Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Αμερικανοί στρατιώτες αναχωρούν από τη βάση Φορτ Μπραγκ στις ΗΠΑ για να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη

Andrew Craft/The Fayetteville

Αμερικανοί στρατιώτες αναχωρούν από τη βάση Φορτ Μπραγκ στις ΗΠΑ για να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη
Με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και γύρω από την Ουκρανία, αλληλοκατηγορίες και εκατέρωθεν απειλές, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε χτες το Κρεμλίνο, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι θα στείλει σχεδόν 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες σε Πολωνία και Ρουμανία.

Και η Γαλλία στέλνει στρατεύματα στη Ρουμανία

Στο μεταξύ, και η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία, η οποία μοιράζεται εκτεταμένα σύνορα με την Ουκρανία και έχει εκφράσει «ανησυχίες» για την ασφάλειά της, μετά τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά ρωσικά σύνορα.

Μεταξύ των ρωσικών αξιώσεων για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Ανατολική Ευρώπη, ωστόσο ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, μετά από συνομιλίες που είχε χτες στο Βουκουρέστι με εννέα ΥΠΕΞ από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, ισχυρίστηκε ότι η προσφορά της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία ως μέρος των ευρύτερων σχεδίων ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ «δεν έχει σκοπό να προκαλέσει τη Ρωσία». Το Παρίσι προσφέρθηκε να αναλάβει την ηγεσία της αποστολής, η οποία ενδέχεται να αποτελείται από περίπου 1.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη μια πολυεθνική χερσαία δύναμη έως 4.000 στρατιωτών στη Ρουμανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεχωριστές βάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ωστόσο ο Λε Ντριάν ισχυρίστηκε πως η Γαλλία και το ΝΑΤΟ «κάνουν τα πάντα για να πείσουν τη Ρωσία να επιλέξει τον διάλογο αντί για την κλιμάκωση»...

Ρωσικός εξοπλισμός και στρατεύματα στη Λευκορωσία

Στη Λευκορωσία, για επιθεώρηση των στρατευμάτων και του εξοπλισμού που θα λάβουν μέρος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας (9 - 20 Φλεβάρη), βρέθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου.

Ηδη στη Λευκορωσία βρίσκονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες ενόψει των ασκήσεων, ενώ έχουν μεταφερθεί μαχητικά αεροσκάφη «Su-35», πύραυλοι «Iskander» και χτες ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκαν ρωσικά πυραυλικά συστήματα «S-400».

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, που συναντήθηκε με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο,«μεγάλες ομάδες στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς από τη Ρωσία σε απόσταση σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων» για τις ασκήσεις, που στόχο έχουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί σχεδιάζουμε να αγοράσουμε από σας φέτος και τα επόμενα χρόνια σχεδόν όλο το υλικό που θα αναπτυχθεί εδώ», είπε ο Λουκασένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας και για το Ενωσιακό Κράτος σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, που θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία», πρόσθεσε, και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Οπως είπε ο Λουκασένκο, το Μινσκ σκοπεύει να δημιουργήσει «περισσότερα κέντρα εκπαίδευσης» για να εξασκηθούν οι λευκορωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «με τα συστήματα αεράμυνας και με τα νεότερα όπλα που αναπτύσσονται στη Ρωσία σήμερα».

Το 2022 τα στρατεύματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 20 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ άλλων τις ασκήσεις «Vostok 2022» («Ανατολή 2022») στα ανατολικά της Ρωσίας.

Το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στο Μινσκ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο διέσχισε τα σύνορα των δύο χωρών στις 24/1 για να κατασκοπεύσει εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης. Εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για προβοκάτσια και δήλωσε πως η Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε κανένα drone.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «συνεχίζει να προσθέτει δυνάμεις, συνδυασμένα όπλα, επιθετικές δυνατότητες. Ακόμα και τις τελευταίες 24 ώρες συνεχίζει να προσθέτει στη δυτική Ρωσία και στη Λευκορωσία, καθώς και στη Μεσόγειο και στον Βόρειο Ατλαντικό».

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει 30.000 στρατιώτες και σύγχρονα όπλα στη Λευκορωσία τις τελευταίες μέρες.

«Προς το παρόν παρατηρούμε ρωσικές μονάδες, περίπου 115.000 χερσαίες δυνάμεις, στο έδαφος της Λευκορωσίας και των παρακείμενων περιοχών της Ρωσίας, στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Κριμαίας», δήλωσε χτες ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρεζνίκοφ.

Σε μια ακόμα εξέλιξη, χτες το βράδυ αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα (ανώνυμους) αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ, έκαναν λόγο για «πληροφορίες» της Ουάσιγκτον σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία, προκειμένου να δικαιολογήσει επέμβαση στην Ουκρανία, ετοιμάζει σκηνοθετημένο προπαγανδιστικό βίντεο που θα απεικονίζει μια ψεύτικη ουκρανική επίθεση εναντίον της ρωσικής επικράτειας ή εναντίον ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας.

Στην Ουκρανία ο Τούρκος Πρόεδρος

Την Ουκρανία επισκέφτηκε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που έχει δηλώσει προθυμία να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ουκρανία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά και συμφωνία για να επεκταθεί σημαντικά η κατασκευή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» στην Ουκρανία. Η Τουρκία ήδη έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με τέτοια drones.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη συνεργασία με την Τουρκία σε αεροπορία και αμυντική βιομηχανία, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι εν λόγω τομείς αποτελούν προτεραιότητα στη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο κρατών.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την πρωτοβουλία να γίνει μεσολαβητής, καθώς επίσης για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την ενεργό συμμετοχή στην «Πλατφόρμα της Κριμαίας», σχήμα που προτάσσει την «απελευθέρωση της Κριμαίας», όπως και για την υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο δε Ερντογάν επανέλαβε την προθυμία του να κανονίσει συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας, για να συζητήσουν τις μεταξύ τους εντάσεις, ή να οργανώσει τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μέχρι στιγμής αρνείται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για να συνομιλήσουν για την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, την οποία χαρακτηρίζει «ενδοουκρανική». Πάντως η Ρωσία δεν απορρίπτει συνομιλίες με την Ουκρανία για εξομάλυνση των εμπορικών - επενδυτικών σχέσεων, για θέματα Ενέργειας κ.λπ. Αλλωστε, Ρωσία και Ουκρανία συμμετέχουν μαζί με Γαλλία και Γερμανία στο «Σχήμα της Νορμανδίας» σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία - την τρίτη μέσα σε μια βδομάδα - με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ ενδέχεται να μεταβεί στη Ρωσία. Τη Μόσχα θα επισκεφτεί στις 15 Φλεβάρη ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Απαγορεύτηκαν RT και «Deutsche Welle»

Σε ένα τέτοιο φόντο, οξύνεται και η κόντρα Γερμανίας - Ρωσίας.

Μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τη δορυφορική και διαδικτυακή μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού «Russia Today DE» στη Γερμανία, η Μόσχα απαγόρευσε χτες στη γερμανική «Deutsche Welle» να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στη Ρωσία. Παράλληλα ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της DW στη Μόσχα, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ θα εξετάσει το ζήτημα να συμπεριλάβει τη γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία στο μητρώο «ΜΜΕ - ξένοι πράκτορες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ