ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής

Σε χωριά της υπαίθρου αλλά και στις πόλεις των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο κλιμάκια της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με σκοπό να δυναμώσουν η στήριξη και η αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών και να συζητηθούν οι θέσεις του Κόμματος για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Στις περιοδείες μοιράστηκαν η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος και η Επίκαιρη Επερώτηση που έχει κατατεθεί προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα από τις συζητήσεις, εκφράστηκε η αγωνία των αγροτών για τα οξυμένα προβλήματα, με πιο έντονο αυτό του αυξημένου κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε πως οι αυξήσεις στην Ενέργεια αφορούν και τα νοικοκυριά τους, με τους λογαριασμούς των τελευταίων μηνών να βάζουν όλο και πιο σφιχτά τη θηλιά των χρεών στον λαιμό τους. «Με το πετρέλαιο στο 1,60, τα λιπάσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, δεν ξέρουμε πώς θα ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε τον επόμενο μήνα, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», έλεγαν χαρακτηριστικά μικροί παραγωγοί από τον Πλατύκαμπο.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν πως για τα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.


Σε αυτήν τη βάση, ανέδειξαν την ανάγκη να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας, καθώς η πείρα των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και όχι οι λογικές της αναμονής και των «λύσεων από τα πάνω», μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Ταυτόχρονα, επισήμαναν πως το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια, με Επερωτήσεις, ανακοινώσεις και κυρίως με την παρέμβασή του στο κίνημα, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους, στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και πως η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ενίσχυσή του μπορούν να διαμορφώσουν δυναμική υπέρ τους.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν πως μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης, με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία, μπορεί να συμβάλει στην ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών.

Αλλά και μέσα στις πόλεις, σε λαϊκές αγορές και χώρους δουλειάς όπου έγιναν εξορμήσεις, τα κλιμάκια του ΚΚΕ κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, τονίζοντας πως ο αντίπαλος αγροτών, εργατών και υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων είναι κοινός: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, που για τα δικά τους κέρδη, η ζωή των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών είναι γεμάτη ανασφάλεια, αγωνία για το μέλλον, με εισοδήματα που δεν φτάνουν για τα βασικά, με δουλειά από ήλιο σε ήλιο, εντατικοποίηση.


«70 χρόνια ΝΑΤΟ, 70 χρόνια πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών»

Με πολύ ενδιαφέρον η εκδήλωση στη Γλυφάδα την Κυριακή

Σύσκεψη με θέμα «70 χρόνια ΝΑΤΟ, 70 χρόνια πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13/2 από την ΚΟ Γλυφάδας του ΚΚΕ στα ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα. Στο πλαίσιό της έγινε πλούσια συζήτηση, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του ΝΑΤΟ σε αντιπαραβολή με την προσπάθεια εξωραϊσμού του από τα αστικά κόμματα, για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μέσα από το πρίσμα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και βεβαίως για την όξυνση των ανταγωνισμών, που εμπεριέχει το ενδεχόμενο ακόμα και ενός γενικευμένου πολέμου. Επιβεβαιώνεται και έτσι ότι σε μεγάλο κομμάτι κόσμου επικρατεί ενδιαφέρον και προβληματισμός για τα ζητήματα αυτά, τις εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος. Αλλωστε γύρω από αυτά τα ζητήματα το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί πλούσια δραστηριότητα από τις Κομματικές Οργανώσεις.

Την κεντρική ομιλία στη σύσκεψη έκανε η Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ. Αρχικά ανέφερε ότι το κοινό ζήτημα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών διαπερνά το σύνολο των εξελίξεων που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, με χαρακτηριστικό το πώς αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και παλαιότερα, παραπέμποντας και στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» το Σαββατοκύριακο 12-13/2.

Στη συνέχεια στάθηκε στην πείρα από την 70χρονη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας παραδείγματα που καταδεικνύουν τον μύθο της δήθεν ασφάλειας που αυτή παρέχει, όπως με τη τουρκική εισβολή το '74 στην Κύπρο, τις κρίσεις του '76 και του '87, τις έρευνες των τουρκικών πλοίων στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, όπως και το «γκριζάρισμά» του, κ.ά.

Υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αποτελεί έως σήμερα στρατηγικής σημασίας επιλογή για την ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς του υπόλοιπου κόσμου, με τη χώρα πλέον να έχει μετατραπεί σε μια τεράστια ΝΑΤΟική βάση και ορμητήριο για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εξυπηρετώντας πολύμορφα τα εκάστοτε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Χ. Μπέλλα τόνισε την ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός να διεκδικήσουν την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, μαζί με το κλείσιμο των βάσεων. Και μαζί να ενισχυθεί η συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιδρά σ' αυτές τις επιλογές από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για κάθε λαϊκό πρόβλημα και μαζί μ' αυτά σταθερά για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Βαδίζοντας στον δρόμο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό»

Επίσκεψη στο Βελιγράδι από 24 έως 27 Μάρτη

Επίσκεψη στο Βελιγράδι στις 24 - 27 Μάρτη διοργανώνουν από κοινού οι ΤΟ Εκπαιδευτικών και Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής με αφορμή την 70ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (Φλεβάρης του 1952).

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις, η ίδια η Ιστορία αποδεικνύει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών:

«Ηταν 24 Μάρτη 1999, 8 παρά τέταρτο το βράδυ, όταν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να "ξερνούν φωτιά" στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας μια ακόμη αιματοβαμμένη σελίδα στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας καταγράφηκε στην Ιστορία ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων τα 3/4 ήταν άμαχοι και 400 παιδιά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές.

Ο πόλεμος των 78 ημερών, πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα με πρόσχημα τις εθνοτικές διαφορές, στην αναζωπύρωση των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά και μεθοδικά τα προηγούμενα χρόνια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για χάρη της "ειρήνης" και της "σταθερότητας" οι ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξαπέλυσαν το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η συνενοχή της Ελλάδας στο έγκλημα, ως κράτους - μέλους της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, είναι βαριά, στην προσπάθειά της να αποτελέσει μέρος της νέας κατάστασης που δημιουργούνταν στα Βαλκάνια και να πάρει μέρος στη διανομή της λείας, για λογαριασμό της αστικής τάξης, ως το μοναδικό έως τότε βαλκανικό κράτος - μέλος στο ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και η επέμβαση επί της ουσίας στηρίχτηκε από όλα τα αστικά κόμματα (...)

Το ΚΚΕ, και η ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στην οργάνωση της αντίδρασης από τη μεριά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, της διαμόρφωσης κλίματος απειθαρχίας απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και αλληλεγγύης για τον γιουγκοσλαβικό λαό».

Και καταλήγουν: «Βαδίζοντας λοιπόν στους δρόμους της Ιστορίας, σε μια πανέμορφη πόλη όπως το Βελιγράδι, κρατάμε ζεστά και επίκαιρα τα σημερινά μηνύματα για την πάλη των λαών απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι σε πολεμικούς σχεδιασμούς με πρόσχημα την "ειρήνη"».

  • Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής θα ανακοινωθεί σύντομα. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στις ΤΟ Εκπαιδευτικών και ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ