ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση των δομών στο προσκήνιο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε δημόσιες μονάδες απεξάρτησης

Περιοδεία σε δομές απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παίγνια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος Κατά των Ναρκωτικών, και Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, μέλος του Τμήματος.

Στο τμήμα επανένταξης του προγράμματος απεξάρτησης «Ιανός» του ΨΝΘ συζήτησαν με τους εργαζόμενους γύρω από τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών απεξάρτησης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αλλά και των ευρωενωσιακών πολιτικών για τις εξαρτήσεις που εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, ενώ μια σειρά δραστηριότητες του προγράμματος ανεστάλησαν στο όνομα της πανδημίας. Απασχόλησαν ζητήματα όπως η λογική της μείωσης της βλάβης που προωθείται, οι αιτίες που οδηγούν έναν νέο στην τοξικοεξάρτηση, αλλά και τα νέα επικίνδυνα ιδεολογήματα περί «λειτουργικών» και «μη λειτουργικών» χρηστών. Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη σταθερής και αξιοπρεπούς δουλειάς με δικαιώματα, ως θεμέλιο για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των θεραπευόμενων αλλά και την πρόληψη της υποτροπής.

Δεύτερος σταθμός ήταν η μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παίγνια «Μέθεξις» του ΨΝΘ. Ο συντονιστής - διευθυντής του προγράμματος, Γιώργος Τσενεκίδης, ψυχίατρος, ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του προγράμματος και ανέδειξε την τραγική κατάσταση γύρω από τις ελλείψεις προσωπικού στη μοναδική δημόσια δομή απεξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τη συνειδητή, προκλητική αδιαφορία από τη διοίκηση και την πολιτεία. Τόσο ο ίδιος όσο και οι εργαζόμενοι της δομής αναφέρθηκαν στην κατακόρυφη αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ και κυρίως διαδικτυακού τζόγου κατά την πανδημία, άρα και τις τεράστιες ανικανοποίητες ανάγκες για απεξάρτηση.

Στο ΠΕΘΕΑ «Αργώ» για άλλη μια φορά άνοιξε συζήτηση γύρω από τη συνειδητή απαξίωση των δημόσιων δομών απεξάρτησης και την τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ, καθώς έχει παγιωθεί η παράτυπη μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού από το πρόγραμμα, για την κάλυψη αναγκών σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα, με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, όπως και κεντρικού σχεδιασμού για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας σε πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», όπου ο διευθυντής του προγράμματος και συντονιστής του κέντρου πρόληψης «Σείριος», Φαίδων Καλοτεράκης, μέσα από μία αναδρομή στην ιστορία και στις θεραπευτικές ανάγκες που οδήγησαν στην υλοποίηση του ΚΕΘΕΑ, ανέδειξε την ανάγκη του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, παράλληλα με ενίσχυση και στελέχωση των δομών του. Εγινε συζήτηση γύρω από τα ιδεολογήματα περί μείωσης της βλάβης, τον σημαίνοντα ρόλο των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και τη στήριξη του λαού στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια ελέγχου της λειτουργίας του.

Στο ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» άνοιξε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους αλλά και με θεραπευόμενους, πρώην φυλακισμένους, που έδωσαν τη δική τους οπτική μέσα από τα ίδια τα βιώματά τους. Για άλλη μια φορά πρόβαλε η ανάγκη στελέχωσης των προγραμμάτων απεξάρτησης, ολόπλευρα σχεδιασμένων και μακρόπνοων παρεμβάσεων για απεξάρτηση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και αλλαγής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα άτομα αυτά. Οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην απεξάρτηση ως όρο κινητοποίησης, κοινωνικοποίησης και ενεργού συμμετοχής του ατόμου στη ζωή και στην κοινωνία, σε αντιδιαστολή με τα υποκατάστατα, που απλά διαιωνίζουν την εξάρτηση και την κοινωνική απομόνωση του εξαρτημένου.

Σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας, μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους θεραπευόμενους, αναδείχθηκε η απήχηση της θέσης του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα ο λαός να παλέψει για μια νέα κοινωνία, πραγματικά ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και όλα τα δεινά που αυτή γεννά.

ΠΑΤΡΑ
Εκτός δουλειάς με δικαστική απόφαση 289 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία»

Εντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής

Με 289 εργαζόμενους λιγότερους βρίσκεται από χτες ο δήμος Πατρέων, μετά την αρνητική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο αίτημα να παραμείνουν στη δουλειά τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, που εργάζονταν εδώ και 3,5 χρόνια στις Υπηρεσίες του δήμου μέσω παρατάσεων των συμβάσεών τους.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η αγωνιστική δημοτική αρχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των εργαζομένων και μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους για σταθερή δουλειά, για να μη μείνουν στον δρόμο. Για άλλη μια φορά όμως αποκαλύφθηκε με τραγικό τρόπο ότι ούτε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, που οι αποφάσεις τους στηρίζονται στο σύνολο του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων.

«Ολες οι κυβερνήσεις διαδοχικά, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, έχουν απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα και τους αγώνες του δήμου μας, από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για κάλυψη όλων των αναγκών των Υπηρεσιών μας, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, ως αποτέλεσμα των συνεχών συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες δεν αναπληρώνονται», επισημαίνει η δημοτική αρχή και προσθέτει:

«Αντ' αυτού, όλες οι κυβερνήσεις διαιώνισαν το καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων, με σκοπό αφενός την ανακύκλωση της ανεργίας και αφετέρου τα "μπαλώματα" των κενών στους δήμους».

Αποκαλυπτικό είναι το σκεπτικό της απόφασης: «Επικαλείται όλους τους αντιλαϊκούς νόμους από τη δεκαετία του '90 έως και σήμερα, με τους οποίους "ξηλώθηκε το πουλόβερ" των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, απαγορεύτηκαν η πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο και η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ακόμα και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά και όλοι όσοι εργάστηκαν στον δήμο μέσω προγραμμάτων με την προσφορά τους απέδειξαν την αξία τους, τονίζει η δημοτική αρχή και προσθέτει ότι αποτελεί μονόδρομο ο αγώνας για «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» που «για κάποιους φαντάζει όνειρο απραγματοποίητο. Για μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εάν οι εργαζόμενοι και ο λαός καταλάβουν τη δύναμή τους».

Κλείνοντας καλεί και τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε συμπόρευση με το κοινό κάλεσμα των πέντε Εργατικών Κέντρων (Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης) και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλουν, με αρχή τα κατά τόπους συλλαλητήρια το Σάββατο 26 Φλεβάρη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 12 κατηγορούμενων

Στην 7η τακτική ανακρίτρια απολογήθηκε χτες το απόγευμα ο 22χρονος «Ντίνος», ο 12ος από τους συλληφθέντες χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, για τη συμμετοχή του στη δολοφονική επίθεση όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Αλκης Καμπανός. 0 22χρονος που κρίθηκε και αυτός προφυλακιστέος, ήταν ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου (γκρι Polo) που μετέφερε την ομάδα των δραστών στην περιοχή Χαριλάου.

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένας σουγιάς και γι' αυτόν τον λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία εναντίον του, για παράνομη οπλοκατοχή. Χτες το πρωί οδηγήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου όμως η δίκη του αναβλήθηκε για τις 24 Φλεβάρη λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης.

Σήμερα Παρασκευή οι δύο φίλοι του Αλκη θα μεταβούν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και θα κληθούν να αναγνωρίσουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο βαθμός συμμετοχής καθενός στο έγκλημα. Χτες κατέθεσαν στην ανακρίτρια για τα όσα έζησαν το βράδυ της επίθεσης.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι κοντά στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν ένα μαχαίρι καράμπιτ, που φαίνεται να αποτέλεσε ένα από τα φονικά όπλα, καθώς και άλλος εξοπλισμός (κράνη, γάντια κ.λπ.) που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση.

Στο μεταξύ, την επίσπευση της διαδικασίας για την ιατροδικαστική έκθεση έχει ζητήσει η ανακρίτρια για τη δολοφονία του Αλκη, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση των ελέγχων DNA που ελήφθη από όλους τους κατηγορούμενους.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Αυτοκτονία 59χρονου

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καρπάθου από την αυτοκτονία ενός 59χρονου πατέρα. Μετά από τα κακόβουλα σχόλια συγχωριανών του για τον ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό του γιου του, ο 59χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού Τύπου, το βίντεο με τις ιδιωτικές στιγμές του γιου του με άλλον άνδρα που διέρρευσε εδώ και καιρό, έγινε αντικείμενο χλευασμού από συγχωριανούς του, με αποτέλεσμα ο πατέρας να αυτοπυροβοληθεί.

Προανάκριση για το συγκλονιστικό αυτό περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα.

Ποινική δίωξη σε 40χρονο ηθοποιό για βιασμό

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό κατά συρροή, κατ' εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του 40χρονου ηθοποιού Λάμπρου Φιλίππου, ο οποίος έκανε καριέρα στις ΗΠΑ. Η δίωξη αφορά 4 καταγγελίες γυναικών, μεταξύ των οποίων δύο αδελφές σε περίοδο που ήταν ανήλικες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν τις καταγγελίες για τις φερόμενες πράξεις από το 2008 έως το 2015, αλλά και καταθέσεις άλλων γυναικών για κακοποιητική συμπεριφορά.

Ο κατηγορούμενος, με έγγραφη εξήγηση, είχε αρνηθεί τα όσα έχουν καταγγελθεί, λέγοντας ότι οι καταγγέλλουσες τον είχαν ερωτευτεί, αλλά τώρα καλείται σε νέα ανακριτική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ