ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Με συλλήψεις και εκδιώξεις η δεύτερη ευκαιρία

Συνεχίζονται οι συλλήψεις και εκδιώξεις μεταναστών από τη χώρα μας, τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας για την προσωρινή νομιμοποίησή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν οι μετανάστες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους, καταγγελίες για επιχειρήσεις «σκούπα» και συλλήψεις αλλοδαπών βγήκαν χτες στο «φως».

Σύμφωνα με αυτές, στο Αστυνομικό Τμήματα Κυψέλης κρατούνται, 15 Αιθίοπες, παρά το γεγονός ότι πριν μια βδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες που είχαν συλληφθεί, επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής, για να μπορέσουν να μαζέψουν τα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Αιθιοπικής Κοινότητας, Φεκάντου Ζελεκέ μάς κατήγγειλε ότι οι 15 συμπατριώτες του κρατούνται εδώ και μια βδομάδα. Πιάστηκαν από αστυνομικούς σε καφενείο της οδού Δροσοπούλου, χωρίς να έχουν άδειες παραμονής, μόνο τα χαρτιά που είχαν υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες το 1998 και τους έχει χορηγηθεί η λευκή κάρτα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει τη διαδικασία για έκδοση πράσινης κάρτας αλλά δεν την έχουν πάρει ακόμη. Ανάμεσά τους, υπάρχει και ένας που ζει 10 χρόνια στην Ελλάδα, όμως δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων γιατί ο εργοδότης του δεν του τα κολλούσε.

Καταγγελίες για συλλήψεις, «έφτασαν» και από την Αιγυπτιακή Κοινότητα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι οι επιχειρήσεις- «σκούπα» συνεχίζονται. Συγκεκριμένα από τα τμήματα της Παλλήνης και της Παιανίας συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις, κυρίως Αλβανών μεταναστών. Οι αστυνομικές αρχές έχουν βρει τη «φόρμουλα» των επαναπροωθήσεων, αντί των απελάσεων όπου γίνεται καταγραφή του ατόμου που απελαύνεται και καταχωρείται ως ανεπιθύμητο. Στη διαδικασία της επαναπροώθησης δε γίνεται καταγραφή, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος σε χτεσινή αναφορά του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κάνει λόγο για επαναπροώθηση από το Τμήμα Μεταγωγών Πειραιά σε Αλβανούς για παράνομη παραμονή. Επίσης, όπως σημειώνει, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να συλλαμβάνει αλλοδαπούς και εξακολουθεί να κινείται η διαδικασία της διοικητικής απέλασης, ενώ συνεχίζονται και οι συλλήψεις εντός της επικράτειας της χώρας και όχι σε σημεία εισόδου. Στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προτείνεται για το διάστημα μέχρι και τις 2 Αυγούστου να ανασταλεί κάθε διαδικασία διοικητικής απέλασης, επαναπροώθησης ή σύλληψης και να απελευθερωθούν όλοι οι αλλοδαποί κρατούμενοι, για να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δηλαδή, προτείνονται όλα αυτά που υποτίθεται ότι έχουν δεσμευτεί οι αρμόδιοι υπουργοί και επαναβεβαιωθεί με ερμηνευτική του μεταναστευτικού νόμου εγκύκλιο.

Από Τρίτη τα δικαιολογητικά

Στο μεταξύ με προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, 5 Ιούνη, η κατάθεση από τους παράνομους μετανάστες των απαραίτητων δικαιολογητικών, για την απόκτηση προσωρινής άδειας παραμονής. Τουλάχιστον, μέχρι και χτες τα έντυπα που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι, δεν είχαν φτάσει σε όλους τους δήμους, κυρίως της επαρχίας. Από την άλλη, οι περισσότεροι δήμοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ορισμένες περιφέρειες η εκπαίδευση των υπαλλήλων αναμενόταν να ξεκινήσει την Πέμπτη!

Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Παράβολο 50.000 δραχμών. Δύο έγχρωμες φωτογραφίες. Κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους (διαβατήριο, πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης, δελτίο ταυτότητας από τη χώρα τους), επικυρωμένο και μεταφρασμένο στα ελληνικά. Κάποιο επίσημο χαρτί που να δείχνει ότι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον από τις 2 Ιούνη του 2000 μέχρι και σήμερα, δηλαδή: λογαριασμός κινητού τηλεφώνου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερού. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τη συγκοινωνία ή πράσινη κάρτα που έληξε ή θα λήξει στις 2 Ιούνη. Αν ο μετανάστης δεν έχει κανένα από τα παραπάνω χαρτιά, αναγνωρίζει ασφαλιστική υπηρεσία, εξαγοράζοντας 250 ένσημα από οποιαδήποτε ταμείο. Αν μένει σε δήμο με λιγότερους από 20.000 κατοίκους, μπορεί να πάρει βεβαίωση του δημοτικού συμβουλίου ότι μένει στο δήμο αυτόν από τις 2 Ιούνη 2000 μέχρι σήμερα.

Θύελλα αντιδράσεων για τις ναρκω-προτάσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων στην πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών από δημόσιες δομές.

Προκλητικές προτάσεις, που δυσχεραίνουν τη θέση της νεολαίας τις χαρακτηρίζει με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, με έδρα την Πάτρα.

«Τη στιγμή που το μέλλον για τη νέα γενιά προμηνύεται δυσοίωνο, τη στιγμή που η ανεργία έχει πάρει τρομαχτικές διαστάσεις και που επιχειρείται να καταργηθεί κάθε έννοια Κοινωνικής Ασφάλισης, τη στιγμή που πετάχτηκαν χιλιάδες παιδιά έξω από το Λύκειο (νόμοι Αρσένη), τη στιγμή που υποβαθμίζεται η ανώτατη εκπαίδευση και που μπαίνουν στο γύψο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα (βλ. "τρομονόμος"), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και το Συνασπισμό θέλουν μια νεολαία υποταγμένη, μια νεολαία μαστουρωμένη», τονίζει στο ψήφισμά του ο Σύνδεσμος.

«ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ -υπογραμμίζεται στο ψήφισμα- θέλουν μια νεολαία που να καπνίζει χόρτο και να μασάει κουτόχορτο. Εμείς τους απαντάμε ότι θέλουμε μια νεολαία που να διεκδικεί και να αγωνίζεται, θέλουμε μια κοινωνία με ελεύθερους ανθρώπους και όχι μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά».

Ο Σύνδεσμος εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο νόμο για την τρομοκρατία σημειώνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη από αντιδημοκρατικούς νόμους που πλήττουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νομικό μας πολιτισμό». Τέλος, ζητάει από τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας να κατοχυρώσει άμεσα νομικά την παρουσία του Συνδέσμου στο Σπίτι του Πολιτισμού, αλλά και να αρχίσουν εργασίες αποπεράτωσής του.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου σημειώνει πως «πρόκειται για υποκριτική και επικίνδυνη για τη νεολαία και το λαό θέση, που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της νεολαίας από τα προβλήματα, στην απομάκρυνσή τους από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στη χώρα μας. Η θέση αυτή οδηγεί στην αποχαύνωση και την υποταγή της νεολαίας στο σημερινό καταπιεστικό σύστημα του μεγάλου κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση και οι βουλευτές, που έκαναν τη σχετική πρόταση -σημειώνεται στην ανακοίνωση- θέλουν το χτύπημα των ναρκωτικών και των εμπόρων τους, εκτός από την καταστολή, θα πρέπει να πάρουν μέτρα για την πρόληψη και τη βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, να μη διαχωρίζονται σε σκληρά και μαλακά κλπ. Κύρια όμως, θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους π.χ. στο ζήτημα της ανεργίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.ά. που είναι οι κύριες αιτίες για τη διάδοση των ναρκωτικών».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε να μη γίνει δεκτή η απαράδεκτη αυτή πρόταση νόμου από τη Βουλή και καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να αντιδράσουν αποφασιστικά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι νέοι διαδήλωσαν κατά της ναρκω-υποταγής

«Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, σκληρά και μαλακά». Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες η νεολαία της Θεσσαλονίκης που μαζί με τα παιδιά της ΙΘΑΚΗΣ, πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Εκεί, οι νέοι και οι νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, της ΠΑΣΠ, της ΕΑΝ και της νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, κατήγγειλαν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαράδεκτη και αστήρικτη απόφαση που πήρε, σύμφωνα με την οποία αντιτίθεται στην εγκατάσταση και λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου της ΙΘΑΚΗΣ στην περιοχή «Λαδάδικα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα απαίτησαν στήριξη των προσπαθειών των θεραπευτικών κοινοτήτων από όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους φορείς της ΤΑ και το κράτος.

Νωρίτερα, μέσα από τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν από την Καμάρα, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι νεολαίοι, με πρωτοπόρα την ΚΝΕ, κατήγγειλαν την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, σχετικά με την ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών, το διαχωρισμό «μαλακών - σκληρών», την ουσιαστική αποποινικοποίηση του εμπορίου και τη μετατροπή του κράτους σε «ντίλερ».

«Θέλουμε κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι ελεύθερα ναρκωτικά», βροντοφώναξαν και προειδοποίησαν πως η νεολαία θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο την κουλτούρα της υποταγής.

Συνεχίζεται η έρευνα για την «Ιντεραμέρικαν»

Δύο στελέχη του Τμήματος Δημοσίων Προσφορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά, εξετάστηκαν χτες ως μάρτυρες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Ασπρογέρακα, στο πλαίσιο της έρευνάς του για την εξαγορά της «Ιντεραμέρικαν» από τον πορτογαλικό όμιλο ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «Eureko». Από την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν να καταθέτουν για την ίδια υπόθεση χρηματιστές και επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική πλευρά θα περιμένει και τις κινήσεις της «Eureko» αναφορικά με την προσφορά της για την αγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ιντεραμέρικαν» και όχι μόνο του 54,38% που κατέχει ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς και του οποίου την πώληση ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη. Σημειωτέον ότι πληροφορίες, προερχόμενες από χρηματιστικούς κύκλους, αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εταιρία και την εξαγορά της και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες προσφορές πέραν αυτής της «Eureko».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ