Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά

Από το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

Eurokinissi

Από το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη
Μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για την κατασκευή δομών - φυλακών προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν χτες στη Λέσβο και στη Χίο. Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, όπου προβλήθηκαν και οι διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το Εργατικό Κέντρο είχε προκηρύξει στάση εργασίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιάννης Ζαφειρίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ορισμένοι τάχθηκαν ενάντια στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση από "πατριωτισμό"! Πάει πολύ να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Ε, λοιπόν, η πολιτική τους που θέλει δομές - φυλακές είναι τόσο "πατριωτική" που: Αφαιρεί δικαιώματα και μας καταδικάζει στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Αφησε απροστάτευτο τον κόσμο σε χιονιάδες, πλημμύρες, φωτιές. Απολύει και ξεσπιτώνει εργάτες, όπως συμβαίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ. Εστελνε και στέλνει δήθεν πατριωτικές αποστολές εκτός συνόρων! Τόσο "πατριώτες" είναι που στέλνουν τα ΜΑΤ, για να χτυπούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα (...) Σήμερα πήραν απάντηση!».

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος, ανέφερε ότι «εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από δομές - φυλακές ψυχών (...) Δεν έχουμε ανάγκη τα δισεκατομμύρια που δίνετε για πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, αλλά στήριξη και επαρκή χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα».

Στους συγκεντρωμένους μίλησε μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΝΔ Β. Αιγαίου που κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει: «Αν η κυβέρνηση της ΝΔ εξέλαβε τους χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις δομές - φυλακές στο νησί ως έγκριση της πολιτικής της, τότε κακό του κεφαλιού της. Αν δεν πήρε το μάθημα που της έδωσε ο λαός της Λέσβου στην Καράβα, στο λιμάνι στα Θεοφάνια, πρόσφατα στη Βάστρια αλλά και σήμερα (σ.σ. χτες) στη Μυτιλήνη, τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται να πάρει κι άλλα».

Δυναμικά και στη Χίο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων μαζί με φορείς του νησιού, κατά την οποία εκφράστηκε και η καταδίκη της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τις διώξεις κατοίκων. Στάσεις εργασίας είχαν κηρύξει η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Νίκος Χούλης, καταγγέλλοντας «τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, σε εποχές δίσεκτες που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που γκριζάρονται τα νησιά μας, που τα τύμπανα του πολέμου σημαίνουν και πάλι εκκωφαντικά στη γειτονιά μας (...) Μας επέλεξαν να γίνουμε οι δεσμοφύλακες των κατατρεγμένων της Μέσης Ανατολής, στους σχεδιασμούς της σημερινής "Ιεράς Συμμαχίας" που επιθυμεί στο Θόλος να χτίσει τις φυλακές της ΕΕ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

«Αυτός ο δίκαιος αγώνας των νησιωτών δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν κάμπτεται!», είπε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Ακολούθησε πορεία προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και το Λιμεναρχείο Χίου, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα των συγκεντρωμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ