ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και των θέσεων εργασίας

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Παρασκευή, ενώ η εργοδοσία στέλνει απειλητικά «ραβασάκια» για να δουλεύουν τζάμπα και να μη διεκδικούν

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ», δίνοντας απάντηση στην κλιμάκωση της τρομοκρατικής επίθεσης της εργοδοσίας.

Στα δικαστήρια συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία ενάντια στο επιχειρησιακό Σωματείο, προκειμένου να βγάλει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα, με πρόσχημα ότι στη συνέλευση που αποφάσισε τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και τη 48ωρη απεργία συμμετείχαν και απολυμένοι συμβασιούχοι. Στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι του Σωματείου αποδόμησαν την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και ανέδειξαν πως το ποιοι μπορούν να είναι μέλη του Σωματείου ορίζεται από το καταστατικό του και με βάση τις συλλογικές διαδικασίες που προβλέπονται θα συνεχίσουν να οργανώνουν τον αγώνα τους και το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 13/2, μέσα από νέα Γενική Συνέλευση, θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ομως, η εργοδοσία έχει ήδη αρχίσει να απειλεί με απολύσεις τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνοντας γιατί ζήτησε να κριθούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εργοδοσία: «Δεν θα γίνει ανεκτή» η διεκδίκηση των δεδουλευμένων

Τα απειλητικά ραβασάκια της εργοδοσίας: «Παράνομη» η διεκδίκηση των δεδουλευμένων
Τα απειλητικά ραβασάκια της εργοδοσίας: «Παράνομη» η διεκδίκηση των δεδουλευμένων
Αρχισε μάλιστα να στέλνει στους εργαζόμενους «ραβασάκια» με την υπογραφή του Α. Σαρίδη, γενικού διευθυντή της επιχείρησης. Με τα έγγραφα αυτά ισχυρίζεται ότι οι απουσίες τους λόγω «στάσης» εργασίας «συνιστούν παράνομη και αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία και δεν καλύπτονται από καμία απόφαση του Σωματείου». Επίσης, ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή. Για το λόγο αυτό η επιχείρηση επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός της».

Ισχυρίζεται ακόμη ότι «την παρούσα στιγμή πρέπει να παράγουμε όλοι για να εισπράττουμε και να πληρωνόμαστε». Και υποδεικνύει: «Είναι δε αναγκαίο να βελτιώσουμε την απόδοσή μας σε κάθε στάδιο παραγωγής, σε κάθε θέση εργασίας, ώστε με τη διαρκή παρουσία μας στο χώρο εργασίας, την τεταμένη προσοχή μας στην παραγόμενη ποιότητα και ποσότητα να πετύχουμε την κάλυψη των ποιοτικών και ποσοτικών απαιτήσεων των πελατών μας και εν τέλει την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην εύρυθμη καταβολή των δεδουλευμένων».

Για να καταλήξει με την απειλή ότι «κάθε άλλη αντίθετη δράση στρέφεται εναντίον της εταιρείας και των εργαζομένων εκείνων που επιθυμούν τη στήριξη της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ως απάντηση στις παραπάνω απειλές που με θράσος διατυπώνει η εργοδοσία, την ίδια στιγμή που χρωστάει δεδουλευμένα 7 μηνών στο προσωπικό, εργαζόμενοι κόλλησαν το «ραβασάκι» στη μηχανή του πόστου τους, δείχνοντας ότι η τρομοκρατία δεν πιάνει.

Η εργοδοσία κλιμακώνει την τρομοκρατία, θορυβημένη από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων που δεν ανέχονται άλλο να δουλεύουν και να πληρώνονται με ψίχουλα έναντι και να μην μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους. Αλλά και από την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής και πανελλαδικά που εκφράζεται ενεργητικά, μαζικά και πολύμορφα μέσα από τους φορείς και τα σωματεία του.

Οι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ» διεκδικούν από την επιχείρηση πληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ίση μεταχείριση των εργαζομένων από την εταιρεία και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός των αγωνιστών, ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων συναδέλφων τους και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Επιπλέον, διεκδικούν από την κυβέρνηση στήριξη και προστασία των οικογενειών τους με έκτακτο επίδομα 3.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και να διαγραφούν χρέη και λογαριασμοί από δημοτικά τέλη, ύδρευση, ρεύμα, ίντερνετ, δάνεια, να μην πλειστηριαστεί σπίτι άνεργου - απλήρωτου εργάτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φλεβάρη (7 π.μ. - 11 π.μ.) έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που έχουν αναφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αντιδρώντας στις περικοπές που φέρνει το «πόρισμα» της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωσή του.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, που δηλώνει αντίθετο σε κάθε προσπάθεια «σαλαμοποίησης» και διαίρεσης των εργαζομένων, καλεί στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση τη μέρα εκείνη, στις 9 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κάλεσμα στη στάση και τη συγκέντρωση κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, το οποίο οργανώνει προσυγκέντρωση στις 7.50 π.μ. στο δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ