ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Αλλη μια συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, στο φόντο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, στους οποίους εμπλέκει τον λαό η αστική τάξη επιδιώκοντας την αναβάθμισή της και κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, η Ουκρανία, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψής μου στη Μαριούπολη, θέματα πολυμερούς συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένου σχημάτων 3+1), καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή».

Ο δε Τζ. Πάιατ δήλωσε «ευγνώμων» να «ακούσει» τον Ελληνα υπουργό μετά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη - όπου, σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας είχε συζήτηση και με τον Ουκρανό ομόλογό του - και διέχεε κατόπιν ότι «οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ηγεσία του υπουργού και την υποστήριξη της Ελλάδας για την κυριαρχία της Ουκρανίας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο Πάιατ έλεγε πως ΗΠΑ και Ελλάδα «δεσμεύονται να στηρίξουν την ουκρανική κυριαρχία και ακεραιότητα. Σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί απέναντι σε νέα ρωσική επιθετικότητα, να αποκαταστήσει και να ασφαλίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας η οποία έγραψε σε ανάρτησή της πως «κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, που εξυπηρετούν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό της Ρωσίας μέσω της δημιουργίας κρίσεων στα ρωσικά σύνορα».

Τέλος, στη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια ο Πάιατ τόνισε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ για την «ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση περιφερειακών εταιρικών σχέσεων μέσω του 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ)». Συνεργασία στον βωμό της οποίας δρομολογούνται διευθετήσεις που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Προωθούνται τα σχέδια των ομίλων ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Σε μία ακόμα ευθεία πρόκληση απέναντι στους πυρόπληκτους στο Μάτι, οι οποίοι 4 χρόνια μετά, ακόμα μετρούν τις πληγές τους, προχώρησε την Παρασκευή η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής την αλλαγή των όρων της δωρεάς των 10 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Κύπρος για τα θύματα. Οι αρχικοί όροι της σύμβασης προέβλεπαν την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή.

Τώρα με το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η προσφορά θα κατευθυνθεί για την ανέγερση 14 κατοικιών των 7 διαμερισμάτων (χωρίς να διευκρινίζει τα κριτήρια των δικαιούχων), για την παράδοση χώρου που ανήκει στον Οίκου Ναύτου σε ιδιώτη για να λειτουργήσει επιχείρηση αναψυχής και άλλα που προωθούν τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στις ανάγκες των πυρόπληκτων και του λαού της περιοχής.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του, Χρήστο Κατσώτη, να τονίζει ότι η αλλαγή της απόφασης για ανέγερση νοσοκομείου «προφανώς ήταν αξίωση των επιχειρηματιών της Υγείας που δεν θέλουν δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή», επισημαίνοντας πως συνολικά «η ανασυγκρότηση της περιοχής γίνεται με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής σε τουριστικό πόλο, ενταγμένο στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής».

Τόνισε ακόμη ότι είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το οικιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ανεπαρκή, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, αλλού ούτε και διέξοδος διαφυγής σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.

Κατήγγειλε ακόμα ότι, τόσα χρόνια μετά, πολλές οικογένειες πυρόπληκτων ζουν σε κοντέινερ, υπάρχουν ακόμα πυρόπληκτοι που δεν έχουν πάρει το σύνολο των αποζημιώσεων. Παράλληλα ανέδειξε και το μέγεθος της υποκρισίας της κοκορομαχίας που κυριάρχησε στη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και καταψήφισε, για να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες τους για το ότι συνυπογράφουν αυτήν την πολιτική. Υπέρ στο νομοσχέδιο ψήφισε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Κινητοποίηση την Κυριακή για ελεύθερο χώρο στην Αλσούπολη

Κινητοποίηση την Κυριακή 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο «Παναιτώλιο» πραγματοποιούν σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας, ενάντια στη μετατροπή ελεύθερου χώρου στο οικόπεδο της πρώην «Altec AE», στην περιοχή της Αλσούπολης, σε χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του δήμου. Το κάλεσμα απευθύνουν: Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Νέας Ιωνίας, Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Βόρειου Τομέα), Επιτροπή Λογιστών - Ελεγκτών Βορειοδυτικών Συνοικιών, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Κάτοικοι Αλσούπολης και Καλογρέζας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και πέριξ, Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας, ΠΑΟ Αλσούπολης. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση δηλώνουν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» και η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας στηρίζει με τη σειρά της την κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο οικόπεδο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου Νέας Ιωνίας, με κρατικά κονδύλια, χωρίς οι δημότες να πληρώσουν δάνειο, με το οποίο η δήμαρχος εισηγείται να αγοραστεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος, με σεβασμό στο περιβάλλον, για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά τον παλαίμαχο κομμουνιστή Δημήτρη Πρωτοψάλτη

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του σ. Δημήτρη Πρωτοψάλτη:

«Εφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια ο παλαίμαχος κομμουνιστής Δημήτρης Πρωτοψάλτης.

Στη δεκαετία του '50 και του '60 δραστηριοποιήθηκε στη Διοίκηση του Σωματείου των Εμποροϋπαλλήλων και στην προδικτατορική ΕΔΑ.

Στις 30/6/1967 συνελήφθη από τα όργανα της δικτατορίας. Εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου έμεινε αλύγιστος. Τον Νοέμβριο του 1967 μεταφέρθηκε στο Λακκί της Λέρου. Συμμετείχε δραστήρια στη ζωή του Στρατοπέδου. Στήριξε το 1968 τις Αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το 1970 μεταφέρθηκε στο Παρθένι της Λέρου, από όπου και απολύθηκε.

Με τη μεταπολίτευση συνεχίζει την πολιτική του δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στην Κομματική Οργάνωση της Νέας Σμύρνης.

Συμμετείχε δραστήρια στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ 1967-1974. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΦΕΑ την περίοδο 1994-1995 και την περίοδο 2007-2010, αντιπρόεδρος την περίοδο 2009-2011 και γενικός γραμματέας την περίοδο 1993-2005.

Πρωτοστάτησε στην αλληλεγγύη του ΣΦΕΑ στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Ηταν ένας σεμνός σύντροφος, πρωτοπόρος κομμουνιστής. Ηταν από τους συντρόφους εκείνους που ήταν πάντα δραστήριοι, ενδιαφέρονταν για όλους και για όλα, πάντα να προσφέρει με ευγένεια και σεμνότητα. Εμεινε αλύγιστος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Με το παράδειγμά του διαπαιδαγωγούσε τους νέους αγωνιστές.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο στα Γλυκά Νερά».

Προσφορές για τον Νίκο Σίμο

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ μας, μαχητή της ζωής και του Κόμματος, ο οποίος «έφυγε» άδικα τόσο νωρίς από κοντά μας, οι γονείς του, Πέτρος και Μαρία, και τα αδέρφια του, Δέσποινα και Αργύρης, προσφέρουν στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ.

  • Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, προσφέρουν στο ΚΚΕ: Οι οικείοι του 250 ευρώ, ο αδερφικός του φίλος Νίκος Α. και η σύζυγός του 650 ευρώ.
  • Στη μνήμη του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ, μέλη και φίλοι της ΚΟΒ Αγιάς προσφέρουν στο ΚΚΕ 450 ευρώ.
  • Στη μνήμη του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ, ο Διονύσης Κλάδης προσφέρει 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΟΠ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
«Μπλόκο» στη Βάστρια τη Δευτέρα

«Μπλόκο» στη Βάστρια της Λέσβου για να μην γίνουν οι εργασίες κατασκευής της υπερδομής - φυλακής της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες με συγκέντρωση τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Οπως αποτρέψαμε τα σχέδιά τους τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα, όπως σταματήσαμε την αποβίβαση των μηχανημάτων στις 6 του Γενάρη, έτσι και τώρα πρέπει να σταματήσουμε κάθε είδους εργασία που ετοιμάζουν. Κόντρα στην απαίτηση του λαού της Λέσβου για καμία δομή στα νησιά, για άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών - προσφύγων. Ούτε ανοιχτά - ούτε κλειστά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Εκδηλώσεις της ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής

Σε κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, προγραμματίζεται:

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη:

-- Στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα «Μάνος Λοΐζος» στην Νίκαια, με θέμα «Εκπαιδευτικά προγράμματα στο φόντο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα του Πειραιά». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β), με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα; Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο». Θα μιλήσει η Αιμιλία Τρουλλινού, μέλος του ΤΓ Εκπαιδευτικών.

Την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των κοινωνικών αναγκών... μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους μαθητές». Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ