ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές

Copyright 2021 The Associated

Την εγκληματική πολιτική του ισραηλινού κράτους απέναντι σε χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το Ισραήλ κρατά σε 23 φυλακές του περισσότερους από 4.650 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων δεκάδες που έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται 34 γυναίκες κρατούμενες, 200 παιδιά και 550 φορείς διαφόρων ασθενειών. Οι κρατούμενοι ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να έχουν νοσήσει από κορονοϊό και χωρίς να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας τους.

Η κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα αφού βασίζεται στο απαράδεκτο καθεστώς της "διοικητικής κράτησης". Αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης για μήνες ή και χρόνια, ενώ δεν τους έχει απαγγελθεί καμία συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι διοικητικές κρατήσεις εφαρμόζονται με την έωλη κατηγορία ότι μπορεί κάποιος να "αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ". Με αυτόν τον τρόπο περίπου 350 Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις ισραηλινές φυλακές και διαιωνίζεται μια εγκληματική πολιτική του ισραηλινού κράτους ενάντια στους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αρχές του Ισραήλ υποβάλλουν σε βασανιστήρια τους κρατούμενους όπως π.χ. στέρηση φαγητού και ύπνου, ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ.

Οι λεγόμενες "Συμφωνίες του Αβραάμ" έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην ισραηλινή επιθετικότητα αφού το Ισραήλ επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην περιοχή και να σταματήσει την πάλη του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Το Ισραήλ συνεχίζει την απάνθρωπη πολιτική των εποικισμών, που έχει ως αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους καθημερινά και να αντιμετωπίζονται βίαια από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Η ΕΕ διατηρεί αναβαθμισμένες σχέσεις σε επίπεδο πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το ισραηλινό κράτος. Αντίστοιχα οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προώθησαν διαδοχικά τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ μέσω σχεδίων συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής αλλά και με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής / ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας:

-- Απέναντι στο αίτημα να σταματήσει εδώ και τώρα το καθεστώς των φυλακίσεων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές και η εφαρμογή του απαράδεκτου καθεστώτος της "διοικητικής κράτησης".

-- Στο ότι η ΕΕ διατηρεί και αναβαθμίζει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που στην πράξη αποδεικνύεται ότι νομιμοποιεί και ενισχύει την επιθετικότητά του».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν φτάσει σε «ευαίσθητο και σημαντικό σημείο» και οι δυτικές χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια «πραγματιστική προσέγγιση» προκειμένου να διευθετήσουν τα εναπομείναντα ζητήματα, δήλωσε χτες ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη μαζί με τον ομόλογό του από το Ομάν.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Πρόταση για μία «μεταβατική περίοδο» 2,5 ετών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών προωθεί η στρατιωτική κυβέρνηση στην Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, έναν μήνα μετά το πραξικόπημα της 24ης Γενάρη. Το άλλοθι που επικαλείται είναι η επιδίωξη «σταθεροποίησης» της κατάστασης στη χώρα, που αντιμετωπίζει αυξημένες πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών. Η πρόταση υποβλήθηκε χτες από επιτροπή που διόρισε ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, συνταγματάρχης Πολ Ανρί Νταμίμπα. Η ίδια επιτροπή προτείνει μία «μεταβατική» κυβέρνηση έως 20 υπουργών και ένα μεταβατικό «κοινοβούλιο».

ΝΙΑΜΕΪ.-- Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στον Νίγηρα, όταν τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγού που τους μετέφερε στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, κοντά στα σύνορα με το Μάλι.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας στον ΟΗΕ επέκριναν χτες τη δράση Ρώσων μισθοφόρων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τους οποίους έχει προσλάβει η κυβέρνηση του Προέδρου Φοστίν Αρσάνζ Τουαντερά, κατηγορώντας τους για εκτελέσεις αμάχων, επιθέσεις σε αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ και στοχοποίηση μουσουλμάνων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΒΕΙΤ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στην κυβέρνηση του Κουβέιτ αναφορικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων διοίκησης του υπουργείου Αμυνας του κρατιδίου, με εκτιμώμενο κόστος 1 δισ. δολαρίων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» ανακοίνωσε χτες ότι αποτράπηκαν σε νότια προάστια της Βηρυτού ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Τρεις λευκοί, που είχαν καταδικαστεί πέρυσι για τη δολοφονία του 25χρονου Αφροαμερικανού Αχμαντ Αρμπερι, προχτές το βράδυ κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα μίσους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι οι κατηγορούμενοι στοχοποίησαν τον Αρμπερι λόγω φυλετικής καταγωγής.

ΧΑΒΑΗ.-- Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν χτες όταν ελικόπτερο τύπου S-61 της εργολαβικής εταιρείας «Croman Corporation», που συνεργάζεται με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, συνετρίβη στο νησί της Χαβάης, Καουάι, από άγνωστη αιτία.

ΛΙΒΥΗ
Συνέχεια στο «σίριαλ» των δύο πρωθυπουργών

Συνεχίζεται το «σίριαλ» των δύο πρωθυπουργών στη Λιβύη, με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που είχε οριστεί «μεταβατικός» πρωθυπουργός πριν από έναν χρόνο, να απευθύνει διάγγελμα, να υπόσχεται εκλογές έως τον Ιούνη (μετά τη μη πραγματοποίηση των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τον περασμένο Δεκέμβρη) και να καταγγέλλει ως «φάρσα» και αφορμή για «πρόκληση πολέμου και χάους» την απόφαση του λιβυκού Κοινοβουλίου να εκλέξει στη θέση του τον Φάτχι Μπασάγα.

Σε διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, με αφορμή την 11η επέτειο της λεγόμενης «επανάστασης» ανατροπής του Προέδρου Μ. Καντάφι, με την ενεργή επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και συμμάχων τους, ο Ντμπεϊμπά καταφέρθηκε εναντίον της «ηγεμονικής πολιτικής τάξης» και κυρίως κατά του Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας έναν δικό του «οδικό πολιτικό χάρτη», σύμφωνα με τον οποίο είναι εφικτή η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «το αργότερο έως τις 24 Ιούνη», ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα σε τραυματίες και αναπήρους πολέμου, αναδιανομή γης για καλλιέργεια ή ανέγερση πρώτης κατοικίας για νέους και νέα ζευγάρια και διατήρηση του επιδόματος προίκας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ξανά ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές (το είχε κάνει και όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία, αλλά στη συνέχεια κατέθεσε υποψηφιότητα).

Ωρες μετά, ο πρόεδρος της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, επιβεβαίωσε πως έδωσε εντολή στον κεντρικό τραπεζίτη, Σ. Καμπίρ, να σταματήσει να δίνει χρήματα στον Ντμπεϊμπά, με εξαίρεση τη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων και τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο δε νέος πρωθυπουργός Μπασάγα έχει περιθώριο μέχρι σήμερα για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία θα πρέπει να φέρει για έγκριση στο Κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή πυραυλική επίθεση

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη νέα πυραυλική επίθεση στην επαρχία Κουνέιτρα, στη νοτιοδυτική Συρία, προκαλώντας υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων και σε κτίριο που χρησιμοποιούσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις, σχεδόν όλες από αέρος, εναντίον θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας, καθώς και συμμάχων της, ιρανικών ένοπλων οργανώσεων κ.ά.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κ. Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος θα κινήσει διαδικασία επαναπατρισμού των 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και θα αποκαταστήσει άμεσα διπλωματικές σχέσεις με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Ασαντ. Δεν απέκλεισε ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία στον ΟΗΕ, λέγοντας ωστόσο πως θα το πράξει εάν διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάρει «100% εγγυήσεις» από τον Ασαντ.

Τέλος, έριξε στο τραπέζι πρόταση για οπισθοχώρηση στο ζήτημα των ρωσικών πυραύλων «S-400» λέγοντας: «Ποιος και για ποιο λόγο θα τους χρησιμοποιήσει; Δεν έχουμε πάρει απάντηση ακόμη σε αυτό το ερώτημα. Εχουν καταβληθεί πολλά χρήματα και παραμένουν στην αποθήκη»...

ΙΣΡΑΗΛ
Διήμερη η επικείμενη επίσκεψη Χέρτζογκ στην Τουρκία

Διήμερη φαίνεται πως θα είναι τελικά η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Ι. Χέρτζογκ, στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, με ημερομηνία πραγματοποίησής της στις 9 και 10 Μάρτη.

Ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε χτες για πρώτη φορά δημόσια στην επίσκεψή του στην Τουρκία, στη διάρκεια συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα «Χά'αρετζ» και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Πριν από την Αγκυρα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη την Ελλάδα, ενώ στις 2 Μάρτη θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Κατά τ' άλλα, «έντυσε» την επίσκεψή του στην Τουρκία - η οποία εντάσσεται σε κινήσεις αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών - με αναφορές στην «ανησυχητική εικόνα» του κλίματος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως οι επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι «δραματικές». Προέβλεψε «καταστροφή για όλους όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα, για τους κατοίκους περιοχών που θα μετατραπούν σε έρημο, για τα θύματα πλημμυρών και καυσώνων».

Ακολούθως ο Χέρτζογκ ανέπτυξε το «όραμά» του για «περιφερειακή συνεργασία με στόχο μια ανανεωμένη Μέση Ανατολή». Υποστήριξε πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να πετύχει μόνο με ευρεία περιφερειακή συνεργασία με χώρες όπως η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία «και βεβαίως με τους Παλαιστίνιους γείτονές μας».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σχέδιο «εξορθολογισμού» της διαχείρισης υδάτινων πόρων

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προσπάθειες για ένα σχέδιο ανάπτυξης των υδάτινων πόρων στη χώρα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν η συνεχής αύξηση του πληθυσμού και η λειτουργία του γιγαντιαίου αιθιοπικού φράγματος στον ποταμό Νείλο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων, Μοχάμεντ Αμπντέλ Ατι, ανακοίνωσε ότι προωθείται μία συνολική αναπτυξιακή διαδικασία «εξορθολογισμού» της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αναδιάταξης καναλιών στην Αίγυπτο, ώστε να εξασφαλιστεί η «βιώσιμη ανάπτυξη» της αγροτικής παραγωγής.

Η Αίγυπτος υποφέρει από λειψυδρία, καθώς χρειάζεται ετησίως περίπου 114 δισ. κ.μ. νερού και έχει διαθέσιμα μόλις 74 δισ. κ.μ. Το νερό του Νείλου καλύπτει το 90% των αναγκών της Αιγύπτου σε νερό, ωστόσο η έλλειψη νερού αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα «Αναγέννηση» της Αιθιοπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ