Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για τις θέσεις εργασίας και τα σπίτια τους

Επιμένει στο λουκέτο η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η τιμή του νικελίου εκτοξεύεται

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, να απολύσει και να ξεσπιτώσει τους εργαζόμενους, μαραζώνοντας ολόκληρες περιοχές και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την πλήρη διάλυση και το κλείσιμο της στρατηγικής σημασίας εταιρείας.

Στον αντίποδα, με ενότητα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το τέλος απαντούν οι εργαζόμενοι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Την ώρα που η τιμή του νικελίου εκτοξεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα και την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση συνδέει το μέλλον της εταιρείας αποκλειστικά με την εξέλιξη των δύο διαγωνισμών, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το μόνο εναλλακτικό σενάριο για αυτήν είναι η πτώχευση, το οριστικό λουκέτο και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, κομμάτι - κομμάτι στο «σφυρί» του πλειστηριασμού.

Οπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, εκπροσώπων κομμάτων και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να συζητήσει την αντιπρόταση που κατέθεσαν τα Σωματεία και με την οποία διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έρθει ανάδοχος. Να συνεχίζει δηλαδή να παράγει σε συνθήκες υψηλής τιμής του νικελίου, με όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά τους και παράλληλα διατηρώντας όλες τις προϋποθέσεις για συνέχιση της λειτουργίας της ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών. Πιέζει για να κλείσει τη διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα των εργαζομένων και χωρίς να κάνει ξεκάθαρο το τι ακριβώς προτείνει.

Η διαδικασία για τις απολύσεις έχει φτάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο το μόνο που θα κρίνει ουσιαστικά είναι αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στη διαβούλευση των Σωματείων με τον ειδικό εκκαθαριστή, κάτι που μάλιστα σύμφωνα με το σωματεία δεν συνέβη. Το ΑΣΕ συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, με τα σωματεία εργαζομένων να απέχουν ώστε να μη νομιμοποιήσουν από την πλευρά τους τη διαδικασία, κάτι που είχε αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνεδρίαση για το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μάρτη. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, πετώντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο δρόμο, για να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς «βαρίδια».

Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την ανοιχτή επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων, με την οποία ζητούν να σταματήσει η διαδικασία των απολύσεων και να επανεξεταστεί το σχέδιο εξυγίανσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την άνοδο της τιμής του νικελίου, η οποία, ανεξάρτητα από την επίδραση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ανοιχτή επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ βουλευτές του Κόμματος που συμμετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής με επιστολή τους ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση και την πρόσκληση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο και εμβληματικό αγώνα τους μέχρι το τέλος, ώστε να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και να διασφαλίσουν την εργασία, τα δικαιώματα και τον μόχθο τους.

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη στήριξη και αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας.

Το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλε με δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στη Λάρυμνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν χωράνε πλέον ούτε αυταπάτες ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε πόλεμο! Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει έτσι με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής γελιέται. Οπως δύο χρόνια δεν το βάλαμε κάτω, δεν θα το βάλουμε και τώρα στο τέλος! Θα δοθεί απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα. Θα νικήσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ