ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες κυρώσεις, απαγορεύσεις και πολεμικές πιστώσεις

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ψηφίζουν νέες πολεμικές πιστώσεις, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο «οικονομικός πόλεμος» κυρώσεων, που οξύνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, φορτώνοντας με μαθηματική ακρίβεια και άλλες συνέπειες στους λαούς.

Η ΕΕ ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ όπως σημείωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ η Ενωση για πρώτη φορά θα εγκρίνει δαπάνες για «αμυντικούς σκοπούς» τρίτων χωρών, μέσω του «Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Ειρήνης».

Στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ΥΠΕΞ αποφασίστηκε ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Νωρίτερα, μια σειρά κρατών - μελών, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία, τάχθηκαν υπέρ, ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι αποδέχεται έναν «στοχευμένο» και «λειτουργικό» περιορισμό του διεθνούς συστήματος πληρωμών, «ώστε να πλήξει τους σωστούς ανθρώπους».

Αποφασίστηκε ακόμα να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και θα αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT.

Αυτό το μέτρο θα έχει συνέπειες και για τις χώρες που το επιβάλλουν. «Θολό» παρέμενε το πώς ακριβώς αυτές θα επηρεάσουν και τις συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται και τα αντίμετρα της Ρωσίας. Ολα αυτά θα τα πληρώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι λαοί.

Πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα εγκριθεί αγορά και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία. Ο Ζ. Μπορέλ ανακοίνωσε πακέτο 450 εκατ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλα 50 εκατ. ευρώ για καύσιμα και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ανακοίνωσε ακόμα απαγόρευση σε όλα τα αεροσκάφη που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, ενώ νωρίτερα δεκάδες ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς είχαν απαγορεύσει σε ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους.

Παραπέρα, και ενώ μαίνεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται απαγόρευση λειτουργίας σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ, σε «τοξικά μέσα παραπληροφόρησης (...) που ελέγχονται από Κρεμλίνο». Συγκεκριμένα, απαγορεύονται τα «Russia Today» και «Sputnik» στα 27 κράτη - μέλη.

Κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία, με νέα περιοριστικά μέτρα σε σημαντικούς τομείς τα οποία θα σταματήσουν εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καπνού, ξυλείας, τσιμέντου, σιδήρου, χάλυβα. Ανακοινώθηκαν επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Στο μεταξύ η «Google» και το YouTube απαγόρευσαν προσωρινά στα κρατικά χρηματοδοτούμενα ΜΜΕ της Ρωσίας να τοποθετούν διαφημίσεις στις υπηρεσίες τους.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αποχές από Κίνα, Ινδία και ΗΑΕ στο ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής

Με το αναμενόμενο βέτο της Μόσχας μπλοκαρίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ από τις δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (η Ρωσία και τα άλλα 4 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ διατηρούν δικαίωμα βέτο), ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις 3 αποχές της σχετικής ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, εκτός από το βέτο της Ρωσίας και τις 11 χώρες - μέλη του Συμβουλίου που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, υπήρχαν και τρεις αποχές: Της Κίνας, που από την αρχή της ρωσικής εισβολής κάνει λόγο για «ιδιαίτερο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο» της Ουκρανίας και καλεί σε «σεβασμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας όλων των πλευρών», των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που διεξάγουν ένα σύνθετο παζάρι με διαφορετικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα αναζητώντας αναβάθμιση της θέσης τους, αλλά και της Ινδίας, η οποία παρότι αποτελεί μέλος του σχήματος «Quad», της κομβικής συμμαχίας των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα, διατηρεί ταυτόχρονα ισχυρούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, ο Κινέζος εκπρόσωπος στον Οργανισμό, Ζανγκ Ζουν, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΣΑ πρέπει «να λαμβάνονται με μεγάλη προσοχή, να μην αποδυναμώνουν, να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Γι' αυτό και η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία, αναφέροντας ότι το ουκρανικό ζήτημα δεν προκλήθηκε σήμερα (...) Αντίθετα, εκφράζει την αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων σε μια μακρά χρονική περίοδο».

Ο εκπρόσωπος της Ινδίας, Τ. Σ. Τιριμούρτι, εξήγησε τη στάση της αποχής αναφέροντας ότι όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ πρέπει να τιμούν τις αρχές του Οργανισμού, «αναζητώντας τρόπους για να προχωράμε μπροστά», και εξέφρασε λύπη για το ότι «η διπλωματία εγκαταλείφθηκε». Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ινδίας για το θέμα της Ουκρανίας, χωρίς όπως φαίνεται να επιτευχθεί συντονισμός με την Ουάσιγκτον.

Η δε εκπρόσωπος των ΗΑΕ, Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ, είπε ότι η χώρα της σε όλη τη διάρκεια της κρίσης απηύθυνε κάλεσμα αποκλιμάκωσης και διαλόγου και ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν προδιαγεγραμμένο, αλλά ο δρόμος της διπλωματίας πρέπει να μείνει ανοιχτός.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, στην οποία επανέλαβε ότι μετά από 5 διαδοχικούς γύρους επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, πρέπει να διευθετηθεί κατάλληλα η νόμιμη ανησυχία της Ρωσίας για την ασφάλειά της. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ξανασκεφτεί τις θέσεις και τις ευθύνες του, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η χώρα του δεν εγκρίνει την επίλυση των προβλημάτων με κυρώσεις, καθώς επίσης πως νέες κυρώσεις θα προκαλέσουν μια κατάσταση «αμοιβαίων ζημιών» και «πολλαπλές απώλειες» στην οικονομία.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, σε εκτενή συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις της Κίνας ο Γι σημείωσε ότι η χώρα του στηρίζει Ευρώπη και Ρωσία στις προσπάθειές τους να διεξάγουν διάλογο σε ισότιμη βάση για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, καθώς τα παζάρια και οι πιέσεις συνεχίζονται, χτες Κυριακή το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά, υιοθετώντας με 11 ψήφους υπέρ απόφαση για τη «σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση αυτής της απόφασης απαιτούσε 9 θετικές ψήφους από τα 15 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης βέτο.

Η ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι το ΣΑ θα συνεδριάσει επειγόντως σήμερα Δευτέρα, με θέμα την «ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», έπειτα από αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Νέες υπογραφές στην Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Αυξάνονται οι υπογραφές στην Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία εκδόθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας.

Τα Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση τάσσονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και αναδεικνύουν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την επέμβασή τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.

Απέναντι στα προσχήματα και τον αντικομμουνισμό των ιμπεριαλιστών, απέναντι στις επικίνδυνες αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη «καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη, ένας «ειρηνικός πολυπολικός κόσμος» κ.ο.κ., τα Κόμματα υπογραμμίζουν ότι «απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!»(ολόκληρη η Κοινή Ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 26-27/2).

Αναλυτικά τα Κόμματα που υπογράφουν μέχρι στιγμής την Κοινή Ανακοίνωση είναι τα εξής: ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PADS), Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, ΚΚ Βελγίου, Κίνημα «Τσε Γκεβάρα» (Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία), Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF), ΚΚ στη Δανία, ΚΚ Ελλάδας, ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία), Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Μπαγκλαντές, ΚΚ Νορβηγίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, ΚΚ Πακιστάν, Παραγουάνικο ΚΚ, Περουάνικο ΚΚ, Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΚΚ Σουαζιλάνδης, Σουδανικό ΚΚ, ΚΚ Σουηδίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, Φιλιππινέζικο ΚΚ [PKP 1930], ΚΚ Φινλανδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ