ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΑΡΥ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 5.000 οι νεκροί από την αρχή του έτους, παραμένουν στα ύψη τα κρούσματα

Eurokinissi

«

Η εικόνα είναι ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο η πανδημία θα είναι σε φθίνουσα πορεία». Με αυτήν την ...εκτίμηση πορεύεται η κυβέρνηση, όπως τη διατύπωσε ξανά χτες ο Θ. Πλεύρης, δίνοντας ραντεβού για νέα αναζωπύρωση μετά την τουριστική σεζόν, ώστε να απαλλαγεί από την ευθύνη ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Μάλιστα, με το γνωστό άλλοθι των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προς το παρόν τα μέτρα παραμένουν μόνο για τους ανεμβολίαστους.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.182 ανθρώπους, ενώ χτες προστέθηκαν ακόμα 57, με τον συνολικό τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 25.972 νεκρούς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 399, ενώ παραμένουν ψηλά οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία, που χτες ήταν 281. Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ιού, χτες επιβεβαιώθηκαν άλλα 15.557 κρούσματα, εκ των οποίων 5.442 στην Αττική, 1.586 στη Θεσσαλονίκη, 911 στο Ηράκλειο, 531 στην Αχαΐα και 368 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.454.429.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό για την εξάπλωση του ιού στους μαθητές ότι το διάστημα 21 - 27 Φλεβάρη το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών είναι 32.571, αποτελώντας το 31% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την τελευταία βδομάδα ο κυλιόμενος μέσος όρος των συνολικών εμβολιασμών ανήλθε σε 21.640 (από 29.070), καταγράφοντας νέα μείωση, -25,6%. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται μείωση 19,9% των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, μείωση 14,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και μείωση 30,4% των εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης.

Εξάλλου, κατόπιν σχετικής εισήγησης, από το ερχόμενο Σάββατο αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ζήτησαν 450 ευρώ επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ!

Μια αποκαλυπτική καταγγελία έφτασε χτες στον «Ριζοσπάστη», η οποία αποτυπώνει όλο το «μεγαλείο» των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» και της «πολύτιμης συνεισφοράς των κλινικαρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πιο συγκεκριμένα, ασθενής νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στη συνέχεια διασωληνώθηκε, όμως δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Μετά από αγώνα δρόμου του προσωπικού και των συγγενών, η ασθενής διακομίστηκε σε ΜΕΘ «συμβεβλημένης» ιδιωτικής κλινικής. Υστερα από 3 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ η οικογένεια έφτασε σε νέο αδιέξοδο, καθώς καλείται να πληρώσει «συμμετοχή» 450 ευρώ τη μέρα!

Στα ύψη η θνητότητα στις λαϊκές συνοικίες

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι πιο λαϊκές συνοικίες από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει για τους θανάτους τα δύο προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις συνολικές ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ανά δήμο για τα έτη 2019, 2020 και 2021 και τον αριθμό των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου λόγω COVID-19 ανά δήμο για τα έτη 2020 και 2021, προκύπτει ότι π.χ. στον δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού (30.754 κάτοικοι) ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορονοϊό, το ίδιο και στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης (31.000 κάτοικοι). Αντίστοιχα στον δήμο Μεταμόρφωσης (29.891 κάτοικοι) οι νεκροί από COVID ήταν 33 και στη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα (35.556 κάτοικοι) οι νεκροί από COVID έφτασαν συνολικά τους 234 (36 το 2020 και 198 το 2021).

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται ότι ο ιός θέρισε τα λαϊκά στρώματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην Περιφέρεια, όπου τα νοσοκομεία γέμισαν με διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους, ράντζα στους διαδρόμους, με τον δήμο Αθηναίων να έχει τη θλιβερή «πρωτιά», με 1.155 νεκρούς COVID το 2021 και 249 το 2020. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 346 νεκρούς το 2020 και 686 το 2021, ο Βόλος με 476, η Λάρισα με 457, η Κατερίνη με 420 κ.ο.κ. Ο δήμος Νίκαιας - Ρέντη το 2020 είχε 98 νεκρούς και άλλους 698 το 2021. Στον δήμο Περιστερίου έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 202 άνθρωποι, στον Βύρωνα 187, στον δήμο Ζωγράφου 153, στις Αχαρνές 161, στην Καλλιθέα 146 κ.ο.κ.

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στη ΔΕΗ από Εργατικό Κέντρο και δημοτική αρχή

Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας μόνος του απέναντι στις υπέρογκες αυξήσεις!

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα καλούν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η αγωνιστική δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της κοινής δράσης τους ενάντια στο καυτό πρόβλημα της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Πρόκειται για συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών του ΕΚ Πάτρας και της δημοτικής αρχής, ενώ και η σημερινή δράση μετά την ανακοίνωσή της αγκαλιάστηκε από σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς, που έδωσαν το «παρών» σε προχτεσινή σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Παράλληλα, με την κινητοποίηση αυτή το Εργατικό Κέντρο και η δημοτική αρχή στέλνουν μήνυμα να μη μείνει «κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος!», αντιθέτως «η αγανάκτηση που υπάρχει τώρα να γίνει οργανωμένος αγώνας!».

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνεται σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με την παροχή ρεύματος, είτε τους έχει κοπεί είτε απειλούνται με διακοπή από τη ΔΕΗ και τους παρόχους. Καλούνται να επικοινωνούν με το Εργατικό Κέντρο (τηλ. 2610.226.300) αλλά και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στη ΔΕΗ σήμερα.

Κινητοποιήσεις και σε Αγρίνιο, Αργοστόλι, Ζάκυνθο

Σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις προχωρούν σήμερα και τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΔΕΗ (οδό Χαριλάου Τρικούπη) στο Αγρίνιο.

Στην Κεφαλονιά, το ΕΚΚ-Ι στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στην παραλία Αργοστολίου.

Στη Ζάκυνθο, το ΕΚΖ καλεί αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Τα Εργατικά Κέντρα απαιτούν μεταξύ άλλων άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε όλα τα σπίτια όπου έχει κοπεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση όλων των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια. κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αύριο στην 6η ΥΠΕ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Με πρώτη μεγάλη κινητοποίηση αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην 6η ΥΠΕ ξεκινά το μπαράζ αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας από κοινού με τα σωματεία εργαζομένων των υπό απόλυση καθαριστριών σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως στα Νοσοκομεία και στο Πανεπιστήμιο.

Απόφαση που πάρθηκε μετά την προχτεσινή σύσκεψη, με το Εργατικό Κέντρο να καλεί σε κλιμάκωση της πάλης και με μεγάλο παμπατραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 15 Μάρτη, απαιτώντας να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του από όσους δουλεύουν μέχρι και σήμερα με τις απαράδεκτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες, διαρκείς ανάγκες καθαριότητας σε ΠΓΝΠ Ρίου, ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» και Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες καθαρίστριες και τις οικογένειές τους στην πόλη, αφού μέχρι τέλη Μάρτη απειλούνται με απόλυση πάνω από 150 εργαζόμενες στα δύο Νοσοκομεία και μέχρι τέλη Μάη άλλες 90 από το Πανεπιστήμιο.

Μέχρι τις 15/3 θα πραγματοποιηθεί σειρά κινητοποιήσεων, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Παρασκευή 11/3, ενώ θα συνεχιστούν και μετά τις 15/3 αν δεν δοθεί θετική απάντηση από την κυβέρνηση για παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, κάλυψη των κενών σε προσωπικό, τα οποία ακόμα υπάρχουν, και να μην παραχωρηθεί καμία υπηρεσία του Δημοσίου σε ιδιώτες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΘ
Στάση εργασίας σήμερα ενάντια στην απαράδεκτη τροπολογία για την επιστροφή χρημάτων

Στάση εργασίας σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αντιδρώντας στην τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία ζητά επιστροφή χρημάτων από τους εργαζόμενους για την περίοδο από τον Γενάρη του 2016 έως τον Σεπτέμβρη του 2017, για την καθυστερημένη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να αποσυρθεί η τροπολογία και το θέμα να κλείσει οριστικά.

Τις διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση ανακοίνωσε ότι θα κινήσει ο ΟΑΣΘ.

Θυμίζουμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), το 2018, έκρινε ότι θα έπρεπε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ να είχαν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2016 και όχι από τον Οκτώβριο του 2017, οπότε τελικά εντάχθηκαν με τον νόμο 4482 (Σπίρτζη).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΝΣΚ καθώς είχε ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 20%. Ετσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο προσωρινά και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε και με άλλους τρόπους από τότε να στρώσει το έδαφος για τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ για να μειώσει και άλλο τις δαπάνες για το προσωπικό του ΟΑΣΘ. Δικό του έργο ήταν π.χ. το σπάσιμο της «προσωπικής διαφοράς» του ενιαίου μισθολογίου σε δύο «προσωπικές διαφορές» (τη μια την προέβλεπε ο νόμος ενώ την άλλη όχι).

Αυτήν τη δεύτερη «προσωπική διαφορά» (μέσος όρος 100 ευρώ ανά εργαζόμενο) την έκοψε η κυβέρνηση της ΝΔ ως «παράνομη», ενώ σταμάτησε να πληρώνει τις μη μισθολογικές δαπάνες από τον Αύγουστο του 2019 με την αιτιολογία ότι η τότε ΣΣΕ δεν είχε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα και ενώ υποτίθεται αναμένεται η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, η κυβέρνηση θυμήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση. Μάλιστα, εμφανίζεται ότι κάνει και χάρη στους εργαζόμενους επειδή δεν τους ζητά να επιστρέψουν το 100% των χρημάτων αλλά μόνο το 10%.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απέργησαν χτες για αποδοχές και συνθήκες εργασίας

Κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι δικαστικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), καθώς τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δικαστικές υπηρεσίες παραμένουν σοβαρά και οξύνονται.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Θανάση Πετραλιά, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αντιπροσωπείας στους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δεν υπήρξε καμία δέσμευση στα αιτήματα που τέθηκαν (απλήρωτες υπερωρίες, προσλήψεις κ.λπ.).

Από την πλευρά του, ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του ΔΣ της ΟΔΥΕ, στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα και τα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», καθώς και αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.

Η ΟΔΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η μία κυβέρνηση μετά την άλλη δεν λαμβάνει «κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών» των δικαστικών υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ