Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες κυρώσεις, απαγορεύσεις και πολεμικές πιστώσεις

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ψηφίζουν νέες πολεμικές πιστώσεις, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο «οικονομικός πόλεμος» κυρώσεων, που οξύνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, φορτώνοντας με μαθηματική ακρίβεια και άλλες συνέπειες στους λαούς.

Η ΕΕ ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ όπως σημείωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ η Ενωση για πρώτη φορά θα εγκρίνει δαπάνες για «αμυντικούς σκοπούς» τρίτων χωρών, μέσω του «Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Ειρήνης».

Στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ΥΠΕΞ αποφασίστηκε ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Νωρίτερα, μια σειρά κρατών - μελών, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία, τάχθηκαν υπέρ, ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι αποδέχεται έναν «στοχευμένο» και «λειτουργικό» περιορισμό του διεθνούς συστήματος πληρωμών, «ώστε να πλήξει τους σωστούς ανθρώπους».

Αποφασίστηκε ακόμα να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και θα αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT.

Αυτό το μέτρο θα έχει συνέπειες και για τις χώρες που το επιβάλλουν. «Θολό» παρέμενε το πώς ακριβώς αυτές θα επηρεάσουν και τις συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται και τα αντίμετρα της Ρωσίας. Ολα αυτά θα τα πληρώσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι λαοί.

Πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα εγκριθεί αγορά και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία. Ο Ζ. Μπορέλ ανακοίνωσε πακέτο 450 εκατ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλα 50 εκατ. ευρώ για καύσιμα και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ανακοίνωσε ακόμα απαγόρευση σε όλα τα αεροσκάφη που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, ενώ νωρίτερα δεκάδες ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς είχαν απαγορεύσει σε ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους.

Παραπέρα, και ενώ μαίνεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται απαγόρευση λειτουργίας σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ, σε «τοξικά μέσα παραπληροφόρησης (...) που ελέγχονται από Κρεμλίνο». Συγκεκριμένα, απαγορεύονται τα «Russia Today» και «Sputnik» στα 27 κράτη - μέλη.

Κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία, με νέα περιοριστικά μέτρα σε σημαντικούς τομείς τα οποία θα σταματήσουν εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, καπνού, ξυλείας, τσιμέντου, σιδήρου, χάλυβα. Ανακοινώθηκαν επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Στο μεταξύ η «Google» και το YouTube απαγόρευσαν προσωρινά στα κρατικά χρηματοδοτούμενα ΜΜΕ της Ρωσίας να τοποθετούν διαφημίσεις στις υπηρεσίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ