ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας της ζωής

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Με προμετωπίδα το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εφοπλιστών - Τώρα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής» να αναγράφεται στο πανό που είχαν ξεδιπλώσει μπροστά στην πύλη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Βοιωτίας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο «Euroferry Olympia».

Από την απάντηση που έδωσε ο Κ. Βιδάλης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ότι «έγινε παράβαση των κανονισμών με ευθύνη του πλοιάρχου» (!), αποκαλύφθηκε το σχέδιο εφοπλιστών και κυβέρνησης να ρίξουν τις ευθύνες και αυτής της τραγωδίας, που φέρει ατόφια τη σφραγίδα τους, στα θύματα. Σχετικά με τις παρατηρήσεις των επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες αρχές, που έκαναν λόγο για προβλήματα στην πυρασφάλεια και στην πυρόσβεση, ότι ήταν βρώμικο, χωρίς εξαερισμό - κλιματισμό, και συνολικά ότι το πλοίο ήταν υποσυντήρητο, η απάντηση του αξιωματούχου ήταν ότι «θα απαντήσει ο εισαγγελέας»!

«Ηταν σαν να ακούγαμε εκπρόσωπο του Γκριμάλντι», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης και πρόσθεσε: «Η στάση του διευθυντή του υπουργού Ναυτιλίας δείχνει τη στάση της κυβέρνησης και προαναγγέλλει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Λιμενικού και της Δικαιοσύνης, πού θα αποδώσουν αυτό το προδιαγεγραμμένο εφοπλιστικό έγκλημα».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (μηχανικοί) Αγγελος Γαλανόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε την εφοπλιστική ασυδοσία σε βάρος ναυτεργατών και επιβατών, που τροφοδοτείται από την πολιτική των κυβερνήσεων και με τη σχετική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις εφοπλιστικές εταιρείες να εφαρμόζουν οργανικές συνθέσεις με βάση τα συμφέροντά τους, και όχι με βάση τις ανάγκες και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβαινόντων.

Μίλησε ακόμα ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής και Βοιωτίας Γιάννης Γκάτζιος, ο οποίος χαρακτήρισε «εξοργιστικό ο εκπρόσωπος της εταιρείας να προσπαθεί να μεταφέρει στους οδηγούς των φορτηγών τις ευθύνες για το συμβάν», ενώ κατήγγειλε «την εφοπλιστική ασυδοσία που αβαντάρουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και το υπουργείο Ναυτιλίας».

Τέλος, οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά

Από το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη
Μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για την κατασκευή δομών - φυλακών προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν χτες στη Λέσβο και στη Χίο. Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, όπου προβλήθηκαν και οι διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το Εργατικό Κέντρο είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιάννης Ζαφειρίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ορισμένοι τάχθηκαν ενάντια στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση από "πατριωτισμό"! Πάει πολύ να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Ε, λοιπόν, η πολιτική τους που θέλει δομές - φυλακές είναι τόσο "πατριωτική" που: Αφαιρεί δικαιώματα και μας καταδικάζει στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Αφησε απροστάτευτο τον κόσμο σε χιονιάδες, πλημμύρες, φωτιές. Απολύει και ξεσπιτώνει εργάτες, όπως συμβαίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ. Εστελνε και στέλνει δήθεν πατριωτικές αποστολές εκτός συνόρων! Τόσο "πατριώτες" είναι που στέλνουν τα ΜΑΤ, για να χτυπούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα (...) Σήμερα πήραν απάντηση!».

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος, ανέφερε ότι «εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από δομές - φυλακές ψυχών (...) Δεν έχουμε ανάγκη τα δισεκατομμύρια που δίνετε για πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, αλλά στήριξη και επαρκή χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα».

Στους συγκεντρωμένους μίλησε μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΝΔ Β. Αιγαίου που κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει: «Αν η κυβέρνηση της ΝΔ εξέλαβε τους χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις δομές - φυλακές στο νησί ως έγκριση της πολιτικής της, τότε κακό του κεφαλιού της. Αν δεν πήρε το μάθημα που της έδωσε ο λαός της Λέσβου στην Καράβα, στο λιμάνι στα Θεοφάνια, πρόσφατα στη Βάστρια αλλά και σήμερα (σ.σ. χτες) στη Μυτιλήνη, τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται να πάρει κι άλλα».

Δυναμικά και στη Χίο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων μαζί με φορείς του νησιού, κατά την οποία εκφράστηκε και η καταδίκη της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τις διώξεις κατοίκων. Στάσεις εργασίας είχαν κηρύξει η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Χούλης, καταγγέλλοντας «τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, σε εποχές δίσεκτες που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που γκριζάρονται τα νησιά μας, που τα τύμπανα του πολέμου σημαίνουν και πάλι εκκωφαντικά στη γειτονιά μας (...) Μας επέλεξαν να γίνουμε οι δεσμοφύλακες των κατατρεγμένων της Μέσης Ανατολής, στους σχεδιασμούς της σημερινής "Ιεράς Συμμαχίας" που επιθυμεί στο Θόλος να χτίσει τις φυλακές της ΕΕ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

«Αυτός ο δίκαιος αγώνας των νησιωτών δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν κάμπτεται!», είπε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Ακολούθησε πορεία προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και το Λιμεναρχείο Χίου, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα των συγκεντρωμένων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

-- Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των υπευθύνων του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων κορονοϊού με 36 νεκρούς.

-- Μετά από καταγγελίες συνελήφθησαν χτες οι υπεύθυνοι Δημοτικών Κυνοκομείων στη Σπάρτη, ανάμεσά τους και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Κατηγορούνται για κακούργημα για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν.

-- Νεκρός βρέθηκε, χτες, στην τεχνητή λίμνη στον Περδίκκα Εορδαίας, ο 40χρονος άνδρας που αγνοούνταν από την Κυριακή το βράδυ όταν μαζί με 55χρονο θηροφύλακα πήγαν εκεί για να διερευνήσουν καταγγελία για παράνομο ψάρεμα.

-- Τραγικό θάνατο βρήκε χτες μια γυναίκα όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, κοντά στον σταθμό Κρυονερίου. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ «ΕUROFERRY OLYMPIA»
Καθυστερούν οι έρευνες για τους εγκλωβισμένους

Ανασύρθηκε ένας ακόμα νεκρός

Στο λιμάνι Πλατυγιάλι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ρυμουλκήθηκε το οχηματαγωγό «Euroferry Olympia» της εταιρείας «Grimaldi», στο οποίο ξέσπασε φωτιά στις 18/2 στα βόρεια της Κέρκυρας ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Πρίντεζι. Το πλοίο, μετά από απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και με τη δικαιολογία ότι εκεί θα ήταν πιο ασφαλές λόγω των τοξικών καπνών που βγάζει, έφτασε μετά από ταξίδι 15 ωρών, κατά το οποίο είχαν διακοπεί οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 εγκλωβισμένων, ανάμεσα στους οποίους είναι και 3 Ελληνες. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους συγγενείς των εγκλωβισμένων που καταγγέλλουν ότι έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τους δικούς τους ανθρώπους.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής και οι διασώστες της ΕΜΑΚ ανέσυραν μια ακόμα σορό ενός άνδρα στο 2ο γκαράζ. Πάντως, το γεγονός ότι 6 μέρες τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς καταδεικνύει αυτό που αποδείχτηκε από την αρχή και με τα στοιχεία των σχετικών επιθεωρήσεων: Μεγάλες ελλείψεις στα συστήματα πυρασφάλειας του πλοίου και κακές συνθήκες υγιεινής, βρωμιά και υποσυντήρηση. Αλλωστε και οι συνεχιζόμενες καταγγελίες οδηγών και επιβατών μιλούν για «ζωάδικο», για ασφυκτικά τοποθετημένες τις 153 νταλίκες (για να μη χαθεί μέτρο και ναύλο, δηλαδή κερδοφορία για την εταιρεία), καμπίνες με κοριούς κ.λπ.

Και αυτό το ναυτικό δυστύχημα - ήδη έχουν ανασυρθεί 2 νεκροί - επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα των εφοπλιστών και του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου που αυτοί απολαμβάνουν από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, το οποίο βάζει σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τους ...τύποις ελέγχους από ιδιωτικούς νηογνώμονες και τις εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Δεσμοφύλακες της ΕΕ δεν θα γίνουμε

Σε δήλωσή της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία συμμετείχε στο χτεσινό συλλαλητήριο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο λαός της Λέσβου ξανάδωσε σήμερα ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που τόσο καιρό παριστάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει την ξεκάθαρη λαϊκή ετυμηγορία: Δεσμοφύλακες της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνουμε!

Οποιος προβάλλει ως μονόδρομο τον δήθεν ρεαλισμό της διαιώνισης του εγκλωβισμού, των κέντρων - φυλακών των απελπισμένων ανθρώπων, επιστρατεύοντας πότε την καταστολή και πότε τα εκβιαστικά διλήμματα, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει: Ποιος διαμόρφωσε και στήριξε με τις πολιτικές του επιλογές αυτόν το "ρεαλισμό";

Ποιος εφάρμοσε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών, τους Κανονισμούς όπως του Δουβλίνου, τις αντιδραστικές Συνθήκες της ΕΕ; Ολο δηλαδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο της καταστολής και του εγκλωβισμού, που εκτός από τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ έχει τη διαχρονική στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είναι το ίδιο εκτεθειμένοι απέναντι και στον λεσβιακό λαό». Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των Συμφωνιών, εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην εφαρμογή τους και συνεχίζει να καλεί τον λαό να μη συμβιβάζεται με την αθλιότητα που γεννά η εφαρμογή τους, για νησιώτες και πρόσφυγες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ