ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο οργανωμένος εργάτης δεν τρομοκρατείται, όλοι μαζί μπορούμε να τους τσακίσουμε!

Ο Μ. Κελαϊδάκης
Ο Μ. Κελαϊδάκης
Από το βήμα της εκδήλωσης ο Μανώλης Κελαϊδάκης ευχαρίστησε την ΤΟ του ΚΚΕ στην Καβάλα, «τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που από την πρώτη στιγμή αυτού του αγώνα, από τις αρχές Αυγούστου του 2021, είναι δίπλα μας, είναι μαζί μας, να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε καθετί αποφάσιζε το Σωματείο μας».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στον πόλεμο που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο, στον δύσκολο αγώνα που δίνουν ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Οπως είπε, «από το 2000 που επαναλειτούργησε το εργοστάσιο είναι τα τρίτα αφεντικά που έχουμε και χρειάζεται για τρίτη φορά να υπερασπιστούμε το μεροκάματό μας». Ανέδειξε ότι «στόχος της εταιρείας ήταν να διαλύσει το Σωματείο ώστε να μην υπάρχει οργανωμένη, συντονισμένη, δυναμική υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Πετρέλαια. Ωστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα της εξόρυξης με όσο το δυνατόν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, με συνθήκες γαλέρας».

Αναφέρθηκε στον νόμο Χατζηδάκη λέγοντας ότι με αυτόν δίνεται το δικαίωμα «να γίνει ντου από παντού», από τις εταιρείες, από τους εργοδότες. Σημείωσε ότι «είναι τιμή μας να είμαστε το πρώτο ΔΣ Σωματείου που σύσσωμο απολύθηκε με τον νόμο Χατζηδάκη». «Νόμιζαν ότι απολύοντάς μας θα μας φιμώσουν, θα μας χτυπήσουν το ηθικό». Ομως, απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, που εξελίσσεται με τη βοήθεια της αστυνομίας και των υπουργείων, «οι εργαζόμενοι δεν κάνουμε πίσω. Απαντάμε συσπειρωμένοι».

Ξεκαθάρισε ότι «ο οργανωμένος εργάτης που είναι συσπειρωμένος στα σωματεία, που δεν φοβάται όταν του κουνάει το δάχτυλο το αφεντικό του, που βασίζεται στα χέρια του, στις γνώσεις του, στην εμπειρία του, στον συνάδελφό του, στην αλληλεγγύη του, δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πορεία του αγώνα τους και στην πολύμορφη στήριξη που έχει από τα σωματεία και τους φορείς του νομού προαναγγέλλοντας ότι «αυτός ο αγώνας θα ανέβει ένα σκαλί» μέσα από πανελλαδικό συντονισμό με άλλα σωματεία.

Οπως είπε, «συντονιζόμαστε και θα υλοποιήσουμε δράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενα συλλαλητήριο με σημαίες τα 4 Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία. Θα ενώσουμε τις φωνές μας πανελλαδικά για να δείξουμε ότι έναν δρόμο μας αφήσανε τα συμφέροντα και οι άνθρωποι που έχουνε όλα τα όπλα μαζί τους. Τον δρόμο της συνεννόησης, της συσπείρωσης και του μαζικού αγώνα απέναντι στις ορέξεις τους. Καθένας μόνος του είμαστε κάτι, όλοι μαζί μπορούμε να τους τσακίσουμε!».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντάνε στην επίθεση της εργοδοσίας

Αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της 26ης Φλεβάρη στην Αθήνα

Στα δικαστήρια μετά το όργιο καταστολής. Η τρομοκρατία έπεσε στο κενό
Στα δικαστήρια μετά το όργιο καταστολής. Η τρομοκρατία έπεσε στο κενό
Με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων η εργοδοσία της «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας» κλιμακώνει την επίθεση στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «σχεδίου εξυγίανσης του Πρίνου», που περιλαμβάνει απολύσεις και αντικατάσταση του έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού με φθηνότερους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία εβδομάδα (15, 16 και 18 Φλεβάρη) προχώρησε σε 66 νέες απολύσεις εργαζομένων απ' όλα τα τμήματα, που από την 1η Γενάρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και της ασφαλούς λειτουργίας των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων.

Συνολικά έχει απολύσει 94 εργαζόμενους από τους 160 που απασχολεί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και αποθρασυμένη από τη στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το πογκρόμ απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων. Την ίδια ώρα προετοιμάζει τις προσλήψεις νέων εργαζομένων με τσακισμένα δικαιώματα, προκειμένου να αντικαταστήσει όσους απολύει.

Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία με την αρχή του νέου έτους, προχώρησε στην πρώτη προκλητική ομαδική απόλυση όλων των μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων καθώς και άλλων 17 εργαζομένων, αξιοποιώντας την ασυλία που της παρέχει ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη προκειμένου να τρομοκρατήσει και να κάμψει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων που από την 1η του Γενάρη προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη της Καβάλας
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη της Καβάλας
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι και οι νέες μαζικές απολύσεις στόχο έχουν να κάμψουν την ενότητά τους, όμως αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία και θα κλιμακώσουν την πάλη, στηριγμένοι στην αλληλεγγύη και στη στήριξη που τους δίνουν εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο των Σωματείων που θα γίνει στις 26 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων για μεγαλύτερη κερδοφορία

Η «Energean», θυγατρική του ομώνυμου ομίλου, από το 2008 εκμεταλλεύεται τα «Πετρέλαια Καβάλας» στη Νέα Καρβάλη. Πρόκειται για έναν όμιλο με κολοσσιαία κέρδη. Η κυβέρνηση, για λογαριασμό της «Energean» και με πρόσχημα τη μείωση των τιμών του πετρελαίου το 2020, εξασφάλισε δάνειο 100 εκατομμυρίων, με έγκριση της ΕΕ και με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή με λεφτά του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας», προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο κοίτασμα «Εψιλον» στον Πρίνο. Τμήμα του προγράμματος αποτελεί και το σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσω «εθελούσιων» απολύσεων, το οποίο θα διασφάλιζε τη μετάβαση στη νέα εποχή του «πράσινου» Πρίνου, με μεγάλες επενδύσεις για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Στόχος της εργοδοσίας είναι να «απαλλαγεί» από την οργάνωση των εργαζομένων, τις συμβάσεις με δικαιώματα, και έτσι η «νέα εποχή» των επενδύσεών της να έχει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αγώνας η απάντηση

Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021, όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε τις «εθελούσιες» απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση για την περιφρούρηση της ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας. Και από τότε βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση της εταιρείας.

Στις 9 Δεκέμβρη του 2021, απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες η εργοδοσία επιστράτευσε τα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις πύλες του εργοστασίου από τα ξημερώματα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η επιχείρηση της αστυνομίας - σε εγκαταστάσεις με επικίνδυνα υλικά, όπως υδρόθειο - αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, όπως και από την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Στις 21 Δεκέμβρη 2021 πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των εργαζομένων. Περίπου 150 εργαζόμενοι κατέφυγαν σε έναν από τους πύργους του εργοστασίου, όπου εγκλωβίστηκαν από τα ΜΑΤ. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 17 εργαζόμενοι, από τους οποίους 7 μέλη του ΔΣ του Σωματείου. Την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, που αποφάσισε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Εξω από τα δικαστήρια, οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση χημικών εναντίον των εργαζομένων, που βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες συναδέλφους τους.

Με την αρχή του νέου έτους, η «Energean» προχώρησε στην πρώτη προκλητική ομαδική απόλυση όλων των μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και άλλων 17 εργαζομένων, αξιοποιώντας την ασυλία που της παρέχει ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη, προκειμένου να τρομοκρατήσει και να κάμψει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων, που από την 1η του Γενάρη προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Στο πλευρό των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» βρίσκεται ο λαός της περιοχής, που όλους αυτούς τους μήνες εξέφρασε πολύμορφα τη στήριξή του, αλλά και σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα. Εδειξαν έμπρακτα πως ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και στην εργολαβοποίηση, για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και διαμήνυσαν πως «με αλληλεγγύη και πάλη ταξική, απάντηση θα πάρει η "Ενεργειακή"».

Στις 27 Δεκέμβρη 2021, οι εργαζόμενοι με τη στήριξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Καβάλας πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική κινητοποίηση στην πλατεία Καπνεργάτη, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων της πόλης. Η πλατεία γέμισε από τους εργάτες των Πετρελαίων με τα πορτοκαλί μπουφάν και των συναδέλφων τους από τα Λιπάσματα (ΒΦΛ) με τις μπλε φόρμες, εργαζόμενους άλλων κλάδων, συνταξιούχους και γυναίκες.

Νέα μεγάλο συλλαλητήριο οργανώθηκε στις 27 Γενάρη, μετά από σύσκεψη δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Επόμενος σταθμός του αγώνα ήταν η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων και με τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου και του Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια» έχει γιγαντωθεί. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, ακόμα και Ομοσπονδίες του κλάδου από το εξωτερικό, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, συμπαραστέκονται με αποφάσεις τους. Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ