ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στόχος η «απασχολησιμότητα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2000-2006, με το οποίο προωθούνται οι «νέες εργασιακές σχέσεις» σε βάρος εργαζομένων και ανέργων

Στην αγωνία των ανέργων, η κυβέρνηση απαντά με προγράμματα«απασχολησιμότητας»
Στην αγωνία των ανέργων, η κυβέρνηση απαντά με προγράμματα«απασχολησιμότητας»
Το «επιχειρησιακό πρόγραμμα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης», ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελείται από δεκάδες υποπρογράμματα, έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια με αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά τους δικαιούχους, αλλά με ικανοποιητικά για τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίησή του και φυσικά τον «επιχειρηματικό κόσμο» που επιδοτείται ποικιλοτρόπως για να δημιουργεί... νέες θέσεις εργασίας για τις οποίες όχι μόνο δεν πληρώνει δραχμή, αλλά κερδίζει επιπλέον.

Στα πλαίσια της νέας φάσης του προγράμματος, για την περίοδο 2000-2006, συνεδρίασε χτες και η «Επιτροπή Παρακολούθησης», η οποία έχει επιφορτιστεί να ελέγχει την πρόοδό του. Η συνεδρίαση έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναφερθεί στην πολιτική της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και στα εκατοντάδες δισ. δραχμές που θα δαπανηθούν υπέρ των... εργαζομένων, ανέργων, γυναικών, μειονεκτούντων κοινωνικών ομάδων, ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κ.λ.π.

Τι κάνει αυτό το πρόγραμμα; Ο,τι και το αντίστοιχο προηγούμενο. Περιέχει προγράμματα «ενίσχυσης της απασχόλησης», «νέων θέσεων εργασίας», κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πού στοχεύει; Στην προώθηση της «απασχολησιμότητας», της «επιχειρηματικότητας», της κάθε λογής «ευελιξίας», συνολικά σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση ονομάζουν «νέες εργασιακές σχέσεις» ή «νέες μορφές απασχόλησης». Ολα αυτά τα συνδυάζει κάτω από τον τίτλο «ενεργητικές πολιτικές».

Η πρόεδρος της επιτροπής Π. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, αλλά και τομή στη διαδικασία. Κατά τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, το πρόγραμμα «εισάγει νέα καινοτόμα στοιχεία, προχωρεί στον εμπλουτισμό και την ανανέωση των δράσεων και ενισχύει τη διάσταση της ποιότητας στο αποτέλεσμα που επιδιώκεται». Ο υπουργός αναφέρθηκε ευθύς αμέσως στην επιδίωξη της «πλήρους απασχόλησης», έννοια που έχει αποσαφηνίσει η Κοινοτική Επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, όχι ως σταθερή απασχόληση με σταθερό ωράριο, αλλά ως... «εργασία για όλους»!

Χαρακτηριστικό δείγμα του περιεχομένου του προγράμματος είναι ότι περιέχει την «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ, ο οποίος οδηγείται στον κατακερματισμό και την παράδοση σημαντικών δραστηριοτήτων του σε Ανώνυμες Εταιρίες που επιτρέπουν και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην εκμετάλλευσή τους.

Γι' αυτό και ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΟΑΕΔ διαμορφώνεται έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει διάφορες πλευρές του επιχειρησιακού προγράμματος. Στο οποίο έχουν λόγο και οι «κοινωνικοί εταίροι», γι' αυτό συμμετέχουν και στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στη διάθεση του προγράμματος βρίσκονται 681 δισ. δραχμές, τα οποία αφορούν «δράσεις» για 500 χιλ. άτομα. Το 2000 υπολογίζεται μια δαπάνη περίπου 20 δισ. δραχμών.

Κινητοποιήσεις για Υγεία - Ασφάλιση

Δεσμεύσεις για την καταβολή των κονδυλίων των εφημεριών του πρώτου εξαμήνου στο «Τζάνειο», αλλά χωρίς απάντηση για το δεύτερο

Εικοσιτετράωρη απεργία και γενική συνέλευση, στην οποία και αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους, πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί του «Τζάνειου» νοσοκομείου. Οι γιατροί είχαν το προηγούμενο διάστημα συνάντηση με τον πρόεδρο του Γ' ΠΕΣΥ Αττικής, Δ. Σερεμέτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων εφημερίας που χρειάζεται το νοσοκομείο για το πρώτο εξάμηνο του 2001.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια εφημερίας για τον επόμενο χρόνο - αφού το πρώτο εξάμηνο του 2001 έχει ήδη περάσει - ο πρόεδρος του Γ' ΠΕΣΥ Αττικής δε δεσμεύτηκε, ενώ το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν μαζί του το αμέσως επόμενο διάστημα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι γιατροί του νοσοκομείου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από το Μάρτη του 2001 - δεν πληρώθηκαν με την αιτιολογία ότι ξεπερνούσαν το εγκεκριμένο κονδύλι - ασφαλή προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και προσλήψεις προσωπικού. Οπως έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει, το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις απαραίτητες συνθέσεις εφημεριών για 60-70 εκατομμύρια το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι εφημερίες που γίνονται σε όλα σχεδόν τα τμήματα.

Οι γιατροί θα αποφασίσουν για τις παραπέρα ενέργειές τους μετά και τη νέα συνάντηση που θα έχουν με τον Δ. Σερεμέτη.

Κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα «Επείγοντα» του νοσοκομείου και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του διοικητικού διευθυντή πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα «Επείγοντα» σήμερα Πέμπτη στις 8 π.μ.
  • Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 5.6.2001 στο δώμα του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη καλούνται τα σωματεία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, με σκοπό το συντονισμό και τη διοργάνωση κοινής πορείας στις 7.6.2001.
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα «Επείγοντα» την Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8.6.2001, αντίστοιχα.
  • Στάση εργασίας και πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7.6.2001.
  • Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση και στάση εργασίας την Τετάρτη 13.6.2001.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται εδώ και πολλούς μήνες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών, να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων στα νοσοκομεία. Επικεντρώνουν επίσης τις διεκδικήσεις τους στο Ασφαλιστικό και ζητούν το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας.

Το Ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα απασχολήσει και την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, που έχει καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την Πέμπτη 7.6.2001, στις 12.30 μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Στη συνέλευση θα γίνει επίσης απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Επίσης, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Βορά στα υπερκέρδη των ιδιωτών

Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, για τη στήριξη, αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κέντρου

Στο θέμα της αναγκαίας ενίσχυσης, αναβάθμισης και αξιοποίησης του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) και στον κίνδυνο παράδοσής του στους ιδιώτες από την κυβέρνηση, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές επισημαίνουν συγκεκριμένα: «Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το σύστημα εσόδων ασφάλισης που έχει αναπτύξει ήδη από το 1993 το ΚΗΥΚΥ, αναθέτει βαθμιαία την κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών των ασφαλιστικών οργανισμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ετσι η κυβέρνηση το 1997 - αποκλείοντας το ΚΗΥΚΥ - αποφάσισε την ανάθεση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΙΚΑ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το ΟΠΣ του ΟΓΑ. Ηδη, από το 1999, έχει υπογραφτεί η σχετική σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία intrasoft για το ΟΠΣ-ΙΚΑ».

Καταλήγοντας οι βουλευτές τονίζουν: «Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες σημειώνονται παρόλο που το ΚΗΥΚΥ λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 30 χρόνια μόνο με το κόστος λειτουργίας του, απειλούν να μετατρέψουν το Κέντρο σε προβληματικό Οργανισμό και να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της δουλιάς των εργαζομένων σ' αυτόν. Ταυτόχρονα μετατρέπουν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε ομήρους, βορά στα υπερκέρδη του ιδιωτικού τομέα».

Ο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό:

  • Γιατί δεν καθιερώθηκε πανελλαδικά το σύστημα εσόδων ασφάλισης που από το 1993 ανέπτυξε το ΚΗΥΚΥ για λογαριασμό του ΙΚΑ και ποιος ευθύνεται για τις τεράστιες απώλειες εσόδων που έχουν προκύψει για το Ιδρυμα από τη μη εφαρμογή του συστήματος αυτού;
  • Γιατί δεν ανατέθηκε το ΟΠΣ-ΙΚΑ στο ΚΗΥΚΥ;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθέσει τα μεγάλα έργα πληροφορικής των κοινωνικών ασφαλίσεων στο ΚΗΥΚΥ, που είναι ο μοναδικός φορέας, ο οποίος διαθέτει την πείρα και την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική ανάπτυξη αυτών των έργων;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να στηριχτεί, να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το ΚΗΥΚΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων;
ΣΥΝοπτικές διαδικασίες

Με συνοπτικές διαδικασίες του τύπου «ελάτε, ψηφίστε, τελειώσαμε» και με την παρουσία του «αριστερού» γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θ. Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, η «εκλογοαπολογιστική» συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Πρωταγωνιστές σ' αυτή τη συνέλευση - παρωδία, ήταν τόσο η πρόεδρος όσο και η γενική γραμματέας του σωματείου (συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ) αλλά και ο εν λόγω συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας που ανέχτηκε - αν δεν καθοδηγούσε - αυτή τη διαδικασία, παρά τις αντιδράσεις εργαζόμενων. Εντονη, ήταν η αντίδραση και του παρευρισκόμενου γενικού γραμματέα του ΕΚ, που κατήγγειλε τις διαδικασίες σαν παράνομες και έξω από δημοκρατικές συνδικαλιστικές πρακτικές και του νόμου 1264, που θυμίζουν εποχές Μακρηθεοδωρισμού και Καρακίτσων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ομως το αυτί των συνδικαλιστών του ΣΥΝ «δεν ίδρωσε», ενώ και η δικαστική αντιπρόσωπος (για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής) δεν έκανε δεκτή ένσταση που κατέθεσαν συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ για το ζήτημα των συνοπτικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν με το κλείσιμο του μητρώου μελών (απαγόρευση νέων εγγραφών) και για το ότι δεν έγινε σχεδόν καθόλου οικονομικός απολογισμός. Ετσι, στα γρήγορα τα «κουκούλωσαν» χωρίς να επιτρέψουν να μιλήσει κανένας άλλος προκηρύσσοντας εκλογές για τις 7 Ιούνη.

Σύσκεψη σωματείων στην Αρτα

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη - συζήτηση, αύριο Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου του ξενοδοχείου «ΚΡΟΝΟΣ», απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών νομού Αρτας, προς όλους τους εργαζόμενους, τις διοικήσεις των σωματείων και τους συνδικαλιστές των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής. Στη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση τής μέχρι τώρα πορείας μετά τον πρώτο γύρο των κινητοποιήσεων για το «ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό» και διαμόρφωση σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα. Εισηγητής στη σύσκεψη θα είναι ο Γ. Μαρίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Σύσκεψη στο Λασίθι

Σύσκεψη με θέμα το Ασφαλιστικό και τα γενικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, διοργανώνει αύριο στις 7.30 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νομό και καλεί να πάρουν μέρος όλα τα μέλη της, τους συνδικαλιστές, τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Εξίσωση προς τα κάτω

Σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» η κυβέρνηση, διοχέτευσε έναν κατάλογο επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, μερικά από τα οποία είναι υψηλά και επιχειρεί έτσι να στοιχειοθετηθεί διάσταση μεταξύ «μικροεπιδοματούχων» και «μεγαλοεπιδοματούχων» υπαλλήλων. Από κοντά και οι δημοσιογραφικές αναφορές στο «μπάχαλο» ή στη μεγάλη «ψαλίδα», με τρόπο τέτοιο που να «δικαιώνει» την κυβερνητική πρόθεση για περικοπή των επιδομάτων. Αλλες εφημερίδες εμφανίστηκαν να «αποκαλύπτουν» μείωση των μεγάλων επιδομάτων που παίρνουν οι «λίγοι» και αύξηση των μικρών που παίρνουν οι «πολλοί». Το γεγονός ότι δεν εξετάζεται ο λόγος που δίνεται το κάθε επίδομα, είναι το λιγότερο. Λίγα χρόνια πριν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε ένα νέο μισθολόγιο, με κύριο στοιχείο τους χαμηλούς βασικούς μισθούς και την επιδοματική πολιτική, ενάντια στο αίτημα για ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Σήμερα επικαλείται το «μπάχαλο», που η ίδια προκάλεσε, για να βάλει «μαχαίρι» στα επιδόματα. Αποκαλύπτει έτσι και το σκοπό εκείνου του μισθολογίου, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ότι απέβλεπε στο μελλοντικό πετσόκομμα των επιδομάτων και κατ' ουσία σε μείωση των ίδιων των πραγματικών μισθών.

ΑΗΣ - ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Αύξηση των ταξικών δυνάμεων

Η συνεπής ταξική πάλη και η στήριξη των συμφερόντων των εργαζομένων στον ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου, απεικονίστηκε και στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του σωματείου, για νέα όργανα και αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπου η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία», ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστά, ψήφους και έδρες. Αντίθετα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν οι μεγάλες χαμένες.

Αν και οι ψηφίσαντες ήταν λιγότεροι (285 έναντι 312 πριν δύο χρόνια) η ΑΑΣ αύξησε την επιρροή της και συγκεκριμένα για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε 68 ψήφους και τρεις έδρες από 44 και δύο έδρες, για τη ΓΕΝΟΠ έλαβε 76 ψήφους και εξέλεξε αντιπρόσωπο (δεν είχε πριν) και για το Εργατικό Κέντρο έλαβε 76 ψήφους και δύο αντιπροσώπους, από 47 και έναν αντιπρόσωπο.

Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 141 ψήφους για το ΔΣ από 122 που είχε και διατήρησε τις πέντε έδρες που είχε, για τη ΓΕΝΟΠ έλαβε 116 ψήφους από 144 και εξέλεξε και πάλι δύο αντιπροσώπους και για το ΕΚ έλαβε 116 ψήφους από 144 και δύο αντιπροσώπους από τρεις που είχε.

Τέλος, η ΔΑΚΕ έλαβε 92 ψήφους και τρεις έδρες για το ΔΣ από 123 και τέσσερις έδρες που είχε, για τη ΓΕΝΟΠ έλαβε 91 ψήφους και ένα αντιπρόσωπο από 116 και δύο αντιπροσώπους που είχε και για το ΕΚ έλαβε 91 ψήφους από 116 και διατήρησε τους δύο αντιπροσώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ