Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Βήματα έντασης του ανταγωνισμού με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία

«Σας παρακολουθούμε στενά», λέει η Ουάσιγκτον - «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», απαντά το Πεκίνο

Βήματα έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καταγράφονται με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να «προειδοποιεί» ουσιαστικά ότι «δεν θα επιτρέψει» στην Κίνα να ενισχύσει παραπέρα τη θέση της βοηθώντας τη Ρωσία να «παρακάμψει» τις ευρωατλαντικές κυρώσεις εναντίον της, και το Πεκίνο να ξεκαθαρίζει ότι θα διασφαλίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ετοιμότητα της Κίνας «να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και οντοτήτων» επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, διατυπώνοντας ξανά τη θέση του Πεκίνου ότι «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση προβλημάτων».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις - «προειδοποιήσεις» του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παρέχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία (...) Αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς», καταλήγοντας: «Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αναπληρώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις».

Στο μεταξύ, τις δηλώσεις Σάλιβαν συνόδευσαν και δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία έχει ζητήσει βοήθεια από την Κίνα για την εισβολή στην Ουκρανία. Σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times» επικαλούνταν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία για να προωθήσουν το δικό τους όραμα για την παγκόσμια τάξη».

Χτες, εξάλλου, το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ξεκίνησαν στοχευμένες επαφές με συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ αλλά και άλλους στην Ασία, εστιάζοντας στην «προθυμία της Κίνας» να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιδίδονται σε κακόβουλη παραπληροφόρηση που στοχοποιεί την Κίνα», προσθέτοντας ότι «εμείς διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ως «βασική προτεραιότητα για όλες τις πλευρές την επίδειξη αυτοσυγκράτησης (...) και την εργασία για διπλωματική διευθέτηση αντί για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης».

Από ρωσικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.

Συνάντηση στη Ρώμη «για τη διαχείριση του ανταγωνισμού»

Στο μεταξύ, χτες στη Ρώμη ο Τζέικ Σάλιβαν συνάντησε τον επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Γιανγκ Ζιετζί, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων που οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να γίνονται στη διαδικτυακή τους συνάντηση, τον περασμένο Νοέμβρη.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση.

Πριν από αυτή, το κινεζικό ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι «θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ και θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως και ότι σίγουρα η Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Εμιλι Χορν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δύο αξιωματούχοι «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια». Περιέγραψε τις συνομιλίες ως «μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας».

Προσδοκίες Μόσχας για περαιτέρω μπίζνες με το Πεκίνο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, ενδεικτικές για τον ρόλο της Κίνας είναι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ.

Αφού επιβεβαίωσε ότι σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου 300 δισ. δολάρια σε σύνολο 640 δισ., έχουν δεσμευτεί λόγω κυρώσεων, ο Σιλουάνοφ είπε ότι μέρος από τα υπόλοιπα ρωσικά αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, στην Κίνα ασκούνται πιέσεις από τη Δύση για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία,«ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ' εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ' όλα αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες που οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Χτες, εξάλλου, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι «κατά την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μερίδιο των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος που εκφράζονται σε γουάν της Κίνας. Το γουάν παραμένει προς το παρόν μία από αυτές τις πηγές των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας μας και θα το χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει μία προσωρινή διαδικασία για αποπληρωμή χρέους σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά προειδοποίησε ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ρούβλι αν οι κυρώσεις εμποδίζουν τις τράπεζες από το να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο νόμισμα που εκδόθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ