Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία και για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών

Τον τραγικό χαμό 10 Ελλήνων ομογενών από τις εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, το Σάββατο, είδε η κυβέρνηση ως αφορμή για να «επιβεβαιώσει» την εμπλοκή της χώρας στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οξύνοντας παραπέρα το κλίμα.

Ενδεικτικά, αποδίδοντας αυτούς τους θανάτους σε ρωσικές ενέργειες, ο γγ του ΥΠΕΞ, Θεμ. Δεμίρης, κατόπιν εντολής Δένδια, πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ. Του επέδωσε και σχετική ρηματική διακοίνωση, όπου το ΥΠΕΞ εκφράζει τον «αποτροπιασμό» για τις «απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις» και καλεί τη Ρωσία «να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού». Επίσης, επαναλαμβάνει «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας».

Βεβαίως, ανεξάρτητα από το ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα, η αλήθεια είναι ότι οι ομογενείς στην περιοχή αποτελούν θύματα της γενικότερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, ενώ στο παρελθόν είχαν μπει στο στόχαστρο ακροδεξιών ουκρανικών ένοπλων ομάδων που δρουν με τις πλάτες των Ευρωατλαντικών. Θυμίζουμε και τη δολοφονία δύο ομογενών από Ουκρανούς στρατιώτες πριν από λίγες μέρες, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε με την ίδια ένταση και σφοδρότητα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτική, στο μεταξύ, για την αντιπαράθεση που οξύνεται με τη Ρωσία είναι και η αντίδραση της πρεσβείας της στην Ελλάδα, η οποία σε ανάρτησή της μεταξύ άλλων έγραψε:

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Παράλληλα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ομογενείς χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ισχυριζόμενος πως το χωριό χτυπήθηκε από το νεοναζιστικό «Τάγμα Αζόφ» με εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων «Grad».

ΚΚΕ: Τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων ομογενών στην ανατολική Ουκρανία για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι τα τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο παγκόσμια «στρατόπεδα» αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα (2023-04-22 00:00:00.0)
«Ουδέν σχόλιον» για τη δράση φασιστικών ομάδων, που επιβεβαιώνει το Προξενείο Μαριούπολης! (2022-03-02 00:00:00.0)
Ολο και πιο μέσα στα επικίνδυνα σχέδια, σε «συντονισμό» με ΝΑΤΟ και ΕΕ (2022-02-23 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων (2022-02-04 00:00:00.0)
Σχεδιάζονται επαφές μέσα στον Γενάρη ενώ παραμένουν οι αιτίες της κλιμάκωσης (2021-12-28 00:00:00.0)
Ενημέρωση για τα γεγονότα στη Σαρτανά της Μαριούπολης (2014-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ