Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ενα πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με πολλούς τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής» και επίσης με το αναμνηστικό λεύκωμα της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που ανατύπωσε η ΚΟ Στερεάς. Ενα ιστορικό, πολύτιμο κειμήλιο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Το αναμνηστικό λεύκωμα αποτελεί ειδική έκδοση της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών της 13ης Μεραρχίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945, αφιερωμένο στην ιστορία και τη δράση της Μεραρχίας. Τυπώθηκε σε 5.500 φύλλα, από τα οποία τα 4.500 μοιράστηκαν στους μαχητές της Μεραρχίας.

Αποτελεί σπάνιο αρχειακό υλικό που φωτίζει ηρωικές στιγμές και σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ στη Ρούμελη, αναδεικνύει την πολύμορφη δράση που ανέπτυξε στην περιοχή, τη συμβολή της γυναίκας αντάρτισσας και της νεολαίας στον αγώνα. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πλούτου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 25 σελίδες του, μια «ζωντανή» μαρτυρία των επιτευγμάτων της 13ης Μεραρχίας και των Ρουμελιωτών αγωνιστών.

Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος, αντί προλόγου, έχει τυπωθεί η τελευταία ημερήσια διαταγή της Μεραρχίας Ρούμελης που εκδόθηκε στις 25 Φλεβάρη 1945 και υπέγραφαν ο Αθανάσιος Παπαθανασίου (αντισυνταγματάρχης Πεζικού) και ο καπετάνιος Αμάρμπεης (Θεόδωρος Καλλίνος, υπολοχαγός Πεζικού). Στις σελίδες του περιλαμβάνει το ιστορικό της Μεραρχίας, γραμμένο από τον Στέφανο Σαράφη, και προελαύνουν, όπως τονίζει ο ίδιος, «οι μάχες, οι νεκροί, οι δόξες, τα ερειπωμένα χωριά της Ρούμελης και οι θυσίες που χρειάστηκε να καταβληθούν για να κατακτηθεί η πολυπόθητη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Εκτός από τις αναφορές στην πολεμική δράση και τα στρατιωτικά έγγραφα, στο λεύκωμα περιλαμβάνονται επίσης ανυπόγραφα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα συνεργεία της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών, παρατίθενται στοιχεία, ενώ δεν λείπουν και λογοτεχνικές αναφορές, καθώς στις σελίδες του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Λεβεντομάνα Ρούμελη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντάρτες της 13ης Μεραρχίας της Ρούμελης (2002-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ