Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βήματα επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, με φόντο την «ενεργειακή ασφάλεια»

Πριν αναχωρήσει χτες για το Κίεβο (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ στις σελ. 6-7), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ θα επισκεφτεί επίσημα τη χώρα του, μες στον Μάρτη, επιταχύνοντας την προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών ήδη προετοιμάζουν την επίσκεψη Χέρτζογκ και ότι τις επόμενες μέρες πιθανώς θα συναντηθούν στο Ισραήλ.

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να εξελιχθούν διαφορετικά (από ό,τι είναι σήμερα). Μπορώ να πω ότι και οι Ισραηλινοί μοιράζονται την ίδια πεποίθηση (...) θα ξεκινήσουμε με προκαταρκτικές επαφές και μετά θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία (σ.σ. αποκατάστασης των σχέσεων)», είπε. Σημειωτέον πως το επόμενο διάστημα ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα επισκεφτεί και την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος επανέφερε τους προχτεσινούς ισχυρισμούς Σοϊλού, πως 12 μετανάστες στον Εβρο βρέθηκαν νεκροί στην τουρκική πλευρά εξαιτίας επιχείρησης επαναπροώθησης από τις αρχές, λέγοντας ότι «δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της σημασίας που έχουν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι οι αναλύσεις και στα ασιατικά ΜΜΕ. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» φιλοξενούσε χτες εκτενές δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως «η "real politik" υπαγορεύει πως Τουρκία και Ισραήλ χρειάζεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους» και εκτιμήσεις όπως ότι «φαίνεται πως υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων στις δύο χώρες, που είναι ευεργετική και για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι πιθανώς οι δύο χώρες θα διορίσουν πρέσβεις πάλι η μία στην άλλη πριν την επίσκεψη Χέρτζογκ και συμπληρωνόταν: «Μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουν να ξεπεράσουν δραστικά διαφορετικές απόψεις (που παραμένουν σε διάφορα θέματα) και αν θα διαμορφώσουν μηχανισμούς για να διατηρήσουν τη σχέση σε φάσεις κρίσης (...) Τα βήματα της Τουρκίας για να "σπάσει" την απομόνωση στην περιοχή θα ωφελούσαν και τους πρώην αντιπάλους της, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου. Θα ήταν μια ευκαιρία "αμοιβαίου οφέλους" για Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο».

Στο μεταξύ, ενώ ο Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο η χώρα του να κατασκευάσει και 2ο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (εκτός από το Ακουγιού) σε συνεργασία με ρωσικά κεφάλαια, ξεκαθάρισε ότι για το τουρκικό κεφάλαιο η συνεργασία με τη Δύση παραμένει προτεραιότητα. «Ισως να κατασκευάσουμε και πάλι με τη Ρωσία τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό. Είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις μας, η πυρηνική ενέργεια, καθώς και το φυσικό αέριο» είπε, τονίζοντας επιπλέον ότι και στο θέμα της αγοράς των ρωσικών «S-400» «αυτή η απόφαση είναι δική μας απόφαση (...) Αυτό δεν έχει τίποτα το αρνητικό σε σχέση με το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Επειδή υπάρχουν βήματα που έχουμε κάνει μαζί τους σε πολλούς τομείς». Και επιβεβαίωσε ότι «τρέχουν» μια σειρά διμερείς διαβουλεύσεις για διευθέτηση διαφωνιών, όπως το θέμα των «F-16». «Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είτε εκσυγχρονίζοντας τα "F-16" ή με το να μας πουλήσουν μερικά νέα "F-16"», όπως ισχυρίστηκε.

Την ίδια ώρα, οι υψηλοί τόνοι επανήλθαν μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας, με αφορμή τις νέες επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πώς οι τουρκικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση του (αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή επιχειρηματία) Οσμάν Καβαλά. «Απαιτούμε να σέβονται τα δικαστήριά μας. Σε αυτούς που δεν επιδεικνύουν αυτόν τον σεβασμό: μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας σεβαστούμε καθόλου ούτε εμείς», σχολίασε από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός πρωτότυπου πλοίου στο πλαίσιο του προγράμματος Σκαφών Επίθεσης εγχώριας κατασκευής». Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «τα εγχώριας κατασκευής σκάφη επιθετικών επιχειρήσεων αναμένεται να συμβάλουν στην προστασία των συμφερόντων της χώρας μας στις γύρω θάλασσες, όπως την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ