Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Και διαδικτυακός πόλεμος

Οι κυβερνοεπιθέσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, αμερικανικών και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι μία πλευρά της σύγκρουσης που άρχισε πριν καν ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φλεβάρη.

Στις 23/2, οι κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο είχαν γίνει στόχος των επιθέσεων καθώς «παρέλυσαν» για ώρες οι ιστοσελίδες της Βουλής, της κυβέρνησης και του υπουργείου. Παράλληλα, Ρώσοι χάκερς κυκλοφόρησαν τους λεγόμενους «υαλοκαθαριστήρες», δηλαδή κακόβουλο λογισμικό που μορφοποιεί εξ αποστάσεως σκληρούς δίσκους και διαγράφει δεδομένα.

Στις 24/2 η ομάδα χάκερς «Anonymous» κήρυξε κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία με τον ισχυρισμό ότι «ως συλλογικότητα» θέλουν «μόνο ειρήνη στον κόσμο και ένα μέλλον για όλη την ανθρωπότητα». Μολονότι ξεκαθάρισαν ότι βασικός στόχος τους είναι κυβερνητικές υπηρεσίες της Ρωσίας δεν απέκλεισαν επιπτώσεις και σε ιδιωτικές εταιρείες. Ετσι, το Σάββατο τέθηκε εκτός λειτουργίας η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, kremlin.ru και διέρρευσαν βάσεις δεδομένων από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Επιπλέον, από την πρώτη μέρα του πολέμου η ΕΕ έστειλε στην Ουκρανία τη νεοσύστατη ειδική ομάδα κυβερνοπολέμου «Cyber Rapid-Response Team» (CRRT), για την προστασία υποδομών της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, ρόλο στον πόλεμο που διαδραματίζεται μέσω Ιντερνετ έχει και ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Ιλον Μασκ, με εργαλείο το νέο σύστημα παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Starlink. Ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη η παροχή υπηρεσιών σύνδεσης με το Ιντερνετ μέσω του δορυφορικού συστήματος Starlink, διαβεβαιώνοντας πως ολοκληρώνονται οι τερματικοί σταθμοί για να διεκπεραιωθεί η υπηρεσία σύνδεσης στην Ουκρανία, που δηλώνει ότι θέλει να τη συνδράμει, ενάντια στη ρωσική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ