ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Στη μάχη για να νεκρώσουν εργοτάξια και γιαπιά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης

Κεντρική διεκδίκηση η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα

Από εξορμήσεις σε εργοτάξια με το απεργιακό κάλεσμα
Από εξορμήσεις σε εργοτάξια με το απεργιακό κάλεσμα
Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 16 Μάρτη η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα Οικοδόμων, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για τη Συλλογική Σύμβαση και την Ασφάλιση.

Ηδη οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έχουν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη απεργία, τον περασμένο Νοέμβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η απόφαση για νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου πατάει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και διαρκώς οξύνονται.

Στις διεκδικήσεις που προτάσσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων περιλαμβάνονται: Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλ. Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στην Αριστοτέλους.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο στην Αθήνα

«Στις 16 Μάρτη να σημάνει ξεσηκωμός. Αποφασιστικά και με μαχητικότητα να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο, κάθε γιαπί» είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 13 Μάρτη προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Στο μεταξύ, συνεχίζει τις καθημερινές συνελεύσεις σε εργοτάξια και τις εξορμήσεις σε μικρότερα έργα και γιαπιά. Στην ίδια ρότα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποίησε πρόσφατα σύσκεψη για την οργάνωση και της νέας απεργιακής μάχης. Καταρτίστηκε πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε κάθε χώρο δουλειάς από σήμερα έως την Τρίτη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Πάτρα (Κορίνθου και Γούναρη), απαιτώντας, ανάμεσα σε άλλα, την επικόλληση όλων των ενσήμων στους οικοδόμους, ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σε άλλες πόλεις

Στο Αγρίνιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας θα προχωρήσει σε συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ στις 11.30 π.μ. απαιτώντας ταυτόχρονα ελέγχους σε όλα τα εργοτάξια, όλα τα ένσημα για τους εργαζόμενους.

Το συνδικάτο πραγματοποίησε σύσκεψη παρουσία της Ομοσπονδίας και προχωρά σε περιοδείες σε όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στον νομό, όπως στα εργοτάξια της Αμβρακίας Οδού, αλλά και στις ανεγέρσεις πολυτελών ξενοδοχείων στις δυτικές ακτές (από την Πάλαιρο έως τον Μύτικα). Οπως τονίστηκε και στη σύσκεψη, απεργιακές φρουρές θα στηθούν από τις 6.30 π.μ., από κοινού με δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Την ίδια ώρα, προσπάθεια να φτάσουν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας σε κάθε χώρο δουλειάς οικοδόμων και εργαζομένων στις Κατασκευές γίνεται σε Αιγιάλεια, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά - Ιθάκη, από τα αντίστοιχα συνδικάτα, δηλώνοντας πως όπου υπάρχει οικοδομικό έργο, την Τετάρτη, δεν πρόκειται να δουλέψει τίποτα.

Στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων μπροστά στην απεργία οργανώνει σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Προγραμματίζει επίσης απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Με εξορμήσεις σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς προετοιμάζει την πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 16 Μάρτη και την απεργιακή του συγκέντρωση (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο) το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Στην απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνει την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ευδήλου, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων πραγματοποίησε την Τετάρτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, όπου συζητήθηκε η οργάνωση της απεργίας.

Στην Καβάλα, Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο «Στέκι» (Αριστ. Στάνη 1).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Βάρβαρη επίθεση και προκλητική στοχοποίηση των ανέργων

Νέα επίθεση εναντίον των ανέργων εξαπολύει η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει ακόμα περισσότερο και τις ελάχιστες παροχές που λαμβάνουν, μέσα από το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

Ετσι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση διατάξεων που προβλέπουν τη διαγραφή του ανέργου από το Μητρώο του ΟΑΕΔ και στη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος που δίνει, στην περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Οργανισμός την κρίνει «κατάλληλη». Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, «κατάλληλη θέση» θεωρείται αυτή που ταιριάζει με το εργασιακό του προφίλ, που έχει περιγραφεί στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, σχετίζεται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και είναι κοντά στον τόπο που διαμένει. Η διαγραφή του ανέργου είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες.

Η επίθεση αυτή συνοδεύεται και με μια χυδαία κατασυκοφάντηση των ανέργων εκ μέρους του υπουργού Εργασίας, ο οποίος προκλητικά μίλησε για «άνεργους - ρετιρέ, με υψηλά εισοδήματα» και εξαπέλυσε κατηγορίες ότι οι άνεργοι «προτιμούν να εργάζονται με "μαύρα" και να εξασφαλίζουν παροχές»!

Μετά από αυτό το προπαγανδιστικό παραλήρημα που καθιστά τους ανέργους προσωπικά υπεύθυνους που είναι σε αυτή την κατάσταση και τους ενοχοποιεί, η παροχή του μισού επιδόματος εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους στην περίπτωση που βρούνε δουλειά κατά τη διάρκεια της επιδότησης είναι τουλάχιστον κοροϊδία.

Τη στιγμή μάλιστα που η λαίλαπα της ακρίβειας εξαπλώνεται και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της απόλυτης εξαθλίωσης, η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα προστασίας, τους στοχοποιεί απροκάλυπτα, τους αφαιρεί και τα ελάχιστα που λαμβάνουν και αυτά μόνο λίγοι, ενώ τους υβρίζει και τους λοιδορεί. Μάλιστα, όλα αυτά με πρόσχημα ότι οι άνεργοι που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ είναι «υπεράριθμοι», δεν αντιστοιχούν στα ποσοστά που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και ως εκ τούτου θα πρέπει να «σβηστούν» από τα κατάστιχα του Οργανισμού.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά οργανωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενώ αντίστοιχες αλλαγές προωθούνται και στον τομέα της κατάρτισης, με ενίσχυση της δράσης επιχειρήσεων, που απορροφούν κρατικά κονδύλια για να συντηρείται η περιπλάνηση των ανέργων ανάμεσα σε προγράμματα, φθηνή εργασία και ανεργία.

6 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Οργανώνονται τα συνδικάτα για τη μεγάλη μάχη

35,9% των μισθωτών ζει με 416 ευρώ τον μήνα!

Με πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς. Με νέα ώθηση από τα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, στην Αθήνα και όλη τη χώρα, στα οποία εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις συντόνισαν τον βηματισμό και τις δυνάμεις τους, η προετοιμασία της 24ωρης απεργίας αποτελεί τη νέα μεγάλη μάχη που δίνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει ήδη παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την πρόταση των συνδικάτων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι σε «πρώτο πλάνο μπαίνει ο διεκδικητικός αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να δοθεί απάντηση στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα αλματώδη κύματα αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο που κάνουν τον λαό μας να παγώνει και να σκέφτεται αν θα ανοίξει τους λογαριασμούς».

«Διαμορφώνουμε πρόταση για 825 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό, που παίρνει υπόψη το γεγονός ότι ήδη σήμερα ο κατώτατος μεικτός μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του 2007. Κριτήριο για τον ορισμό του ύψους του μισθού είναι η ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος», τονίζει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Γραμματεία.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν «να μείνει η Ελλάδα εκτός σχεδιασμών από το νέο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές». «Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά στην πάλη των λαών», σημειώνει.

Η πρόταση των συνδικάτων στηρίζεται στις εξής διεκδικήσεις: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά κατακτήσεων όπως τριετίες, αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, κυριακάτικη αργία, πληρωμή υπερωριών κ.ά. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Με 416 ευρώ πάνω από ένας στους τρεις εργαζόμενους!

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι με μισθούς πείνας ζει πάνω από το 1/3 των μισθωτών έδωσε προχτές ο ΕΦΚΑ. Οπως προκύπτει από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον Γενάρη του 2021, οι 779.665 εργαζόμενοι που εργάζονταν με μερική απασχόληση (35,9% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.168.847) είχαν μέσο μισθό 479,14 ευρώ μεικτά ή 416 ευρώ καθαρά.

Εντύπωση προκαλεί και η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης που εκτινάχτηκε στο 35,6% από το επίπεδο του 30% που κινούνταν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον ο μέσος μισθός όλων των μισθωτών πλήρους και μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκε στα 987,3 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι ο καθαρός μέσος μισθός, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ!

Συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων

Συζήτηση με θέμα τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «First Data» το Σάββατο 12 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής (πλατεία Μητροπόλεως). Εκτός από τη φυσική παρουσία, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στη συζήτηση και μέσω Zoom, προκειμένου να μεταφέρουν τη γνώμη τους και να διαμορφώσουν μαζί με το Σωματείο το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καταθέσουν στην εργοδοσία.

Σε Γενικές Συνελεύσεις καλούν:

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

Η ΠΕΜΕΝ την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ