Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο για συμβιβασμό με την Κομισιόν

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρ. Ντούντα, κατέθεσε χτες νομοσχέδιο με το οποίο διαλύεται το πειθαρχικό σώμα για τον έλεγχο των δικαστών, θέμα που αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης με την ΕΕ. Το νομοσχέδιο «πρόκειται να δώσει στην πολωνική κυβέρνηση ένα μέσο για να τερματίσει τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Ντούντα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το «μπλοκάρισμα» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ τον Οκτώβρη, η Πολωνία πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τη μέρα για όσο διατηρεί αυτό το πειθαρχικό σώμα για τους δικαστές.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε με αποδοκιμασία από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (προέρχεται από κόμμα που συνεργάζεται με το βασικό κυβερνητικό κόμμα PiS) και τους δικαστές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν θα λύσει τα βασικά προβλήματα που περιγράφονται από την ΕΕ και θα οδηγήσει σε χάος. Τώρα μένει να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ