Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τέταρτο πακέτο κυρώσεων ενέκρινε η ΕΕ

Η Γαλλική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της λυκοσυμμαχίας (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το νέο πακέτο κυρώσεων «στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας», όπως ανακοινώθηκε.

Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του «ευνοϊκού καθεστώτος» της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας.

Της δήλωσης περί αναστολής του «ευνοϊκού καθεστώτος» της Ρωσίας είχαν προηγηθεί οι σχετικές εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Παρασκευή.

Σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αναμένεται να έχει και η απαγόρευση εισαγωγών βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσία, ενώ στις αποφάσεις της ΕΕ αναμενόταν να περιλαμβάνεται και απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

«Τα τρία σαρωτικά πακέτα κυρώσεων που υιοθετήσαμε καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτήν την εβδομάδα έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες είναι αποκομμένες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδεθούν τα ονόματά τους με ένα δολοφονικό καθεστώς», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο δε Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, «πρότεινε» να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται ή «παγώνουν» για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ