ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
Σελ. /48
Κάνοντας ταμείο δυο χρόνια μετά...

Δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα μας, ήρθε η ώρα ο λαός να κάνει ταμείο. Ορισμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία αυτής της διετίας είναι τα παρακάτω.

Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν μπορεί παρά να γίνεται σε βάρος του λαού.

Επί δύο χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας όχι μόνο δεν «βούτηξε τα χέρια του» στην πανδημία, την ώρα που κόσμος πέθαινε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, αλλά με τις «ευλογίες», τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά άλλους νόμους της κυβέρνησης, από τον πρώτο κιόλας μήνα, εκμεταλλεύτηκε με το αζημίωτο «κάθε ευκαιρία» για να αυξήσει τα κέρδη του μέσα στην πανδημία.

Θυμίζουμε ότι για μεγάλο διάστημα ο ιδιωτικός τομέας είχε το μονοπώλιο στη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού, των οποίων η τιμή έφτανε μέχρι και τα 300 ευρώ! Αλλά και στη συνέχεια, η εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τα δωρεάν τεστ, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή δωρεάν σημεία ελέγχου, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην επιδημιολογική επιτήρηση, εξασφάλισαν και μια επιπλέον πηγή σίγουρης κερδοφορίας για τα ιδιωτικά διαγνωστικά, με επιβάρυνση της λαϊκής τσέπης. Ο ημερήσιος τζίρος για τα ράπιντ τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά, κλινικές και φαρμακεία κυμαίνεται μεταξύ 750.000 ευρώ και 1. εκατ. ευρώ!

Αποκλεισμένος από το σύστημα Υγείας της μιας νόσου, ο λαός αναγκάστηκε να κάνει εκατομμύρια εξετάσεις επί πληρωμή, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που μια κλινική πρόσφερε κρεβάτια για τη διαχείριση του Covid, αυτά δίνονταν μόνο για ήπια περιστατικά και βέβαια με το αζημίωτο, αφού ο ΕΟΠΥΥ διπλασίασε την αποζημίωση στους κλινικάρχες. Ολα αυτά δείχνουν πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που πρόβαλε το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μέσα στην πανδημία.

***

Η πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά και στην Υγεία η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είναι επικίνδυνη και αφήνει τον λαό χωρίς την αναγκαία φροντίδα, επειδή θεωρεί «κόστος» την υγεία του.

Χιλιάδες ασθενείς περιπλανώνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από δομή σε δομή, από νησί σε νησί, για να βρουν την υγειά τους, ψάχνοντας ένα ραντεβού για θεραπείες που έπαψαν να γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου ευθύνεται για την παράλληλη πανδημία, με χιλιάδες ακόμα νεκρούς ή βαριά ασθενείς, που η υγεία τους θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη αν είχαν την κατάλληλη δωρεάν φροντίδα.

Η κατάσταση αυτή δεν έπεσε βέβαια από τον ουρανό. Προϋπήρχε, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και οξύνθηκε με την πανδημία, όπου κριτήριο στη διαχείρισή της από το κράτος παρέμεινε το «κόστος - όφελος» για την οικονομία και το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις αρχές Φλεβάρη 2020, δημοσιοποιήθηκε έρευνα της «Διανέοσις» («Ινστιτούτο Μελετών» που συνδέεται με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών - ΣΕΒ), σύμφωνα με την οποία: Ενας στους πέντε Ελληνες δεν έλαβε υπηρεσίες (εξέταση ή διάγνωση ή θεραπεία), παρόλο που τις είχε ανάγκη. Ενας στους τρεις καρκινοπαθείς είχε πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρό. Η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε σημαντικά μεταξύ 2012 - 2016 και συρρικνώθηκε στο 8,9% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Αντίστροφα, η ιδιωτική δαπάνη υγείας προσεγγίζει διαχρονικά το 35% - 40% της συνολικής.

Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα με την πανδημία. Ορισμένα μόνο παραδείγματα από τα εκατοντάδες που κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» είναι γροθιά στο στομάχι: Οικογένειες αιμοκαθαιρόμενων από τη Ζάκυνθο αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Αθήνα ή στην Πάτρα προκειμένου ο άνθρωπός τους να συνεχίσει τις απαραίτητες θεραπείες.

Χιλιάδες ασθενείς που παρακολουθούνταν στις 8 πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Σωτηρία» εδώ και μήνες έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση, συμπιέζουν θεραπείες ή τις αφήνουν για αργότερα, καθώς το κόστος στον ιδιωτικό τομέα είναι απαγορευτικό. Στο «Σισμανόγλειο», χρόνιοι πάσχοντες για 2η φορά εντός 8 μηνών στερήθηκαν τις πολύτιμες υπηρεσίες και τις εξειδικευμένες Μονάδες του (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο).

Ασθενείς με ΣΚΠ έμειναν χωρίς θεραπεία στον «Ερυθρό Σταυρό». Στο ΚΑΤ η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνά τους 16.000 ασθενείς, πάνω από 1.500 στο «Θριάσιο», τουλάχιστον 4.500 στο ΠαΓΝΗ. Οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μειώθηκαν έως και 85%. Επιστημονικοί φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας στον γενικό πληθυσμό από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου.

Ενδεικτικά, 27% περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι συνήθως πέθαναν από άλλες νόσους τον Νοέμβρη του 2021, ενώ η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» στην ΕΕ αυξήθηκε 40% τον Νοέμβρη του 2020. Αλλά και σε ό,τι αφορά την Covid, τουλάχιστον 100 βαρέως πάσχοντες μένουν διασωληνωμένοι καθημερινά εκτός ΜΕΘ, κάποιοι για ολόκληρες βδομάδες, ενώ περίπου 12.000 ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

***

Το «νέο ΕΣΥ» που προωθεί η κυβέρνηση είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά που μας έφεραν ως εδώ. Θα επιδεινώσει κι άλλο τις πληρωμές, τους όρους παροχής υπηρεσιών Υγείας στην εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Στην παρατεταμένη τραγωδία που ζει ο λαός, η κυβέρνηση παρουσιάζει το φαρμάκι ως φάρμακο, δίνοντας εκ νέου αέρα στα πανιά των ασφαλιστικών εταιρειών, των κλινικαρχών, των φαρμακοβιομηχάνων κ.ά. Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα τη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμβαθύνοντας και διευρύνοντας μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται.

Ανάμεσα σε άλλα, το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει: Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών με κριτήριο τη ...χιλιομετρική απόσταση, τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ «γιατί αποδίδουν καλύτερα!», τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, άρση και κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ως «επιχείρημα» για την επιτάχυνση όλων των παραπάνω, προβάλλεται η άθλια κατάσταση στο σημερινό δημόσιο σύστημα Υγείας, για την οποία όμως ευθύνεται η πολιτική που τώρα κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό του κεφαλαίου και όχι βέβαια για τις ανάγκες του λαού.

Κι εδώ το κεφάλαιο και οι ανάγκες του δείχνουν τον δρόμο: Η ίδια έρευνα του ΣΕΒ έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστικό "Big Bang"», καθώς «οι επανειλημμένες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως λόγω (...) του ανεπαρκούς σχεδιασμού και των ισχυρών συνδικαλιστικών αντιστάσεων (...) Η προσέγγιση αυτή όμως δεν μπόρεσε να ανατρέψει το χαμηλό επίπεδο αποδοτικότητας πόρων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία».

Ο κύβος λοιπόν για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στην Υγεία είχε ριφθεί και πριν την πανδημία, επιταχύνονται όμως στο φόντο των χιλιάδων θυμάτων και με την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που ζει ο λαός.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ είχε από τότε «εφοδιάσει» παλιούς και νέους σωτήρες με μια μεγάλη γκάμα προτάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων στην Υγεία, είτε μέσω των συμπράξεων με τον δημόσιο τομέα, είτε με το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης.

Μεταξύ άλλων προτείνονταν: Μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. «Αναπροσαρμογή» της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης νοσοκομείων. Διαφοροποίηση των αμοιβών ιδιαίτερα των γιατρών στη βάση οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας.

Δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ με πλήρη ή μερική απασχόληση. Θεσμοθέτηση της κινητικότητας εντός του ΕΣΥ, ώστε να διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή και σε κάθε μονάδα, να βουλώνουν δηλαδή τρύπες χωρίς αύξηση του προσωπικού και με υπηρεσίες στον πάτο του βαρελιού για όλους.

Επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς πέραν της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης κ.ά., συμβάσεις ανάμεσα σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, υπεργολαβίας, διαχείρισης ή μίσθωσης εξοπλισμού, «για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού». Στοιχεία όλων των παραπάνω υπάρχουν σε νόμους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση και στην Υγεία, η οποία έρχεται ξανά τώρα στην επιφάνεια με αφορμή και το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

***

Με την πανδημία δεν ξεμπερδέψαμε, ούτε βέβαια με τις συνέπειές της. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση στόχο έχει να αποσείσει τις ευθύνες της για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή είχαμε ξανά 63 νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, 25.668 από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 433. Επιβεβαιώθηκαν 15.909 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 5.562 στην Αττική και 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.385.304 (ημερήσια μεταβολή +0,7%). Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 262.

Αυτά τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται καθημερινά δείχνουν ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Οπως αυτός που κάνει η κυβέρνηση, κηρύσσοντας άρον - άρον το «τέλος της πανδημίας», για να προλάβει την τουριστική σεζόν, προς τέρψιν των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών.

Η πανδημία είναι εδώ, επειδή εδώ παραμένουν οι εκατοντάδες χιλιάδες «απόκληροι» του δημόσιου συστήματος Υγείας μιας νόσου. Αλλά και οι χιλιάδες νοσήσαντες από Covid, που τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν εξειδικευμένη παρακολούθηση, φροντίδα και θεραπεία, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες για ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με σύγχρονες υποδομές, υπηρεσίες και εργασιακές σχέσεις για τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους.

Η πανδημία είναι εδώ, επειδή δεν έχει εκλείψει κανένα από τα αίτια και τους παράγοντες που μπορούν να μετατρέψουν έναν ιό, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, σε ωρολογιακή βόμβα για μια επόμενη μαζική διασπορά.

Η συζήτηση για τις μεταλλάξεις, αλλά και η βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και νέοι κορονοϊοί, σε συνδυασμό με τη χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας για τον λαό, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας για την προστασία της ζωής και της υγείας του, απέναντι σε ένα κράτος και όλες τις κυβερνήσεις του που τα αντιμετωπίζουν ως κόστος.


Τ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ