ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τους «ληστεύουν» με «ανθρώπινο πρόσωπο»

Προσπάθεια να παρουσιάσει δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους μετανάστες - τους οποίους αφού εκμεταλλεύτηκε ως φτηνή εργατική δύναμη, επιδιώκει τώρα να ληστέψει, ζητώντας τους να καταβάλλουν παράβολο 50.000 δραχμών μαζί με την αίτηση νομιμοποίησης ή να εξαγοράσουν ένσημα 250 ημερών από το ΙΚΑ, ύψους 500.000 δραχμών, για να μπορέσουν να πάρουν την προσωρινή άδεια παραμονής - κατέβαλε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους Συλλόγων Μεταναστών, επιχειρήθηκε να πειστούν οι ξένοι εργάτες που βρίσκονται στη χώρα μας ότι ο νέος μεταναστευτικός νόμος θα δώσει τέλος στην εκμετάλλευσή τους. Οταν για να αποκτήσουν προσωρινή, δηλαδή εξάμηνη άδεια παραμονής, θα πρέπει να πληρώσουν για την αίτηση, και στη συνέχεια να ξαναπληρώσουν για να εξαγοράσουν τα ένσημα που θα πιστοποιούν ότι μένουν για ένα χρόνο στην Ελλάδα (είναι το βασικό κριτήριο για προσωρινή άδεια). Οταν για να μπορέσουν να μείνουν, μετά την πάροδο των έξι μηνών, θα πρέπει να έχουν βρει δουλιά, που συνεπάγεται την υποταγή στους όρους της εργοδοσίας.

Η δε αρμόδια υπουργός, Βάσω Παπανδρέου, ισχυρίστηκε πως ο εν λόγω νόμος συμβάλλει στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα ίδια της τα λόγια που ακολούθησαν, πως δηλαδή ο αριθμός των αλλοδαπών που θα έρχονται στη χώρα μας εξαρτάται από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αρκούν για να καταδείξουν πως απουσιάζει οποιαδήποτε κοινωνική αντιμετώπιση του δράματος των μεταναστών. Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι όσο υπηρετούν την εργοδοσία και την ελληνική οικονομία, αλλιώς απελαύνονται, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών που ξεκινά στις 5 Ιούνη.

Εκπρόσωποι των μεταναστών δήλωναν στη χτεσινή συνάντηση πως ο χρόνος κατάθεσης των δικαιολογητικών, δηλαδή οι δύο μήνες, δεν αρκεί. Πως πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα καν για το παράβολο (ειδικά όσοι έχουν οικογένειες), πόσο μάλλον για να εξαγοράσουν τα ένσημα που απαιτούνται. Αλλοι σημείωναν ότι πολλοί που μένουν ένα χρόνο και παραπάνω στην Ελλάδα, δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Για το θέμα της εξαγοράς ενσήμων, εξέδωσε χτες εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτήν οι αλλοδαποί μπορούν να εξαγοράσουν ένσημα 250 ημερών του ΙΚΑ, ή ένσημα ασφάλισης 10 μηνών για τον ΟΓΑ και για φορέα ελεύθερων επαγγελματιών. Με την αναγνώριση αυτή ο αλλοδαπός στοιχειοθετεί δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Η αίτηση κατατίθεται από τον ίδιο, ταυτόχρονα με δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ταυτότητά του.

Βλέπουν θετικά τη νομιμοποίηση

Στο μεταξύ χτες δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα της ΜΕΤΡΟΝ Ανάλυσις για το πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι ο νόμιμος αλλοδαπός αντιμετωπίζεται θετικά από τους Ελληνες. Συγκεκριμένα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 59,8% που συμβιώνουν στη γειτονιά με μετανάστες θεωρεί ότι η συμβίωση δε δημιουργεί προβλήματα, ενώ ένα 9,4% τη βρίσκει θετική. Το 72,2% συμφωνεί με τη διαδικασία νομιμοποίησης, ενώ το 22,6% διαφωνεί. Γενικά, όπου δε συντρέχει το κριτήριο της συμβίωσης με μετανάστες, το 40,8% θεωρεί αρνητική την παρουσία μεταναστών, το 23,6% τη βλέπει θετικά, ενώ ένα 31,9% κρατά ουδέτερη στάση.

Το 69,5% συμφωνεί με την παροχή ίσων εργατικών δικαιωμάτων στους οικονομικούς μετανάστες, το 87,9% πιστεύει πως πρέπει να φορολογούνται και το 87% πως πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νόμιμες οι βίλες, παράνομα τα προσφυγικά

Την αντίδραση των κατοίκων (προσφυγών περιόδου 1914 - 1924) της περιοχής του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, των οποίων τα κληροτεμάχια (όπου βρίσκονται οι κατοικίες τους) κρίθηκαν αναδασωτέα, μετέφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης θέτοντας το ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» με το πρόβλημα αυτό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της παραχώρησης των εκτάσεων του Πανοράματος στους δικαιούχους, υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι αυτή που έχει προτείνει το υπουργείο Γεωργίας και προβλέπει την ανταλλαγή με άλλες εκτάσεις στις περιοχές Γεωργεβα και Πολυζοβα, μια ανταλλαγή που υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει, μια και «δικαιούχος είναι το δημόσιο»

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τόνισε αναφορικά με την κατάσταση που ισχύει στην περιοχή του Πανοράματος, ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ιδία περιοχή, όταν κάποιοι άλλοι κτίζουν βίλες. Αυτή την ώρα υπάρχουν 30 βίλες κι κτίζονται άλλες τόσες. Από τα 652 στρέμματα της περιοχής τα 170 ήδη έχουν οικοδομηθεί. Ετσι υπάρχει ένα αίσθημα στους κατοίκους ότι υφίστανται αδικία από την πολιτεία. Πιστεύουν ότι η πολιτεία πρέπει να τους αποδώσει αυτό που δικαιούνται βάσει της ισονομίας δηλαδή τα κληροτεμάχιά τους». Οσο για τη λύση της ανταλλαγής που προτείνει το υπουργείο Γεωργίας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως οι εκτάσεις αυτές αξιοποιούνται αγροτικά από κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Ασβεστοχωρίου και αν προωθηθεί «θα έχουμε αντιμέτωπους δυο όμορους δήμους και θα αντιδικούν οι κάτοικοι μεταξύ τους».

Εκμετάλλευση και με τη νομιμοποίηση

Στις 5 Ιούνη 2001 αρχίζει η διαδικασία της εφαρμογής του νόμου για τους αλλοδαπούς. Στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης νομοθεσίας για μαζική μετανάστευση στη χώρα, από τη μια και από την άλλη λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να υπερεκμεταλλεύεται την εργατική τάξη, του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους μετανάστες σε μαύρη εργασία.

Ετσι συσσωρεύτηκε μεγάλος αριθμός «παρανόμων» μεταναστών, που υπολογίζεται από 800.000 έως 1.000.000 (τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν μέχρι τα 1,3 έως 1,4 εκατομμύρια).

Σήμερα που γίνεται προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να αντιμετωπίσει, για γενικότερους λόγους συνοχής της, το θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη με ενιαίο νόμο, φτιάχτηκε από την ελληνική κυβέρνηση ο νόμος περί αλλοδαπών, ο οποίος είναι από τους πλέον αντιδραστικούς σε όλη την ΕΕ και επιπλέον λόγω της «τρομοκρατικής», στην κυριολεξία, εφαρμογής από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα όργανά του (συλλήψεις σε επιχειρήσεις - «σκούπα» τριτοκοσμικού χαρακτήρα ή ανώμαλων καταστάσεων, απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες κλπ).

Αυτός ο νόμος πάει να μπει σε εφαρμογή λοιπόν και εδώ υπάρχουν, πέρα από τις διατάξεις του, και οι συνήθεις ανετοιμότητες του κράτους.

Καταρχήν ο νόμος - που την εφαρμογή του έχει πια το υπουργείο Εσωτερικών - μεταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) τις αντίστοιχες αρμοδιότητες (μέχρι και κρατητήρια!). Ομως κανένας δε φρόντισε έως σήμερα ή να ενημερώσει υπεύθυνα ή να προετοιμάσει μια υποδομή στους δήμους με προσωπικό και πόρους που θα χρειαστούν γι' αυτό το λόγο.

Αποτέλεσμα: οι δήμοι να ζητήσουν, όπως ο δήμος της Αθήνας με πρόταση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», να μην αναλάβουν την καταγραφή παρά μόνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις - όπως η παράταση της έναρξης κατά ένα μήνα (2 Ιούλη αντί 2 Ιούνη 2001) και παράταση της διάρκειας καταγραφής κατά έξι μήνες - όπως ζητάνε οι μεταναστευτικές οργανώσεις, δεδομένου ότι ο χρόνος των δύο μηνών είναι λίγος για να καταγραφούνε 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Επίσης ο δήμος Αθήνας ζητούσε μεταφορά ανάλογων κονδυλίων για τη δημιουργία υποδομής και προσωπικού. Το ίδιο είχε ζητήσει και η ΤΕΔΚΝΑ, ενώ η ΚΕΔΚΕ στην τελευταία της συνεδρίαση δεν αντέδρασε.

Το χειρότερο όμως αυτή τη στιγμή είναι η «ληστεία» που πάει να γίνει σ' ανθρώπους «που δεν έχουν μοίρα στον ήλιο». Ενώ ο νόμος δεν το προβλέπει, βγήκε εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από προεργασία την περασμένη βδομάδα, ότι για τη χορήγηση των εξάμηνων σφραγίδων παραμονής οι μετανάστες πρέπει να πληρώσουν 50.000 παράβολο το άτομο. Μετά από έξι μήνες δίνουν ξανά άλλες 50.000 δραχμές... Και ενώ δεν αναγνωρίζουν την παρουσία τους στην Ελλάδα για ένα χρόνο, τους πουλάνε τις άδειες, αν αγοράσουν ένσημα μιας χρονιάς. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε ότι το φθηνότερο ένσημο είναι περίπου 60.000 δραχμές το μήνα, θέλουν για ένα χρόνο γύρω στις 700.000 δραχμές ή αν είναι στην αγροτική παραγωγή γύρω στις 150.000 δραχμές που ζητά ο ΟΓΑ. Στόχος λέει η εγκύκλιος να δοθεί το 40% στους δήμους για να φτιάξουν υποδομή και να βγάλει και το κράτος ένα 60%. Τα ποσοστά αυτά άλλαξαν σε 30% για τους δήμους και 70% για το κράτος, μετά από την προχτεσινή συνάντηση της Β. Παπανδρέου με τον Γ. Παπαντωνίου. Κι όλα αυτά ανεξάρτητα αν πάρουν παραμονή ή όχι. Είναι ή δεν είναι ληστεία;

Δηλαδή γίνεται ληστρική εκμετάλλευση από τους εργοδότες που χρησιμοποιούν τους μετανάστες στη «μαύρη», με πληρωμή κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ένσημα και κοινωνική ασφάλιση και έρχεται το κράτος και ζητάει και τα ρέστα από πάνω, αντί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των δήμων από τον προϋπολογισμό. Από κει δε θέλουν να δώσουν δεκάρα και επιπλέον θέλουν να βγάλουν.

Εδώ να τονίσουμε ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αυτή η διαδικασία δεν κοστίζει τίποτα. Γι' αυτό οι μετανάστες και οι οργανώσεις τους είναι σε αναβρασμό και θα βάλουν αυτά τα ζητήματα στην κα Παπανδρέου, αλλά και στη ΓΣΕΕ. Επιπλέον ζητάνε συμπαράσταση από όλα τα συνδικάτα να μην προχωρήσει αυτή η ληστρική πολιτική.


Χρήστος ΚAΡΑΤΣΑΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ