ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οδυνηρές οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη, στη συζήτηση για την ένταξη των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης

Τη σκληρή πραγματικότητα των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ και τις οδυνηρές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από την ένταξή της και μετά, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου σχετικά με την ένταξη των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, παρουσία αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων του Κοινοβουλίου της Πολωνίας», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «θα ήθελα κατ' αρχήν να υπογραμμίσω ότι στο συμβούλιο Κορυφής του Βερολίνου, το Μάρτη του 1999, αποφάσισαν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ μείωση κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, παρ' όλο που συζητήθηκε και η «Ατζέντα 2000» με τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δηλαδή, μια πίτα που δε φτάνει για τις 15 χώρες να τη μοιραστούμε περισσότερα μέλη!».

«Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα στοιχεία με την ΚΑΠ και πώς επηρέασαν την ελληνική αγροτική οικονομία, από την 1/1/1981, ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ε.. Θέλω να παρουσιάσω τα στοιχεία αυτά γιατί πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση δίνει τη δυνατότητα στις υπό ένταξη χώρες να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη, να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η ΚΑΠ στις χώρες αυτές, επιπτώσεις που η δική μας πείρα μάς λέει ότι θα είναι δυσμενείς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εισήγηση της Επιτροπής Γεωργίας, όταν αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα των χωρών αυτών, στα μεγάλα ποσοστά αγροτικού πληθυσμού και στην ανάγκη ευρύτατων αναδιαρθρώσεων».

«Ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας προ της ένταξης ήταν περίπου 32% του ενεργού πληθυσμού της χώρας», τόνισε ο Γ. Πατάκης. «Σήμερα βρίσκεται στο 18% και επιδιώκεται να φτάσει στο 6%-7% τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή έγινε κάτω από την πίεση της ΚΑΠ με αποτέλεσμα 200 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μικρομεσαίων αγροτών να εγκαταλείψουν τη γεωργία και να προστεθούν - ιδιαίτερα οι νέοι - στις στρατιές των ανέργων της χώρας, οι οποίοι, με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν το 12% και δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η ΚΑΠ περιορίζει δυναμικές καλλιέργειες μεσογειακών προϊόντων που παράγει και η χώρα μας (λάδι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καπνός κ.ά.) στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική, ενώ για τη χώρα θεωρούνται εθνικά προϊόντα, αφού έδιναν δουλιά σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και στήριζαν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και την εθνική μας οικονομία».

«Σε ό,τι αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα, η Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε ζωοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και το κρέας βοοειδών, παρ' όλο που έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει με προϊόντα ποιότητας. Κι αυτό γιατί η ΚΑΠ βάζει ποσοστώσεις. Στο αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών απαιτούνται 1.100.000 -1.200.000 τόνοι. Η ποσόστωση, όμως, ήταν 629.000 τόνοι και πρόσφατα έδωσαν άλλους 70.000, με αποτέλεσμα να κάνουμε εισαγωγές από βόρειες χώρες που έχουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και να φεύγουν δισ. δολάρια κάθε χρόνο, ενώ απαγορεύεται η εισαγωγή γάλακτος από τρίτες χώρες που είναι και φθηνότερο και ποιοτικά καλύτερο. Αντίθετα, οι βόρειες χώρες στα μεσογειακά ελλειμματικά προϊόντα θέτουν και περιορισμούς και έχουν δυνατότητα εισαγωγής από τρίτες χώρες».

Σημειώνοντας ότι θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά στοιχεία, αλλά δεν το επιτρέπει ο περιορισμένος χρόνος, ο Γ. Πατάκης κατέληξε υπογραμμίζοντας ακόμα ένα στοιχείο, ότι «το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της χώρας μας και των χωρών - μελών της ΕΟΚ πριν από την ένταξή μας αντί να κλείσει μεγάλωσε. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ. Επιπλέον, από τις 214 περιφέρειες της ΕΕ οι φτωχότερες είναι της χώρας μας, με πρώτη την Ηπειρο, όπου το μέσο εισόδημα φτάνει στο 43% του μέσου αγροτικού εισοδήματος. Τα μερικά αυτά στοιχεία που παρέθεσα κάθε άλλο παρά πείθουν ότι η ΕΕ είναι ένας παράδεισος και ότι η αγορά των εκατομμυρίων πλουσίων Ευρωπαίων θα ήταν ο εισαγωγέας των προϊόντων μας, αφού αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Το εμπορικό ισοζύγιο από θετικό που ήταν πριν από την ένταξη έγινε, αμέσως μετά, αρνητικό, με αποτέλεσμα τα ετήσια ελλείμματά του να ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια τα 900 εκατ. ευρώ και σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ελλείμματα αυτά να προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ».

ΕΛΓΑ
Δίωξη κατά του διοικητή για προεκλογικές αποζημιώσεις

Θορυβημένος ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε χτες να προσφέρει πολιτική κάλυψη

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης έσπευσε χτες να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο διοικητή του ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) Μ. Τσόγκα, μόλις πληροφορήθηκε ότι σε βάρος του τελευταίου ασκήθηκε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Η δίωξη, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ήδη διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση.

Ο λόγος για τον οποίο ασκήθηκε η δίωξη αφορά στη χορήγηση από τον ΕΛΓΑ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000, συμπληρωματικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 1,8 δισ. δραχμών, σε ροδακινοπαραγωγούς που η παραγωγή τους καταστράφηκε το 1999 από παγετό. Για να δοθούν τα χρήματα αυτά λίγο πριν τις εκλογές ο διοικητής του ΕΛΓΑ υπέγραψε μόνος του τη σχετική εντολή, χωρίς να ληφθεί απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού.

Η ενέργεια αυτή του Μ. Τσόγκα δεν έγινε βέβαια από «ευαισθησία» για το μικρό ύψος αποζημιώσεων που έλαβαν αρχικά οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί και έτσι κρίθηκε δίκαιο να δοθεί στη συνέχεια, όλως τυχαίως πριν τις εκλογές, συμπληρωματική αποζημίωση με λεφτά του ΕΛΓΑ. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια κραυγαλέα προεκλογική εξυπηρέτηση του διοικητή του οργανισμού προς τους πολιτικούς προϊσταμένους του. Γιατί πάμπολλες φορές οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ύψος των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που λαμβάνουν, αλλά δεν τους δόθηκε άλλη φορά, συμπληρωματική αποζημίωση.

Οταν πέρσι τον Ιούνη το θέμα αυτό πήρε διαστάσεις, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε την καταβολή της συμπληρωματικής ενίσχυσης παράνομη, ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να χαρακτηρίσει σύννομη την ενέργεια του διοικητή του ΕΛΓΑ λέγοντας πως δεν έγινε τίποτα αξιοκατάκριτο και κατήγγειλε τη ΝΔ. Τον περασμένο Οκτώβρη το υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά πάλι δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χτες μετά τη δημοσιοποίηση της άσκησης δίωξης σε βάρος του διοικητή του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Γεωργίας έκανε μια δήλωση για να υποστηρίξει πως η πράξη αυτή δεν αποτελεί ούτε οικονομικό ούτε πολιτικό σκάνδαλο. Ξανακατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι προεκλογικά κατήγγειλε το ΕΛΓΑ γιατί δεν έδινε αποζημιώσεις και μετεκλογικά, γιατί τις έδωσε. Οσο για γεγονός της άσκησης δίωξης ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει τη νομιμότητα της απόφασης χορήγησης αποζημιώσεων σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ». Κι εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα: Γιατί είναι αυτονόητο; Αν ήταν όλα εντάξει θα παρενέβαινε η δικαιοσύνη; 'Η μήπως θεωρεί αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη στο εξής θα πρέπει να παρεμβαίνει για να ελέγχει σε κάθε περίπτωση την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες..;

ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΚΙΛΚΙΣ
Διεκδικούν αποζημίωση για τα κεράσια

Την αποζημίωσή τους για τις ζημιές που έπαθαν τα προϊόντα τους από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών και την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζημιάς αυτής ζητούν οι κερασοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας και Κιλκίς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μόνο στο Νομό Κιλκίς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που υπέστησαν ζημιές ξεπερνούν τα 800 στρέμματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Απρίλη, που δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες παγετού, είχαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις συντέλεσαν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής. Ηδη εκπρόσωποι φορέων των παραπάνω νομών επικοινωνούν με τον ΕΛΓΑ ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στην αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί, ενώ η διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων από τους παραγωγούς αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Παρόλο που έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, οι κερασοπαραγωγοί και πάλι είναι οι χαμένοι. Οι έμποροι για μια ακόμη χρονιά κερδοσκοπούν σε βάρος τους όπως και σε βάρος των καταναλωτών, καθώς ενώ αγοράζουν τα κεράσια προς 300 και 400 δρχ. το πολύ το κιλό, αυτό πουλιέται στις αγορές των κοντινών πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη και η Νάουσα, προς 1.200 και 1.400 δραχμές. Με δεδομένο ότι το κεράσι έχει μεγάλο κόστος παραγωγής (δυσκολία συλλογής του προϊόντος), η παραπάνω τιμή που δίνεται στους παραγωγούς θεωρείται πολύ μικρή. Οσον αφορά στην αποζημίωση που αναμένουν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, αυτή δεν πρόκειται να βελτιώσει στο ελάχιστο την οικονομική τους κατάσταση. Σημειώνεται ότι πέρσι η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους κερασοπαραγωγούς ήταν 210 δρχ. το κιλό.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΜΠΟΥ ΚΩΠΑΪΔΑΣ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη

ΛΙΒΑΔΕΙΑ.-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να δοθεί άμεση λύση για το πότισμα των χωραφιών τους, είναι οι αγρότες του Κωπαϊδικού κάμπου στη Βοιωτία. Ετσι και χτες συγκεντρώθηκαν (χωρίς να αποκλείσουν την Εθνική οδό Θήβας - Λιβαδειάς) στην πόλη του Αλίαρτου και απαίτησαν την επανασύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ στο αντλιοστάσιο της Κλίκης, θεωρώντας υπεύθυνους γι' αυτή την καταστροφική εξέλιξη την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τον Οργανισμό Κωπαΐδας (στον οποίο έχουν καταβληθεί οι αγροτικές εισφορές για την παροχή νερού) και τη ΔΕΗ. Νέο αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για την ερχόμενη βδομάδα (από Τρίτη) αν δεν έχει υπάρξει λύση.

Στο μεταξύ για κλιμάκωση του αγώνα ετοιμάζονται οι αγρότες του Δήμου Ακραιφνίων. Προχτές το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με φορείς των αγροτών και το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Ακραιφνίων, τους προέδρους των Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων Ακραιφνίου, Κάστρου και Κόκκινου και αγροτοσυνδικαλιστές. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Κυριακή (10.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) για να αποφασίσει τον προγραμματισμό της δράσης της σε συντονισμό και με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ