Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέοι τρόποι για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Τον «συμμετοχικό καπιταλισμό» ως ελπίδα για τον εργαζόμενο παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες την εταιρεία «Viva Wallet» που εξαγοράζεται σε ποσοστό 48,5% από την «JP Morgan». Για το γεγονός ότι μέσω ενός προγράμματος «share option» (πρόγραμμα παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών) η «Viva Wallet» διένειμε μετοχές της σε 200 άτομα, ο πρωθυπουργός πανηγύρισε:

«Για μένα αυτό είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων. Αυτός ο συμμετοχικός - ας το πούμε - καπιταλισμός γύρω από τις Start Up είναι το μοντέλο του μέλλοντος... Μία άλλη κουλτούρα δουλειάς συλλογικής, ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον, ξαναγράφουμε ουσιαστικά και τους κανόνες των εργασιακών σχέσεων προς το καλύτερο», με το «να δουλεύεις για μία εταιρεία η οποία εν μέρει στο ποσοστό που σου αναλογεί σου ανήκει ουσιαστικά», είπε, στοιχίζοντας τα συμφέροντα του εκμεταλλευόμενου σε αυτά τα εκμεταλλευτή του, βάζοντάς του ως δέλεαρ κάποια παραπάνω ψίχουλα από το φαγοπότι του αφεντικού.

Τόνισε, εξάλλου, επαναφέροντας το ξεζούμισμα του εργαζόμενου από άλλη πόρτα, ότι «προχωράς ανάλογα με τη δουλειά σου, με την επιτυχία σου, με τη συνεισφορά σου στην εταιρεία», η οποία, κατά τα λοιπά, σου ...ανήκει, την ίδια ώρα που τα κέρδη για τη μεγαλοεργοδοσία διογκώνονται με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο. «Μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, άρα κάναμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο χαμηλή», είπε παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως μέτρο φιλεργατικό. Την ώρα που η ακρίβεια έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία καλούνται κατόπιν να καλύψουν και το κενό που δημιουργείται στον κρατικό κορβανά από τις λιγότερες εισφορές της εργοδοσίας, εκείνη απολαμβάνει βέβαια και άλλα προνόμια, όπως τα περιέγραψε χτες: «Δίνουμε φορολογικά κίνητρα και σε angel investors, σε, όπως ξέρετε, υπεραποσβέσεις», «και ταυτόχρονα βοηθάμε και τις εταιρείες να μειώσουμε το κόστος πρόσληψης σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Μας λείπει ακόμα μία μονάδα στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, θα γίνει και αυτό», δεσμεύτηκε. «Εχουμε ήδη φτάσει σε μία φορολόγηση των κερδών στο 22% και θα μείνουμε εκεί. Θεωρούμε ότι είναι μία εύλογη φορολόγηση πια, αλλά ξεκινήσαμε από το 29%», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ