Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
EΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ
Ενισχύει την «ειρηνευτική δύναμη» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (από 600 θα φτάσουν τους 1.100) ανακοίνωσε επίσημα η EUFOR (23 Φλεβάρη), η «ειρηνευτική αποστολή» που διατηρεί η ΕΕ στη χώρα.

Η EUFOR κάνει λόγο για «τέσσερις εταιρείες» που θα αναπτύξουν προσωπικό 500 ανδρών «ως προληπτικό μέτρο» ώστε «να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τους εταίρους μας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον». Αναφέρει δε ότι «η επιδείνωση στην κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας πιθανώς εξαπλώσει αστάθεια στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και χαρακτηρίζει την απόφαση «ένα συνετό και αναλογικό μέτρο, που αντανακλά την αφοσίωση της ΕΕ και της EUFOR στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Να σημειωθεί ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κροατοβόσνιος επικεφαλής του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζ. Κόμσιτς (η θέση του επικεφαλής εναλλάσσεται μεταξύ των μελών του προεδρείου), ανακοίνωσε ότι «το κράτος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συντάχθηκε με τη δήλωση των μελών της ΕΕ», με το επιχείρημα ότι «με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει την ευθύνη να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Αντίστοιχα ο Σ. Ντζαφέροβιτς, ο μουσουλμάνος Βόσνιος που συμμετέχει στο προεδρείο, κατήγγειλε την απόφαση της Ρωσίας «να αναγνωρίσει δύο περιοχές της Ουκρανίας ως κράτη».

Ωστόσο ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επίσης μέλος του προεδρείου, υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις των άλλων δύο μελών για τις εξελίξεις «δεν αποτελούν θέση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και ότι «το προεδρείο ενιαία είναι αρμόδιο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτοί οι δύο εξακολουθούν να διαιρούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με αυτόν τον τρόπο». Και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει «μια ουδέτερη στάση για όλο αυτό και τίποτα περισσότερο», καθώς μια τέτοια στάση «θα κερδίσει συμπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ