Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
EE - HΠΑ ζητούν επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις «εξομάλυνσης»

Την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου ζήτησε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, που μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, βρέθηκε στην Πρίστινα, επισημαίνοντας ότι «εμείς εντοπίζουμε εξαιρετικές ευκαιρίες για το Κόσοβο και την περιοχή συνολικά».

Με ζητούμενο τη διασφάλιση συμβιβασμών που θα διευκολύνουν την ευρωατλαντική πορεία της περιοχής, ο Εσκομπάρ ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου». Απευθυνόμενος στην ηγεσία του προτεκτοράτου τόνισε: «Δείξατε πως είστε ένας στέρεος εταίρος, ένας καλός φίλος και σας ευχαριστούμε γι' αυτό».

Οι δύο διπλωμάτες μετέφεραν ωστόσο δυσαρέσκεια επειδή δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία της «Ενωσης σερβικών δήμων» (βασικά στο βόρειο Κόσοβο), όπως προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες που Σερβία και Κόσοβο έχουν καταλήξει από κοινού με την ΕΕ, ως έναν από τους επιμέρους μεταξύ τους συμβιβασμούς που συνδέονται με την «εξομάλυνση» των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Σημειωτέον, στα μέσα Γενάρη, οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων στο έδαφός του για όσους Σέρβους ήθελαν να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα της Σερβίας που αφορούσε μεταρρυθμίσεις - προαπαιτούμενα για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Τότε ο πρωθυπουργός, Α. Κούρτι, είχε δηλώσει ότι «η διοργάνωση του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Δημοκρατία του Κοσόβου παραβιάζει την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη και αντίκειται στο Σύνταγμά μας».

«Ζητάμε από τις δύο πλευρές να είναι εποικοδομητικές», εξήγησε ο Εσκομπάρ και πρόσθεσε ότι ζητούμενο δεν είναι να τεθεί σε κίνδυνο το προτεκτοράτο: «Δεν χρειάζεται η Ενωση να είναι ενός είδους που θα υπονομεύει την κυριαρχία ή τη λειτουργικότητα του Κοσόβου», είπε και συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε, αν υπάρχουν μοντέλα (σ.σ. λειτουργίας μιας τέτοιας "Ενωσης σερβικών δήμων") που οι δύο πλευρές θα ήθελαν να διερευνήσουν».

Από τη μεριά του, ο Λάιτσακ είπε ότι «η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία δεν θα λύσει μόνο ανεπίλυτα θέματα, αλλά και θα συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής».

Εσκομπάρ και Λάιτσακ συνάντησαν στη συνέχεια στο Βελιγράδι τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο τελευταίος δήλωσε ότι «συζητήσαμε κρίσιμα θέματα για το βιώσιμο μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης την πρόοδο της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ