ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση υπέρ της «Ιθάκης» σήμερα

Οι πολιτικές νεολαίες της πόλης απαιτούν ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο πλευρό της «ΙΘΑΚΗΣ» τάσσονται οι νεολαΐστικες οργανώσεις ΚΝΕ, ΠΑΣΠ, Νεολαία ΔΗΚΚΙ και ΕΑΝ και σήμερα διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με την οποία αντιδρά στην εγκατάσταση και λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου της Θεραπευτικής Κοινότητας στην περιοχή «Λαδάδικα» στο κέντρο της πόλης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις καλούν τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας και την πορεία που θα ακολουθήσει και η οποία θα καταλήξει έξω από το Δημαρχείο της πόλης.

Στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών νεολαιών τονίζεται η συμπαράσταση στην απόφαση της «ΙΘΑΚΗΣ» να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και δηλώνεται πως θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν τείχη που θα χωρίσουν την πόλη και τους πολίτες. Επίσης, σημειώνεται: «Ο κοινωνικός χαρακτήρας προβλημάτων, όπως αυτό της εξάρτησης από ουσίες, δημιουργεί υποχρέωση στην κοινωνία να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του. Η υποστήριξη των υπηρεσιών που έχουν ως στόχο την απεξάρτηση και την επανένταξη αποτελεί έναν από τους τρόπους εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής».

Στο κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών αναμένεται να ανταποκριθεί μαζικά η νέα γενιά της Θεσσαλονίκης για να συστρατευτεί με τη νεολαία όλης της χώρας και να απαιτήσει τη στήριξη των θεραπευτικών μονάδων, και την καλύτερη ενημέρωση. Να εντείνει την πάλη της ενάντια στην πολιτική που θέλει ναρκωμένους τους νέους και υποταγμένες τις συνειδήσεις τους, ενάντια σε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την εγκατάσταση του συμβουλευτικού κέντρου στα «Λαδάδικα» και τις οποίες υιοθέτησε η πλειοψηφία του ΔΣ Θεσσαλονίκης, προέρχονται από κύκλους που θέλουν να μονοπωλήσουν τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας με φτηνή διασκέδαση, και να κάνουν περιουσίες από τη χυδαιότητα.

Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων

Ημερίδα με θέμα «Ανήλικοι - ευθύνη όλων μας» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 5 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών και της Επιτροπής του ΔΣΑ για τα Δικαιώματα των Ανηλίκων, στην αίθουσα τελετών του συλλόγου.

Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του ΔΣΑ και θα μιλήσουν οι: Ειρ. Πανταζή - Μελίστα, εισαγγελέας Ανηλίκων, με θέμα «Η συμβολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων στην πρόληψη και καταστολή της θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων», Γ. Σταθέας, επίτιμος αρεοπαγίτης με την εισήγηση «Ανήλικοι και ναρκωτικά», Ε. Κότορλου, πρωτοδίκης με θέμα «Σκέψεις και προβληματισμοί ως προς την εύρυθμη λειτουργία του δικαστηρίου ανηλίκων», Κ. Μπεσίρης, δικηγόρος, για «Τη βελτίωση ρυθμίσεων θεμάτων ανηλίκων στο Αστικό Δίκαιο», Χρ. Κυρκίτσου, κοινωνική λειτουργός για «Τις κλειστές προνοιακές δομές και τους ανήλικους παραβάτες», Μ. Δούκα, συγγραφέας, με την εισήγηση «Από την αντίπερα όχθη» και Β. Παπαστεργίου, δικηγόρος, με την εισήγηση «Κριτική προσέγγιση της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων».

Αποφυλακίστηκε ο Ναξάκης

Αποφυλακίστηκε χτες ο γνωστός από την «υπόθεση Οτσαλάν» απόστρατος αντιπλοίαρχος Αντ. Ναξάκης, καθώς ποντιακά σωματεία εξαγόρασαν την ποινή των 50 ημερών που τού επέβαλε μια μέρα νωρίτερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το επεισόδιο, το οποίο είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια στη διάρκεια της απονομής των βραβείων «Ιπεκτσί». Ομως, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του, η οποία αντιστοιχούσε συνολικά σε 175.000 δρχ. μαζί με τα δικαστικά έξοδα και έτσι πέρασε τη νύχτα του στη φυλακή.

Αποπομπή δικαστικού λειτουργού

Την ποινή της οριστικής παύσης επέβαλε, με ομόφωνη σχεδόν απόφασή της, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στον εφέτη Γ. Κωστούρο, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση των αποφάσεων. Η καθυστέρηση έφθανε, σύμφωνα με την απόφαση απόλυσης, μέχρι και πέντε χρόνια και αφορούσε την εκδίκαση ποινικών και αστικών υποθέσεων. Ο αποπεμφθείς δικαστικός λειτουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι για την καθυστέρηση έφταιγε ο μεγάλος όγκος των δικαστικών υποθέσεων που χειριζόταν.

Κατέθεσαν για την «Ιντεραμέρικαν»

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Ασπρογέρακα, ο οποίος διερευνά την υπόθεση εξαγοράς της «Ιντεραμέρικαν» από τον όμιλο «Eureko», κλήθηκαν χτες και κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Παν. Αλεξάκης και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Παν. Βοϊλής. Οπως έγινε γνωστό, για σήμερα Παρασκευή έχουν κληθεί να εξεταστούν για το ίδιο θέμα οι υπεύθυνοι του Τμήματος Δημοσίων Προσφορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε προχτές αυτεπαγγέλτως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιω. Σακελλάκο, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά σχετικά με τη συμφωνία εξαγοράς του 54,38% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ιντεραμέρικαν», που κατέχει ο ίδιος, από τον παραπάνω ευρωπαϊκό όμιλο έναντι 333 δισ. δρχ. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τη μετοχή της εταιρίας.

Κάηκε 91χρονος

Ενας 91χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς χτες στα Μέθανα. Πρόκειται για τον Αντώνιο Πολυχρονίου - Γκιώνη. Στις 12 το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά σε αγροτική έκταση στη Χερσόνησο Μεθάνων. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε δεκάδες στρέμματα με αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Στον τόπο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δυο αεροσκάφη. Η φωτιά ελέγχθηκε, αλλά στον τόπο βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα του γέροντα. Επίσης άλλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, από τον σκουπιδότοπο της περιοχής, ελέγχθηκε γρήγορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ