Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στάση αναμονής, με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Στην επιβεβαίωση των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης, του Δεκέμβρη του 2021, προχώρησε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διατηρώντας - όπως ήταν αναμενόμενο - αμετάβλητο το «μείγμα» της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους». Επεσήμανε ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων οφείλεται στην Ενέργεια, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει αυτές τις τιμές, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται εκτός Ευρώπης. Ειδική αναφορά έκανε στις γεωπολιτικές εντάσεις, εκτιμώντας ότι μεγάλος κίνδυνος είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο στις τιμές της Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι τυχόν αλλαγές στο «μείγμα» νομισματικής πολιτικής θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, τον Μάρτη, με επίκεντρο τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και βέβαια στον πληθωρισμό.

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ ήδη έχει δρομολογήσει τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, αλλά σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγαλύτερης γεωγραφικής ευελιξίας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους γίνεται ειδική αναφορά στην προηγούμενη απόφαση του ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ