Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τη μάχη για την επιβίωσή τους με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Την Παρασκευή 18 Μάρτη στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης

Στην Αθήνα ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες από όλη την Ελλάδα
Στην Αθήνα ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες από όλη την Ελλάδα
Μετά από 3 βδομάδες σκληρής μάχης στα μπλόκα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή τους, οργανώνοντας πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 18 Μάρτη στην Αθήνα.

Αλλωστε, η πλειοψηφία των αγροτών που συμμετείχαν τον προηγούμενο μήνα στα μπλόκα και στις άλλες πολύμορφες δράσεις, είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας που δίνουν, δεν είναι «μια κι έξω», αλλά απαιτείται συνεχής και πολύμορφη αναμέτρηση με την πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Εχοντας ως παρακαταθήκη την πολύμορφη δράση του προηγούμενου διαστήματος, θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, με σκοπό να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και δυναμικότερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο από αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και από τα άλλα εργατικά - λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.

Τα προβλήματα οξύνονται και σφίγγουν παραπάνω τη θηλιά στους καταχρεωμένους αγρότες

Δεκάδες είναι οι λόγοι που έχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, καθώς, παρά τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεών τους, τα βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωσή τους. Σαν να μην έφτανε η ήδη ζοφερή κατάσταση, ήρθαν και οι επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που χτυπάνε με μεγάλη σφοδρότητα τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως και τον υπόλοιπο λαό, με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια.

Χαρακτηριστικά, το ήδη μεγάλο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κι άλλο τις προηγούμενες μέρες, αφού ενδεικτικά, το πετρέλαιο που οι αγρότες πλήρωναν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα (με 1,6 ευρώ) «σκαρφάλωσε» στα 2 ευρώ. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν σημειωθεί και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών πρώτων υλών. Κι αυτό γιατί Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς πρώτων υλών, αλλά και τελικού προϊόντος. Η Ουκρανία εξάγει κάθε χρόνο 200.000 τόνους αμμωνίας. Η Ρωσία από την πλευρά της εξάγει τεράστιες ποσότητες αμμωνίας, ουρίας, φωσφόρου και καλίου. Η Ρωσία έχει περίπου τα 2/3 της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής νιτρικού αμμωνίου των 20 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιείται σε λιπάσματα.

Ειδικά στα αζωτούχα λιπάσματα, οι αυξήσεις έχουν ξεκινήσει, ήδη, από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε και κάθε μήνα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, έπαιρνε στην αρχική του τιμή ένα ποσοστό 5% - 7% παραπάνω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον Μάρτη του 2022, από 30-35 λεπτά το κιλό που πωλούνταν κατά μέσο όρο το πιο κοινό λίπασμα, η αμμωνία, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, να πωλείται πλέον 1 ευρώ.

Ταυτόχρονα, εδώ και έναν μήνα δεν έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Τα προβλήματα με τις αυξήσεις στα λιπάσματα μπορούν να αποβούν μοιραία τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αφού αν οι παραγωγοί περιορίσουν τη χρήση θρεπτικών συστατικών, οι καλλιέργειες μπορεί να μην έχουν την ίδια απόδοση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά αλλά και για τις τιμές των προϊόντων.

Επιπλέον, αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εξαγωγές λαχανικών και φρούτων της χώρας μας προς την Ουκρανία αγγίζουν τους 32.000 τόνους ετησίως, γεγονός που προμηνύει δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς, ειδικά τους ροδακινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, τους παραγωγούς νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων και άλλους.

Το προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες απώλειες που έφταναν τα 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2014 στη Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά εμπόδια στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών.

Να δυναμώσει η στήριξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, απευθύνεται και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, για στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Με παρακαταθήκη την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες βδομάδες στα μπλόκα, η οποία ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό», μπορούν να γίνουν επιπλέον βήματα στη συμπόρευση με τους εργαζόμενους, καθώς αυτή θα δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Οι ίδιες οι συνθήκες άλλωστε επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ