ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Μαχητική κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της χώρας μας, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και να μη σταλεί κανένας φαντάρος σε αποστολή εκτός συνόρων.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, Ιατρικής και Πολιτικών Επιστημών.

Η Μάρθα Δήμου, μέλος του ΔΣ του ΣΦ Πολιτικών Επιστημών, μιλώντας στη συγκέντρωση κατήγγειλε ότι «τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας, η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές, η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων, οδηγούν στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Καλλιεργείται το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης και να στρατευτούν οι λαοί κάτω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας». Παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις του φοιτητικού κινήματος, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας προς τους φονιάδες των λαών.

Προανήγγειλε δε κλιμάκωση της δράσης το επόμενο διάστημα, μέσα από τους συλλόγους, με ενημέρωση των φοιτητών σε όλα τα έτη, σε συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία.

Συλλαλητήριο στο Πανεπιστήμιο στην Πάτρα

Πάτρα
Πάτρα
Με συνθήματα, πανό, δυναμισμό και παλμό, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Πολιτικών Μηχανικών και Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησαν χτες σε συλλαλητήριο στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ρίο, ενάντια στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας παράλληλα να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος εκτός συνόρων της χώρας.

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών» και «Δώστε λεφτά για την Παιδεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στον χώρο, με τους φοιτητές να χτυπούν καμπανάκι για τις τελευταίες εξελίξεις, καλώντας σε εγρήγορση και πάλη ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των μηχανισμών τους.

Πραγματοποίησαν στάσεις ενημέρωσης έξω από κάθε Τμήμα, καλώντας τους συμφοιτητές τους στην κινητοποίηση, και ταυτόχρονα ενημέρωσαν με το ψήφισμά τους τη νεολαία μαζί με τον λαό να ενώσει τη φωνή της και ενάντια στην πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία.

«Είναι πρόκληση οι ελληνικές κυβερνήσεις - σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ - να σπαταλούν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εκτινάσσονται η ακρίβεια και η φτώχεια, που η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας έχει χτυπήσει "κόκκινο"!», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Τζούδας, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ, καταδικάζοντας παράλληλα την καλλιέργεια του εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους λαούς, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δεν επιλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είμαστε με τους λαούς

Συγκέντρωση χτες στο νοσοκομείο, πορεία σήμερα προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας

Συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς πραγματοποίησαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου με τη συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας, στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Δεν επιλέγουμε κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Είμαστε με τους λαούς που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς», τόνισαν.

Ενώ ανέδειξαν ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ελευσίνα που βρίσκεται στην περιοχή, ήδη χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και αποτελεί «πιθανό στόχο» σε περίπτωση αντιποίνων.

Γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καλώντας σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου & Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και διαδήλωση προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο.

Αγωνιστική ετοιμότητα στην Αλεξανδρούπολη

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Η ιδιαίτερη ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε όλο τον λαό της πόλης μεταφέρθηκε από κάθε πλευρά στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης η Επιτροπή Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη Βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε σειρά δράσεων πλατιάς ενημέρωσης του λαού αλλά και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί τον λαό της πόλης σε αγωνιστική ετοιμότητα για συλλαλητήριο τη μέρα επικύρωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις στη Βουλή, σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Επίσης, αποφασίστηκε η συμμετοχή στη δράση που προγραμματίζουν σωματεία της περιοχής και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης την Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Αλτιναλμάζη, για να παραμείνει το πάρκο στον λαό με δράση ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, με τίτλο «πετάμε τον αετό της ειρήνης».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις και δραστηριότητες

Κινητοποιήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Σήμερα Πέμπτη:

Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς πραγματοποιούν η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και εργατικά σωματεία της περιοχής.

Στα Τρίκαλα, σύσκεψη με θέμα «Εισβολή στην Ουκρανία. Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς» διοργανώνει στις 7 μ.μ. στο art cafe «SOUITA» η Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ).

Αύριο Παρασκευή:

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί σε συλλαλητήριο όλους τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Την Κυριακή 6 Μάρτη:

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη, στις 11 π.μ. στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την εκτέλεσή του από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος.

«Ανέκδοτα» που προκαλούν ρίγος

Στο Γκουάμ, ένα μικροσκοπικό ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού που αποτελεί «μη ενσωματωμένη επικράτεια» των ΗΠΑ, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της επιφάνειάς του αποτελεί αμερικάνικη στρατιωτική βάση αποτελεί την έμπνευση ενός ανέκδοτου μεταξύ των γηγενών κατοίκων του. «Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να μας βρει στο χάρτη με τη μία», λένε, «εκτός από τους Ρώσους στρατιωτικούς που χαράζουν την πορεία των πυρηνικών πυραύλων».

«Ανέκδοτο» έχουν γίνει και για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης τα παραμύθια ότι η μετατροπή του τόπου τους σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών διασφαλίζει τάχα τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» για τον λαό της περιοχής. Ετσι, βλέποντας πως ένα από τα πάρκα της πόλης θέλει να το πάρει πίσω το «μεσιτικό» του Ελληνικού Στρατού, αρκετοί ήταν αυτοί που είπαν πως «το παίρνει ο στρατός γιατί το θέλουν και αυτό να το κάνουν βάση οι Αμερικάνοι!». «Μα καλά, εκεί είναι η "σωστή πλευρά της Ιστορίας"; Στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών;», αναρωτήθηκε ακόμη ένας, χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Εβρου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ