ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2022
Σελ. /28
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Ενισχύονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη - Πύραυλοι «Patriot» και στη Σλοβακία - Η Ρωσία θεωρεί «νόμιμους στόχους» τις αποστολές εξοπλισμών

Με ένταση των μαχών και των βομβαρδισμών σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, ρωσικά χτυπήματα στη δυτική Ουκρανία και κυκλωτική προσέγγιση της Οδησσού, συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα οξύνονται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ και ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σύμμαχοί τους εγκρίνουν νέες αποστολές όπλων, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας προειδοποιεί ότι οι αποστολές εξοπλισμού προς την Ουκρανία από μέλη του ΝΑΤΟ και άλλα κράτη αποτελούν «νόμιμους στόχους».

Χαρακτηριστικό χτύπημα σε βάση 20 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία

Είναι ενδεικτική αυτής της όξυνσης η ρωσική πυραυλική επίθεση της Κυριακής στη στρατιωτική βάση Γιάροβιβ στη δυτική Ουκρανία, μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, έγιναν ρωσικές επιδρομές σε αεροδρόμιο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη στρατιωτική βάση, ενώ η Μόσχα υποστήριξε πως σκοτώθηκαν «180 ξένοι μισθοφόροι» και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός ξένων όπλων.

Η βάση χρησιμοποιούνταν τα τελευταία χρόνια ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών. Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, δήλωσε εξάλλου πως στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές: «Η Ρωσία επιτέθηκε στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Ξένοι εκπαιδευτές εργάζονται εκεί».

Copyright 2022 The Associated

«Ασφαλώς οι Ρώσοι ήξεραν τι χτυπούσαν και ήθελαν να απειλήσουν το ΝΑΤΟ, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα», επισήμανε ο Πολωνός αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Δεν υπάρχει προσωπικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», απάντησε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ερώτηση αν στην ουκρανική στρατιωτική βάση Γιάροβιβ υπήρχαν ΝΑΤΟικοί εκπαιδευτές του ουκρανικού στρατού.

Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επαναφέρει επίμονα την αξίωση το NATO να προχωρήσει σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, διαφορετικά, όπως είπε χτες, «θα είναι απλά ζήτημα χρόνου οι ρωσικές ρουκέτες να πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών του NATO».

Συνεχής ΝΑΤΟική ενίσχυση στην Ανατ. Ευρώπη - Νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Παράλληλα, ενισχύονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα νοτιοανατολικά της λυκοσυμμαχίας.

Από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν να αναπτύσσονται στη Σλοβακία 2.100 στρατιώτες από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και αμυντικά συστήματα, όπως το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας «Patriot» και τα ραντάρ «Sentinel». Πύραυλοι «Patriot» αναπτύχθηκαν πρόσφατα και στην Πολωνία.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, ότι αντιμετωπίζουν έναν «πολύ πραγματικό κίνδυνο» να αιχμαλωτιστούν ή και να πεθάνουν.

Την ώρα που ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, προειδοποιούσε τις ΗΠΑ ότι η αποστολή όπλων από αρκετές χώρες της Δύσης «δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση αλλά μια ενέργεια που καθιστά αυτές τις αποστολές νόμιμους στόχους», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα.

Αντίστοιχα κλιμακώνει και η Βρετανία με τον πρωθυπουργό της, Μπ. Τζόνσον, να επισημαίνει πως οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα είναι «βαθιά ανησυχητικές», αλλά η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία...

Στο μεταξύ, η Γερμανία - που ανακοίνωσε τεράστια αύξηση στρατιωτικών δαπανών, φτάνοντας τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ - σκοπεύει να αγοράσει περίπου 35 αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς «F-35», σύμφωνα με πηγές, για να αντικατασταθεί ο υπάρχων στόλος των «Tornado». Υπενθυμίζεται πως Γερμανία και Γαλλία προωθούν σχέδιο κατασκευής ευρωπαϊκού μαχητικού επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System). Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Βερολίνο υποβαθμίζει «ανησυχίες» του Παρισιού για το μέλλον του FCAS μετά τον προσανατολισμό της Γερμανίας για αγορά «F-35».

Νέες απειλές για πυρηνικά και χημικά όπλα

Η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, συντηρώντας την αντιπαράθεση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμη και εμπλοκή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στον πόλεμο. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαναλάβει και τις πυρηνικές απειλές λέγοντας πως «προσαρμόζουμε καθημερινά την πυρηνική ετοιμότητα των ΗΠΑ».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να σκεφτεί το τι θα κάνει αν η Ρωσία χτυπήσει την Ουκρανία με όπλα μαζικής καταστροφής, τονίζοντας πως «τότε αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει 4 μαχητικά «Mirage» στις Βαλτικές χώρες, στο πλαίσιο ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Στη Νορβηγία ξεκίνησαν χτες οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις «Cold Response 2022», όπου συμμετέχουν 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και χωρών - εταίρων, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Ρωσία αρνήθηκε να στείλει παρατηρητές.

Πολιτικές εξελίξεις «δρομολογούνται» σε Μελιτόπολη και Χερσώνα

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε πως ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απήχθη το Σάββατο από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, επειδή «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».

Στη θέση του διορίστηκε η Γκ. Ντανιλτσένκο, μια βουλευτής της φιλορωσικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Ζελένσκι διατύπωσε απειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γκ. Ντανιλτσένκο κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς».

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ζαπορίζια, Ουκρανός δήμαρχος απήχθη προχτές από Ρώσους στρατιώτες στο Ντνιπρορούντνι, στα νότια της χώρας.

Στη Χερσώνα, πόλη κοντά στην Κριμαία, οι Ρώσοι «προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψεύτικο δημοψήφισμα για μια ψεύτικη λαϊκή δημοκρατία», όπως το 2014 στην Κριμαία, κατήγγειλε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

«Πρόκειται για μια νέα επίθεση εναντίον δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία και μια απόπειρα να εγκατασταθούν παράνομες εναλλακτικές κυβερνητικές δομές, σε μια κυρίαρχη χώρα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Αναφέρεται επίσης ότι χτες οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έστειλαν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των δημάρχων των Μιλοάιβ και Ιζιούμ, ζητώντας τους να παραδοθούν.

Αυξάνονται οι άμαχοι - θύματα από τις συγκρούσεις

Καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις, αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν αλληλοκατηγορίες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς, προβοκάτσιες, χρήση των αμάχων ως ασπίδων κ.ά.

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται μέρα με τη μέρα στα προάστια του Κιέβου. Χτες νωρίς το πρωί σε ρωσικό βομβαρδισμό 9ώροφης πολυκατοικίας στα προάστια της πόλης σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άμαχοι και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, στο Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της που ελέγχουν την πόλη ανακοίνωσαν χτες ουκρανικό πλήγμα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 9 στο κέντρο της πόλης. Σε αντίποινα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Η πόλη Βολνοβάχα στην ανατολική Ουκρανία, βόρεια της Μαριούπολης στην περιοχή Ντονέτσκ, έχει «σβηστεί» από τον χάρτη, εξαιτίας των σφοδρών μαχών. Οι ρωσικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι Ουκρανοί εθνικιστές έβαλαν εσκεμμένα κατά του νοσοκομείου της πόλης κατά την υποχώρησή τους από αυτή, σκοτώνοντας 6 ανθρώπους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τις ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Ανέφερε επίσης πως η Μόσχα πραγματοποίησε «μία αμφίβια απόβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα μπορούσε να αναζητήσει περαιτέρω τέτοιες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι ο ουκρανικός στρατός πυροβόλησε εναντίον ρωσικού εμπορικού πλοίου στην Αζοφική Θάλασσα. Οπως αναφέρεται μάλιστα, το ρωσικό φορτηγό πλοίο «Sormovsky 3064» είχε αναχωρήσει από ελληνικό λιμάνι και κατευθυνόταν στο Ταγκανρόγκ, λιμάνι της Ρωσίας στην Αζοφική.

Στη Μαριούπολη η Μόσχα ανακοίνωσε χτες πως ξεκίνησε μαζική απομάκρυνση του πληθυσμού, αφότου ο ρωσικός στρατός «εξουδετέρωσε σχεδόν όλες τις στρατιωτικές τοποθεσίες των νεοναζί στα προάστια» και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Περίπου 400.000 κάτοικοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή, φάρμακα, καθώς η πόλη παραμένει υπό πολιορκία εδώ και 13 μέρες, με τη Ρωσία να καταγγέλλει πως οι Ουκρανοί εθνικιστές εμποδίζουν τους αμάχους να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, χτες έφτασαν τα πρώτα 50 από τα συνολικά 200 λεωφορεία που θα συμμετάσχουν στην εκκένωση, ενώ θα φτάνουν σταδιακά και 450 τόνοι με φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα η ουκρανική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν τηρούν την κατάπαυση του πυρός. Πάντως, τουλάχιστον 160 αυτοκίνητα έφυγαν χτες από την πόλη, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Η Οδησσός προσεγγίζεται από στεριά και θάλασσα από τον ρωσικό στρατό και όσοι έχουν απομείνει στην πόλη προετοιμάζονται για την επικείμενη επίθεση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του κάποιες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο αριθμός των προσφύγων έχει φθάσει ήδη τα 2,8 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί μέσα στην Ουκρανία. Η Μόσχα ανακοίνωσε πως περίπου 250.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρωσία.

Η Γερμανία ζήτησε από την Πολωνία να αναστείλει τα δρομολόγια τρένων με Ουκρανούς πρόσφυγες από την Πολωνία, καθώς «υπάρχει μια συμφόρηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας. Επισήμανε μάλιστα ότι σε τρεις μέρες 28.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα του για τη Γερμανία, ενώ η Πολωνία έχει περίπου 1,7 εκατ. πρόσφυγες. Το Σαββατοκύριακο, οι πολωνικές αρχές έστειλαν περίπου 12 τρένα με πρόσφυγες στη Γερμανία, καθώς και πολλά επιπλέον τρένα στην Τσεχία.

Στη Βρετανία, όπου οι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν άσυλο, η κυβέρνηση θα δίνει 350 λίρες τον μήνα σε Βρετανούς που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

«Πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τις δύο πλευρές

Με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για κάποια «πρόοδο» στις συνομιλίες, διεξήχθη χτες ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα. Εξάλλου και τις προηγούμενες μέρες οι επικοινωνίες των δύο πλευρών φέρεται να ήταν καθημερινές, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι συνομιλίες έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα και έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Μ. Ποντόλιακ, εκτιμώντας ότι «θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών».

Από την πλευρά του, Ρώσος αντιπρόσωπος είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο, η οποία «ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή».

Αλλά και η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γ. Σέρμαν, δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα, το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών και χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε ακόμη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ. Ο Μπένετ ενημέρωσε τον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με ηγέτες πολλών χωρών.

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε χτες και ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας. «Οταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 35 πόλεις, κατά τις οποίες συνελήφθησαν περίπου 800 διαδηλωτές.

Τέταρτο πακέτο κυρώσεων ενέκρινε η ΕΕ

Η Γαλλική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της λυκοσυμμαχίας (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το νέο πακέτο κυρώσεων «στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας», όπως ανακοινώθηκε.

Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του «ευνοϊκού καθεστώτος» της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας.

Της δήλωσης περί αναστολής του «ευνοϊκού καθεστώτος» της Ρωσίας είχαν προηγηθεί οι σχετικές εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Παρασκευή.

Σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αναμένεται να έχει και η απαγόρευση εισαγωγών βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσία, ενώ στις αποφάσεις της ΕΕ αναμενόταν να περιλαμβάνεται και απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

«Τα τρία σαρωτικά πακέτα κυρώσεων που υιοθετήσαμε καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτήν την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες είναι αποκομμένες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδεθούν τα ονόματά τους με ένα δολοφονικό καθεστώς», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο δε Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, «πρότεινε» να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται ή «παγώνουν» για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές στην Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ