την Πέμπτη, οι μαθητές ανάρτησαν πανό με τη φράση «Για κάθε Αλκη» στην πύλη του σχολείου τους. Παράλληλα οι μαθητές παλεύουν και διεκδικούν μέτρα για ασφαλή λειτουργία του σχολείου.

Στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου έγινε το έγκλημα έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες κασκόλ, φανέλες, καπέλα από κάθε ομάδα, λουλούδια, ζωγραφιές, αυτοσχέδια τραγούδια, συγκινητικά γράμματα και ποιήματα, στίχοι που σημαδεύουν στην καρδιά, όπως από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα Απουσίας», που μας θυμίζουν ότι «ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ' τα σπίτια τους».


Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων
Μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων

Ο 23χρονος κατηγορούμενος χούλιγκαν απολογείται τη Δευτέρα

Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για «οπλοστάσιο» σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ

Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί ο 23χρονος χούλιγκαν, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού, στην περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη την 1η Φλεβάρη, όταν ο Αλκης του είπε ότι είναι οπαδός του Αρη. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, επίθεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου, οπλοφορία και οπλοχρησία με επικίνδυνα μέσα.

Ταυτόχρονα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 2.300 ευρώ, για τη δεύτερη δικογραφία που συντάχθηκε σε βάρος του, για τα ευρήματα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κατοχή του βρέθηκε κλειδί, το οποίο άνοιγε την πόρτα στο διαμέρισμα όπου έδρευε ο σύνδεσμος και στην είσοδο της πολυκατοικίας. Δικάστηκε για λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, κατοχή κροτίδων, παράνομη οπλοκατοχή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Σε βάρος του 23χρονου, αλβανικής καταγωγής, εκκρεμεί και άλλη δίκη για παλιότερη επίθεση, το 2019, πάλι με μαχαίρι.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και δεύτερο μαχαίρι, με κηλίδες αίματος, μετά τον κυρτό σουγιά και το ρόπαλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της καταδρομικής επίθεσης σε βάρος του 19χρονου και των φίλων του. Ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες συλλήψεις εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμα άτομα για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνεχίστηκαν και οι επιχειρήσεις ελέγχου γραφείων συνδέσμων των ομάδων. Ενώ σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι έρευνες θα στραφούν προς κάθε κατεύθυνση και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο οι δράστες του στυγερού εγκλήματος να διασυνδέονται με τις φασιστικές ομάδες που δρουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή, παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την αυτόφωρη διαδικασία, οι δύο υπεύθυνοι των συνδέσμων ΠΑΟΚ και Αρη, ηλικίας 43 και 36 χρόνων, αντίστοιχα, που συνελήφθησαν στη διάρκεια των εφόδων της Πέμπτης, καθώς στους χώρους των συνδέσμων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μαχαίρια, λοστοί, μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα κ.ά.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο προσδιόρισε την εκδίκαση για τις επόμενες μέρες και τους άφησε ελεύθερους. Και οι δύο κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον ο 43χρονος διώκεται για λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια.

Αστυνομικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα, σε συνδέσμους ομάδων.

Συνάντηση εκπροσώπων των ΠΑΕ στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Αρη, του Ερασιτέχνη Ηρακλή και αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σκοπός της σύσκεψης, όπως δηλώθηκε, ήταν να ζητηθεί η συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας αλλά και στην πάταξη των φαινομένων οπαδικής βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ