ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπομπές από τη ΝΔ μετά από δημοσιοποίηση αισχρών τοποθετήσεων

ΚΚΕ: Οι κυνικοί υπουργοί αποπέμπονται, οι κυνικές πολιτικές ζουν και βασιλεύουν

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ορίστηκε χτες ο Γ. Γεωργαντάς, καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτήσει από τη θέση του τον Σπ. Λιβανό, ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ έκανε απαράδεκτους αστεϊσμούς για το πώς κέρδισαν τις εκλογές του 2007, πάνω στις καταστροφικές φωτιές και στους δεκάδες νεκρούς εκείνης της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη στις 2/2 στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από παγετό σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή, παρουσία του τότε υπουργού Λιβανού, αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδ. Λυκουρέντζου (άλλο μεγαλοστέλεχος της ΝΔ), ο δήμαρχος της πόλης Π. Δούκας καυχιόταν κυνικά για το πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και όσα ακολούθησαν, δίνοντας σχετικά «μαθήματα» στον υπουργό.

«Οπως θυμάσαι, είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε», ακούγεται να λέει ο Δούκας σε βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα. «Εχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά...», υπερθεματίζει κάποιος ανεκδιήγητος από τη σύσκεψη. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», συνεχίζει ο Δούκας, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και χτες διεγράφη από τη ΝΔ.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην Ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί, και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτήν την εποποιία», απαντά ξεδιάντροπα ο Λιβανός. Η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά χυδαία γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Θυμίζουμε ότι στις πυρκαγιές του 2007 ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς (συνολικά οι νεκροί ήταν 84), χώρια τις τεράστιες υλικές καταστροφές σε δάση, καλλιέργειες και σπίτια.

Αφού δημοσιοποιήθηκαν τα παραπάνω, πέντε μέρες μετά τη σύσκεψη, και έπειτα από την κατακραυγή, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Λιβανό και του ζήτησε «εξηγήσεις» για την αντίδρασή του «στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης», όπως διαχέεται από πλευράς Μαξίμου. «Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, για να ακολουθήσει η υπουργοποίηση του Γεωργαντά.

Λίγα λεπτά αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα βίντεο, που δείχνουν τον νέο υπουργό Γ. Γεωργαντά, σε προεκλογική σύσκεψη να παραδέχεται διάφορα ρουσφέτια από τη ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «...καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που βόλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήραν συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ...», προσθέτοντας ότι «αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Η ΝΔ ανακοίνωσε και τη διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης, Π. Δούκα.

Στο μεταξύ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το θέμα των εκλογών, είπε ότι «θα γίνουν στην ώρα τους»...

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την αποπομπή Λιβανού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει πως «οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μνημείο κυνισμού που δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τα προβλήματα του λαού. Και μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται, όταν "πιάνονται στα πράσα", οι κυνικές πολιτικές, όμως, ζουν και βασιλεύουν».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εμφανίζεται ως πιο αξιόπιστος στην αντιλαϊκή διαχείριση και τη χειραγώγηση του λαού

Σαν ευκαιρία και σκαλοπάτι για την ανάληψη της αστικής αντιλαϊκής διαχείρισης επιχειρεί να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τα διογκούμενα λαϊκά προβλήματα, εξαπατώντας τον λαό ότι η δική του διαχείριση θα είναι φιλολαϊκή, σε αντίθεση με αυτή της ΝΔ και παρουσιάζοντας ως πανάκεια την κυβερνητική εναλλαγή.

Σε αυτό το μοτίβο και η συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», όπου ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το αστικό κράτος ως ...κακοποιημένο από την κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή όσα έγιναν τις μέρες του χιονιά, παρουσίασε και πάλι το σχήμα «καλό και κακό» αστικό κράτος. «Το θέμα είναι πως όταν μιλούν για επιτελικό κράτος, εννοούν επιλεκτικό κράτος. Ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, τους αρμούς του κράτους που εξασφαλίζουν την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, τις κρατικές δομές που στηρίζουν την καθεστωτική τους αντίληψη. Και εξαρθρώνουν, στραγγαλίζουν, εκποιούν κάθε κρατική δομή που έχει να κάνει με τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον δημόσιο χώρο, την κοινωνία, τη στήριξη των πολλών». Με άλλα λόγια, το αστικό κράτος που οι δομές του είναι πάντοτε προσανατολισμένες στο να είναι εχθρικό για τον λαό, ο Αλ. Τσίπρας το εξωραΐζει, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ότι ανεξάρτητα από τον όποιο κυβερνητικό διαχειριστή, αυτό έχει συνέχεια σε βάρος του λαού.

Σε αυτήν τη λογική, επανέλαβε το αίτημά του για διενέργεια εκλογών, γιατί όπως είπε: «Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας», την ίδια στιγμή που έχει κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα με τη ΝΔ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ψηφίζει μαζί με την κυβέρνηση δεκάδες αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους. Δεν κρύβει βέβαια ότι σκοπός του αιτήματος για εκλογές είναι η χειραγώγηση της λαϊκής αγανάκτησης και το ξέσπασμά της σε μια ανώδυνη για το σύστημα επιλογή, όταν αναφέρει πως «θέλουμε και επιδιώκουμε το αίτημά μας αυτό να συναντηθεί με την κοινωνική αγανάκτηση σε ένα κίνημα απαλλαγής και αλλαγής, που θα επιβάλει την προσφυγή στις κάλπες».

Ερωτηθείς άλλωστε για τα σενάρια που διακινούνται και φέρουν την Κομισιόν να επιθυμεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο Αλ. Τσίπρας εκφράζει τη διαφωνία του, λέγοντας ότι αν και οι Βρυξέλλες δικαίως είναι δυσαρεστημένες απ' την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - κλείνοντάς τους το μάτι - ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί ό,τι έχει γίνει έως τώρα και θα «τρέξει» ταχύτερα και αποτελεσματικότητα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο «δεν μπορούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας», δηλαδή χρειάζεται νομιμοποίηση η στρατηγική που τσακίζει τον λαό. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που έκανε και το 2015, αλλά και τα επόμενα χρόνια της διακυβέρνησής του.

«Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος ό,τι πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, η δημοσιονομική σταθερότητα, η διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, η κοινωνική συνοχή, να πάνε στράφι», δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας έτσι και το πραγματικό περιεχόμενο του «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού», για τον οποίο μιλάει, διαμηνύοντας αφενός μεν ότι το σκληρό αντιλαϊκό πλαίσιο για το οποίο δούλεψε σκληρά θα παραμείνει και θα εμπλουτιστεί, αφετέρου πως ό,τι υπόσχεται ως ψίχουλα στον λαό, θα δοθούν υπό την προϋπόθεση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», δηλαδή ακόμα και οι ψευτο-υποσχέσεις είναι κενό γράμμα.

Διαμηνύει στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διαχείριση και στο πλαίσιο της «ετοιμότητάς του» εντάσσονται και οι διαβεβαιώσεις του για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της «πράσινης ανάπτυξης» και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που παραδίδει 11 δισ. ευρώ στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τις προωθούμενες απ' τον ίδιο αλλαγές στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για απευθείας εκλογή του προέδρου και της ΚΕ του κόμματος από τα μέλη, κατά τα πρότυπα άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, υπερασπίζεται την επιλογή του, παραδεχόμενος ότι αποτελεί προσπάθεια οργανωτικής προσαρμογής στον σοσιαλδημοκρατικό του χαρακτήρα και αναβάπτισης της ικανότητας χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων με το δόλωμα της τάχα «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Επανόρθωση

Ο «δαίμων» χτύπησε στο άρθρο στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον «αναπτυξιακό» νόμο, στο σημείο όπου γινόταν λόγος για τα περί στήριξης της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας.

Στον «αναπτυξιακό» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (2016) δεν είχαν ενταχθεί 1 στις 100 πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε, αλλά 1 στις 1.000. Συγκεκριμένα, είχαν ενταχθεί μόλις 744 σχέδια στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων (όπως θεωρούνται αυτές με 0 - 9 άτομα προσωπικό) σε ένα σύνολο 816.513 τέτοιων επιχειρήσεων, όπως αυτές καταγράφονταν στο Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων το 2018 (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται γεωργία - αλιεία - δασοκομία).

Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη

Με τιμές αρχηγού κράτους, τελέστηκε χτες το μεσημέρι η κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 93 ετών.

Η τελετή έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ η ταφή του, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά και κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ