ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Mαζικό «όχι» στη χρήση του οικοπέδου της πρώην «Altec» για γκαράζ

Νέα συγκέντρωση αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Τροχονόμου

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής στο «Παναιτώλιο», σωματεία, μαζικοί φορείς και κάτοικοι της Αλσούπολης και της Καλογρέζας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόπειρα της δημοτικής Αρχής Νέας Ιωνίας να μετατρέψει τον χώρο του οικοπέδου της «Altec», στην περιοχή των ανθρακωρυχείων, σε γκαράζ των απορριμματοφόρων του δήμου, ενώ αυτό που απαιτείται είναι σχολικές μονάδες και χώροι άθλησης και αναψυχής.

Σε ψήφισμά τους αποφάσισαν συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Τροχονόμου (Πάρσης) και πορεία στο δημαρχείο, για να απαιτήσουν συνάντηση με την δήμαρχο Δ. Θωμαΐδου. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους και την περιφρούρηση του χώρου από τυχόν αιφνιδιαστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής, και να ζητηθεί να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, προκειμένου να καταψηφιστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής.

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση της Κυριακής πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων.

Η Γ. Μουσελίμη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας (μέλους της ΟΓΕ), σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή με την απόφασή της έρχεται μέσα στην πανδημία να επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων της περιοχής, φτιάχνοντας μια μόνιμη εστία μόλυνσης σε σημείο «όπου ακριβώς απέναντι είναι ο προαύλιος χώρος νηπιαγωγείου, όπως επίσης σε πεζόδρομο τον οποίο οι κάτοικοι χρησιμοποιούν για περίπατο με τις οικογένειές τους». Σύμφωνα με την ομιλήτρια, «οι ανάγκες είναι να δημιουργηθούν νέοι και σύγχρονοι χώροι για τη μόρφωση, την ψυχαγωγία και την άθληση των κατοίκων και των παιδιών τους και όχι να κινδυνεύει καθημερινά η υγεία και η ασφάλειά τους. (...) Να πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων (...) Διεκδικούμε να βρεθεί άλλος χώρος για τη μετεγκατάσταση των απορριμματοφόρων από το δημοτικό στάδιο (σ.σ. όπου είναι σήμερα) και να υπάρξει οριστική απόφαση του δήμου για αυτό το πρόβλημα».

Δεν θα περάσει ο εκβιασμός

Ο Κώστας Κατημερτζόγλου, γενικός γραμματέας του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης» και δάσκαλος στην περιοχή, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την επιλογή της δημοτικής αρχής να εξαγοράσει το οικόπεδο της «Altec» «κατά μεγαλύτερο μέρος με δάνειο, που θα ξεπληρώσουν οι δημότες, φυσικά», όπως επίσης τη μεθόδευσή της - χυδαίο εκβιασμό, όπως τη χαρακτήρισε - να επιβάλει την επιλογή της μέσω «κοινωνικού αυτοματισμού», «διαδίδοντας ότι οι φορείς και οι κάτοικοι που αντιστέκονται δεν θέλουν - δήθεν - να φύγει το αμαξοστάσιο από το γήπεδο, για να στρέψει τους κατοίκους της Νεάπολης και της Σαφράμπολης εναντίον των κατοίκων της Καλογρέζας και της Αλσούπολης». Ζήτησε δε το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου Ν. Ιωνίας με κρατικά κονδύλια, χωρίς να πληρώσουν οι δημότες δάνειο για την αγορά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήμαρχος την περασμένη Παρασκευή έκανε συγκέντρωση για το θέμα αυτό στο «Παναιτώλιο», με την ...απουσία των κατοίκων.

Ο Π. Αλέπης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλσούπολης, ζήτησε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου και την απόδοση του χώρου αυτού στον λαό και στη νεολαία της περιοχής. Αντί η δημοτική αρχή να ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα της περιοχής, συνέχισε, «φέρνει» στους κατοίκους τα σκουπίδια. Στις εκατόμβες νεκρών λόγω της πανδημίας, στην ακρίβεια, στην αγωνία των εργαζόμενων για δουλειά και για τη μόρφωση των παιδιών τους, «έχουμε και έναν ακόμη αντίπαλο. Τη δημοτική αρχή. Αβουλους και ηττοπαθείς μας θέλουν. Ομως χτύπησαν λάθος πόρτα. Εχουμε ξεσηκωθεί και δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν παρθεί μια σαφής απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η κάθε δημοτική παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα κριθεί από τις πράξεις του (...) Χωρίς αγώνα και διεκδίκηση οι άνθρωποι θα ήμασταν ακόμη στα σπήλαια. Τίποτα δεν έχει χαριστεί. Ολα τα έχουμε κατακτήσει (...) Δεν θα περάσει αυτό το αίσχος! Το αίτημα προς τη δημοτική αρχή είναι σαφές: Πάρτε πίσω αυτή την απαράδεκτη επιλογή».

Επίσης τον λόγο πήραν ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Ν. Ιωνίας, ο Κώστας Τούκας, από το συνδικάτο οικοδόμων, παράρτημα Β. Τομέα, εκπρόσωποι της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, δημοτικών παρατάξεων και κάτοικοι.

Ανάμεσα στους διοργανωτές της συγκέντρωσης ήταν επίσης η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Νέας Ιωνίας, η Επιτροπή Λογιστών και Ελεγκτών Βορειοδυτικών Συνοικιών (ΕΛΕΠΑ), οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου, του 4ου Λυκείου, του 16ου Δημοτικού Σχολείου και των Παιδικών Σταθμών, και ο ΠΑΟ Αλσούπολης.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

ΒΑΣΤΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά

Μαζική συγκέντρωση χτες ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ για την υπερδομή - φυλακή

Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στη Βάστρια
Από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στη Βάστρια
Μαχητική διαμαρτυρία στη Βάστρια πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες κάτοικοι της Λέσβου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχαν απευθύνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και φορείς, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέας φυλακής προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Σαπφούς επιβιβαζόμενοι σε πούλμαν, αφού έγινε ένας μικρός χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Ζαφειρίου. Την ίδια ώρα αυτοκινητοπομπές από τον Μανταμάδο, την Καλλονή και την Πηγή μετέφεραν διαδηλωτές και όλοι μαζί με το σύνθημα «Ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων, απαίτησαν να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και ότι θα εναντιωθούν στο νέο έγκλημα που προωθείται.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Κώστα Ρήγα, και τη βουλευτή νομού Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης, συμμετείχαν η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βόρειου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, Στρατής Κόμβος και Εριφύλλη Χιωτέλη της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Δυτικής Λέσβου, Γιάννης Συκάς και Σταύρος Βαξεβάνης.

Μετά τη μαζική κινητοποίηση, κάποιοι έβαλαν φωτιά σε ορισμένα μηχανήματα και προκάλεσαν φθορές.

Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ: «Ο αποφασισμένος λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του»

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζοντας τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η επικίνδυνη εμμονή της κυβέρνησης να υλοποιήσει την επιλογή της ΕΕ για μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, πήρε άλλη μία απάντηση από τους συγκεντρωμένους που απαίτησαν να μην ξεκινήσουν οι εργασίες, να μη γίνει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αποδεικνύεται ότι χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν γίνεται, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον ξεσηκωμό του Φλεβάρη του 2020. Και αυτός ο αγώνας δεν σταματά όσο παραμένει η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όσο παραμένουν ενεργές οι απαράδεκτες αποφάσεις - συνθήκες της ΕΕ για το Προσφυγικό, όσο παραμένουν οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Αποδεικνύεται ότι ο λαός αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, όταν παλεύει για τις ανάγκες του με μαζικούς όρους, με σταθερότητα, με διάρκεια, στοχεύοντας τους πραγματικούς ενόχους. Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση, εν μέσω ακρίβειας και πανδημίας, να γίνει δύναμη αγώνα για να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του εισοδήματος και της υγείας του λαού του νησιού».

Σκοτώθηκαν τρεις ορειβάτες

Τρεις αναρριχητές έχασαν τη ζωή τους στον Χελμό Καλαβρύτων και εντοπίστηκαν νεκροί την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν ίχνη χιονοστιβάδας στην περιοχή όπου βρέθηκαν.

Οι Π. Τέκος, Γ. Τορέλι, Θ. Σωτηρόπουλος (56, 49 και 40 χρόνων, αντίστοιχα), κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι ορειβάτες - αναρριχητές, ανέβηκαν στον Χελμό το πρωί του Σαββάτου και από τη Στύγα που εθεάθησαν τελευταία φορά θα πήγαιναν προς την περιοχή της Μαυρολίμνης. Το χιονοδρομικό κέντρο τούς αναζήτησε αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ, αλλά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει έμειναν αναπάντητα.

Στη συνέχεια, την Κυριακή, από ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην αναζήτησή τους, εντοπίστηκαν αρχικά αντικείμενα των τριών αναρριχητών και κατόπιν οι σοροί τους. Στη συνέχεια ακολούθησε μια δύσκολη και πολύωρη επιχείρηση 15 διασωστών για τη μεταφορά των τριών σορών. Η ιατροδικαστική εξέταση των σορών καταγράφει πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα που είναι τραύματα από πτώση από πολύ μεγάλο ύψος. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν ο θάνατός τους προήλθε από χιονοστιβάδα ή αν έπεσε ένα τμήμα παγοσκεπής. Και αυτό το περιστατικό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την έλλειψη μέσων και προσωπικού για την έγκαιρη παρέμβαση σε επιχειρήσεις διάσωσης σε ορεινές περιοχές.

Νέες σοροί προσφύγων στο Αιγαίο

Δύο σοροί, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο στην παραλία Βορεινά της Φολέγανδρου. Οι σοροί, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και χωρίς να φέρουν ρουχισμό. Την ίδια μέρα, σορός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Μάλτα, βορειοανατολικά της Σικίνου. Φορούσε μπλε μπουφάν, παντελόνι τζιν χρώματος μαύρου, λευκά υποδήματα, ενώ έφερε γκρι φούτερ στη μέση. Επίσης, άλλη σορός, ενός άνδρα, εντοπίστηκε την Κυριακή σε βραχώδη περιοχή της νησίδας Σεσκλίου Σύμης. Ο νεκρός φορούσε παντελόνι χρώματος γκρι και μαύρα παπούτσια.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι οι σοροί ανήκουν σε ναυάγιο σκάφους με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε γίνει στις 21/12/2021 ανοιχτά της Φολέγανδρου. Τότε είχαν πνιγεί τρία άτομα και είχαν διασωθεί 13. Αλλες οχτώ σοροί αγνοουμένων (εκτιμάται πως ήταν 17) βρίσκονταν σε ακτές αρκετές μέρες μετά το ναυάγιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ