ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
Την Κυριακή να «βουλιάξει» η Λάρυμνα!

Στις 10.30 π.μ. το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στο εργοστάσιο

Στο πόδι και οι μαθητές της περιοχής
Στο πόδι και οι μαθητές της περιοχής
Να βουλιάξουν τη Λάρυμνα με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής 13 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., και να στείλουν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με όλο τον λαό της περιοχής. Στο πλευρό τους βρίσκονται δεκάδες συνδικάτα, φορείς και σύλλογοι από κάθε γωνιά της χώρας, που εκφράζουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Με παρακαταθήκη τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και τα σωματεία τους δηλώνουν αποφασισμένοι όσο ποτέ να δώσουν τη μάχη μέχρι το τέλος. «Από τα σπίτια και τις εργασίες μας δεν πρόκειται να βγούμε», δηλώνουν, στέλνοντας στα σκουπίδια τα κυβερνητικά τελεσίγραφα.

«Φάρος» αγώνα για όλο τον λαό η μάχη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 10 Φλεβάρη, με τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και τις συγκεντρώσεις και τις πορείες των μαθητών και των γονιών τους που «σήκωσαν στο πόδι» τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, δίνουν ώθηση στον αγώνα των εργαζομένων, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε αγώνα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη, μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, τα χωριά της περιοχής έζησαν πρωτόγνωρες εικόνες αγωνιστικής κινητοποίησης. Μαγαζιά και σχολεία, γραφεία και επιχειρήσεις στον οικισμό, στη Λάρυμνα και το Μαρτίνο έκλεισαν, συμμετέχοντας στον αγώνα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην πάλη για να μείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και ο λαός της περιοχής όρθιος, στα σπίτια του.

Κάνοντας έναν απολογισμό αυτών των κινητοποιήσεων, το Σωματείο σημειώνει: «Σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ η συμμετοχή της απεργίας ήταν καθολική, 100%. Στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, υπηρεσίες του δήμου Λοκρών, σχολεία, καταστήματα, μαγαζιά, γραφεία, εργοστάσια, προς ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν. Νέκρωσαν τα πάντα. Για ακόμη μία φορά ανταμώσαμε με δεκάδες αντιπροσωπείες από σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συλλόγους, λαϊκούς φορείς, απλούς εργαζόμενους από την Αττική και από όλη τη χώρα που με την παρουσία τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών ανέδειξαν το "Ενας για όλους και όλοι για έναν"».

Οχι στον εφησυχασμό, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σωματείων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Πέμπτης, το Σωματείο της Λάρυμνας σημειώνει σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν:

«Η κυβέρνηση κάτω από αυτήν την πίεση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, από τη μία μας είπε ότι "δεν θα σταματήσει η λειτουργία και δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις πριν γίνουν οι διαγωνισμοί", από την άλλη, ότι θα κάνουν όλες τις προετοιμασίες για να γίνουν αμέσως μετά τους διαγωνισμούς. Από τη μία, μας είπαν ότι θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας και, από την άλλη, ότι αν δεν βρεθεί επενδυτής θα την κλείσουν».

Από τη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη
Από τη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά, «ως υπερασπιστής των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, θέλει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, να τη δώσει σε κομμάτια για να την κάνουν ό,τι θέλουν, να αρπάξουν τον ορυκτό πλούτο μας και να τον αξιοποιήσουν όπως θέλουν και όπου θέλουν, να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, για να διαλέξουν οι επόμενοι όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν εφησυχασμό. «Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Τα "ναι μεν αλλά" δεν είναι υποχώρηση, είναι ελιγμός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να μας "καθαρίσει" μία και έξω και προσπαθεί να μας εκβιάσει. Τα σημερινά δημοσιεύματα ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για μείωση ενδιαφέροντος των επενδυτών εκεί στοχεύουν, στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Επί της ουσίας μάς λένε ό,τι μας είπε ο υπουργός, δηλαδή να δεχτούμε τις απολύσεις, το σφάξιμό μας, δεν θα βρεθούν επενδυτές και η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά».

«Δεν αναφέρει κανένας από όλους αυτούς τους "ρεαλιστές" ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει νικέλιο, ότι οι τιμές είναι στα ύψη και θα υπερδιπλασιαστούν, ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα, ότι το νικέλιο και το κοβάλτιο που έχουμε στο υπέδαφός μας μπορεί να καλύψουν το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της μετάβασης στην "πράσινη Ενέργεια"», προσθέτει το Σωματείο της Λάρυμνας.

Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα

Προειδοποιεί επίσης ότι πάνω στη βάση αυτή οι μηχανισμοί της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει και θα εντείνουν τις προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων, αξιοποιώντας την αγωνία τους, κάνοντας συστάσεις, όπως ότι «αν σας φωνάξουν να μπείτε μέσα, μην ακούτε τους πολλούς, να πάτε να πιάσετε δουλειά, θα τα χάσετε όλα κ.τ.λ.».

Επισημαίνει ότι «οι Γενικές Συνελεύσεις, οι αποφασιστικές κινητοποιήσεις, τα παιδιά μας, οι γυναίκες μας, οι γονείς μας, οι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν το πρώτο μήνυμα ότι είμαστε όλοι μια γροθιά».

«Την Κυριακή 13 Φλεβάρη θα πάρουν ακόμη ένα τελεσίγραφο που θα λέει "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Σε αυτόν τον όρκο που έχουμε κάνει να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας, μαζί μας έχουμε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και ενωνόμαστε μαζί της για να υπερασπιστούν και αυτοί από την πλευρά τους τις δικές τους δουλειές. Από αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές», τονίζει το Σωματείο ενόψει της νέας κινητοποίησης.

Υπόθεση της τοπικής κοινωνίας ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Μαθητές, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, ολόκληρος ο λαός της περιοχής γίνεται ένα με τους εργαζόμενους που ξεσηκώνονται ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που διαλύουν και μαραζώνουν τις ζωές και την περιοχή τους.

Το έναυσμα για ξεσηκωμό και ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυναν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους δόθηκε την Πέμπτη, με τις συγκλονιστικές και συγκινητικές κινητοποιήσεις των μαθητών στον οικισμό του εργοστασίου, στη Λάρυμνα, στο Μαρτίνο, στη Μαλεσίνα, στο Ακραίφνιο. Στο πλευρό τους οι καταστηματάρχες και οι μικροεπαγγελματίες στη Λάρυμνα και το Μαρτίνο, που έκλεισαν τα καταστήματά τους συμμετέχοντας και αυτοί στην απεργιακή κινητοποίηση.

Οι μαθητές που την Πέμπτη με το σύνθημά τους «έχουμε φωνή και είναι δυνατή, εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή» έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα και έδειξαν ότι ολόκληρη η περιοχή είναι μία γροθιά στον αγώνα.

Στο πλευρό των εργατών οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ

Στο πλευρό των εργαζομένων είναι και οι γυναίκες της, δίνοντας συνέχεια στην ηρωική στάση των γυναικών στους αγώνες που έχουν δοθεί για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ. Την Κυριακή ετοιμάζουν τη δική τους μαζική παρουσία και μία σειρά πολύμορφες δράσεις, όπως η αλυσίδα γύρω από τον οικισμό.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν θα φύγουμε από τα σπίτια μας. Εδώ δημιουργήσαμε τις οικογένειές μας, εδώ θα παραμείνουμε», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Βούλα Πουλάκη, σύζυγος εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ, που την Πέμπτη βρέθηκε στις κινητοποιήσεις στην πύλη της ΛΑΡΚΟ με τους μαθητές και τις άλλες γυναίκες της περιοχής.

«Ο σύζυγός μου είναι 59 χρονών και δουλεύει 44 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ. Τώρα τον απολύουν και μας διώχνουν από το σπίτι, πού θα πάμε και τι δουλειά θα κάνει, πώς θα ζήσουμε την οικογένειά μας;», ρωτά με αγανάκτηση και θυμό η Κατερίνα Γιαννοπούλου.

«Ο άντρας μου δουλεύει 30 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, μένουμε στον οικισμό, μας πετάνε στο δρόμο. Τη δουλειά μας θέλουμε, το μεροκάματο να ζήσουμε τα παιδιά μας», συμπληρώνει η Ματούλα Αναγνώστου.

«Οι περισσότεροι ζουν δεκαετίες εδώ. Εδώ γεννήθηκαν, εδώ μεγάλωσαν, συντηρούν με δικά τους χρήματα τα σπίτια αυτά. Θα αγωνιστούμε όλοι για τις ζωές μας. Δίνουμε ραντεβού για την Κυριακή», δήλωσε από την πλευρά της η Αγγελική Γεωργάκη.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο στήριξης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ.

Πούλμαν για το συλλαλητήριο

Για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο - σύσκεψη την Κυριακή στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ετοιμάζονται συνδικάτα και φορείς από τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, συνεχίζοντας να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στο ξεσπίτωμα.

Συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας έχουν οργανώσει μετάβαση με λεωφορεία για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και την κινητοποίηση της Κυριακής, τα οποία θα αναχωρήσουν από:

- Χαλκίδα στις 8.30 π.μ., από το πάρκο Βούρκου.

- Λαμία στις 9 π.μ., από το δημοτικό πάρκινγκ στο στρατόπεδο Τσαλτάκη.

- Φωκίδα στις 7.30 π.μ. από τον κόμβο Μοναστηρακίου, στις 8.30 π.μ. από τον Μώλο Ιτέας και στις 8.45 π.μ. από την πλατεία Ησαΐα της Αμφισσας.

- Λιβαδειά στις 9 π.μ., από το Ζάππειο.

- Θήβα στις 9 π.μ., από τα ΚΤΕΛ Θήβας.

Νέο συλλαλητήριο - απεργία στις 26 Φλεβάρη

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο δίκαιος αγώνας μας έχει μαθευτεί και είναι "φάρος" σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετρούμε πάνω από 300 ψηφίσματα αλληλεγγύης, από τον Εβρο έως την Κρήτη, από τα νησιά του Ιονίου έως το Αιγαίο».

Ενώ ενημερώνει ότι στη διαδήλωση αυτή «συνεννοηθήκαμε με τις Ομοσπονδίες μας, τους συναδέλφους της COSCO, της "Βαρβαρέσος", των "Πετρελαίων Καβάλας, τους αγρότες, τα Εργατικά Κέντρα κ.ά. για συντονισμό και ενιαίο συλλαλητήριο - απεργία τέλος του μήνα», με προτεινόμενη ημερομηνία στις 26 Φλεβάρη, όπως άλλωστε προτείνει η Ομοσπονδία Μετάλλου, και μαζική κάθοδο στην Αθήνα, μέρα που η εργατική τάξη και ο λαός θα οργανώνουν το μαζικό τους συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ