ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΗ
Κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης

«Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε την κρίση και την ανάπτυξη των κερδών, ούτε τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας

Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 16 Μάρτη η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για τη Συλλογική Σύμβαση και την Ασφάλιση.«Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους. Τα αιτήματα και το πλαίσιο που θέτουμε για την κλαδική απεργία αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και των Κατασκευών. Η επιτυχία της απεργίας στις 16 Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, να δημιουργήσει όρους για να πετύχουμε αποτελέσματα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Στις διεκδικήσεις που προτάσσει περιλαμβάνονται τα αιτήματα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν μέχρι στιγμής οριστεί στις εξής πόλεις: Αθήνα (11 π.μ., πλατεία Κάνιγγος), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., έξω από τον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους), Αγρίνιο (11.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ), Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γρεβενά (11.00 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (11 π.μ., πλατεία Ευδήλου), Καρδίτσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Κέρκυρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου), Λευκάδα (9 π.μ., ΕΦΚΑ), Πάτρα (10.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ, Κορίνθου και Γούναρη), Πύργος (11 π.μ., υποκατάστημα ΔΕΗ), Ρέθυμνο (10 π.μ., ΕΦΚΑ), Σάμος (10 π.μ., ΕΦΚΑ).

Για τα αιτήματα και τη σημασία της απεργιακής κινητοποίησης, τις συνθήκες μέσα στις οποίες δίνουν οι εργαζόμενοι τη μάχη, και τη συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

* * *

-- Σε ποιες συνθήκες δίνει η Ομοσπονδία τη μάχη της απεργίας;

-- Την Τετάρτη οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα κατεβαίνουμε σε πανελλαδική απεργία, μέσα στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας αλλά και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Η Ομοσπονδία μας είχε εξαρχής τονίσει πως η απόφαση για πανελλαδική απεργία ήταν βασισμένη στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στο λιγοστό διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη της απεργίας μέχρι σήμερα, τα προβλήματα αυτά έχουν ήδη οξυνθεί δραματικά.

Την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος «φουσκώνουν» μέχρι εκεί που δεν πάει, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η βενζίνη μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας, το κόστος βασικών ειδών στο σούπερ μάρκετ έχει γίνει δυσβάσταχτο. Εκτός από την αντιλαϊκή πολιτική που συρρικνώνει το εισόδημα, ο λαός κινδυνεύει να «πληρώσει» ακριβά και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη μετατροπή της σε έδαφος στο οποίο «σουλατσάρουν» ελεύθερα οι στρατιωτικές μηχανές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο αγώνας μας για Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις στα μεροκάματα, προστασία του εισοδήματος, συνδυάζεται με την απαίτηση να απεμπλακεί η χώρα από τον πόλεμο, να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

-- Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον κλάδο των Κατασκευών;

-- Εχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε στον κλάδο. Στο διάστημα αυτό έχει μεσολαβήσει μια περίοδος δέκα και πλέον χρόνων κρίσης που έπληξε σφοδρά τους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Σήμερα, που ο κλάδος έχει περάσει σε φάση σχετικής ανάκαμψης, οι απώλειες που μετράμε στο μεροκάματο, στην Ασφάλιση και στα δικαιώματα είναι μεγάλες. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα χαμηλά μεροκάματα, η «κλοπή» των ενσήμων, η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, είναι μερικά από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Στα παραπάνω προστίθεται η λεηλασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο ίδιο καζάνι με τους μεροκαματιάρηδες βράζουν και οι μικροί επαγγελματίες στην οικοδομή, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στην τιμή των οικοδομικών υλικών. Ετσι, μετά από μια μακρά περίοδο ανεργίας και αναδουλειάς, εργαζόμενοι και επαγγελματίες βλέπουν σήμερα το μεροκάματο που βγάζουν να μη φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Δουλεύουμε, δηλαδή, με τους χειρότερους όρους, που έχουν διαμορφώσει πλήθος αντεργατικοί νόμοι, και στο τέλος βγαίνουμε και χρεωμένοι...

-- Τι ανταπόκριση συναντά το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους;

-- Το κλίμα που έχουμε συναντήσει στις καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στις συσκέψεις και συνελεύσεις των συνδικάτων είναι θετικό. Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα κατανοούν πως ο αγώνας για την υπογραφή Σύμβασης έχει επείγοντα χαρακτήρα και δεν χωρά καμία καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να απαντήσουμε με απεργία στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Στο έδαφος αυτό, παίρνουμε τη σκυτάλη από την επιτυχημένη κλαδική απεργία που οργανώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη αλλά και την πρόσφατη μαζική συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη, μαζί με εκατοντάδες σωματεία και φορείς. Με νέα ώθηση από την απεργία, ετοιμαζόμαστε να ξαναβρεθούμε στον δρόμο, στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. Ξεκαθαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν δεχόμαστε να είμαστε τα μόνιμα υποζύγια, να πληρώνουμε πότε την οικονομική κρίση, πότε την ανάπτυξη των κερδών, πότε τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

Διεκδικούμε να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να διαμορφωθεί μια νέα, καλύτερη αφετηρία για τις διεκδικήσεις στο σύνολο των όρων δουλειάς, για τη στήριξη του εισοδήματος. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση κάθε μέρα δουλειάς να είναι μέρα Ασφάλισης με Βαρύ οικοδομικό ένσημο. Εξακολουθούμε να έχουμε ανοιχτό μέτωπο στους αντεργατικούς νόμους που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, χτυπούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για τις θέσεις εργασίας και τα σπίτια τους

Επιμένει στο λουκέτο η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η τιμή του νικελίου εκτοξεύεται

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, να απολύσει και να ξεσπιτώσει τους εργαζόμενους, μαραζώνοντας ολόκληρες περιοχές και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την πλήρη διάλυση και το κλείσιμο της στρατηγικής σημασίας εταιρείας.

Στον αντίποδα, με ενότητα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το τέλος απαντούν οι εργαζόμενοι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Την ώρα που η τιμή του νικελίου εκτοξεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση συνδέει το μέλλον της εταιρείας αποκλειστικά με την εξέλιξη των δύο διαγωνισμών, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το μόνο εναλλακτικό σενάριο για αυτήν είναι η πτώχευση, το οριστικό λουκέτο και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, κομμάτι - κομμάτι στο «σφυρί» του πλειστηριασμού.

Οπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, εκπροσώπων κομμάτων και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να συζητήσει την αντιπρόταση που κατέθεσαν τα Σωματεία και με την οποία διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έρθει ανάδοχος. Να συνεχίζει δηλαδή να παράγει σε συνθήκες υψηλής τιμής του νικελίου, με όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά τους και παράλληλα διατηρώντας όλες τις προϋποθέσεις για συνέχιση της λειτουργίας της ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών. Πιέζει για να κλείσει τη διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα των εργαζομένων και χωρίς να κάνει ξεκάθαρο το τι ακριβώς προτείνει.

Η διαδικασία για τις απολύσεις έχει φτάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο το μόνο που θα κρίνει ουσιαστικά είναι αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στη διαβούλευση των Σωματείων με τον ειδικό εκκαθαριστή, κάτι που μάλιστα σύμφωνα με το σωματεία δεν συνέβη. Το ΑΣΕ συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, με τα σωματεία εργαζομένων να απέχουν ώστε να μη νομιμοποιήσουν από την πλευρά τους τη διαδικασία, κάτι που είχε αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνεδρίαση για το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μάρτη. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, πετώντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο δρόμο, για να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς «βαρίδια».

Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την ανοιχτή επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων, με την οποία ζητούν να σταματήσει η διαδικασία των απολύσεων και να επανεξεταστεί το σχέδιο εξυγίανσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την άνοδο της τιμής του νικελίου, η οποία, ανεξάρτητα από την επίδραση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ανοιχτή επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ βουλευτές του Κόμματος που συμμετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής με επιστολή τους ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση και την πρόσκληση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο και εμβληματικό αγώνα τους μέχρι το τέλος, ώστε να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλίσουν την εργασία, τα δικαιώματα και τον μόχθο τους.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη στήριξη και αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας.

Το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλε με δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στη Λάρυμνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν χωράνε πλέον ούτε αυταπάτες ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε πόλεμο! Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει έτσι με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής γελιέται. Οπως δύο χρόνια δεν το βάλαμε κάτω, δεν θα το βάλουμε και τώρα στο τέλος! Θα δοθεί απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα. Θα νικήσουμε!».

Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

«Στις 16 Μάρτη να σημάνει ξεσηκωμός. Αποφασιστικά και με μαχητικότητα να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο, κάθε γιαπί» είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μπροστά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 13 Μάρτη προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 16 Μάρτη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης δίνει και τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στο σκάμμα του Μετρό στη Μίκρα που πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία του ΑΚΤΩΡΑ συστηματικά καθυστερεί την πληρωμή τους. Τελικά κάτω από την αποφασιστική αντίδρασή τους, η εργοδοσία κατέβαλε τη μισθοδοσία τους. Τις επόμενες μέρες το Συνδικάτο Οικοδόμων συνεχίζει τις εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς προκειμένου το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία να φτάσει παντού. Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 12/3 προγραμματίζονται εξορμήσεις σε γιαπιά στη Θέρμη, τη Δευτέρα 14/3 σε γιαπιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την Τρίτη 15/3 σε γιαπιά στη Νέα Ευκαρπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ