Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Περιοδεία Μπορέλ «για να αναζωογονηθεί η διαδικασία διεύρυνσης»

Επαφές σε Σκόπια, Τίρανα και Σαράγεβο

Σχολιάζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «μας επηρεάζει όλους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο» αλλά και «επηρεάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες», ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ ξεκίνησε χτες περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από τα Σκόπια, όπου άρχισε τις επαφές του, ο Μπορέλ είπε ότι «πρέπει να συνομιλήσουμε» για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται «με τα μελλοντικά μέλη της ΕΕ (...) να υψώσουμε τη φωνή μας και να δράσουμε από κοινού», προσθέτοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία και όλη η περιοχή αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για μας. Και έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε πραγματικότητα την ευρωπαϊκή προοπτική».

Υποσχέθηκε δε τη συμβολή των Βρυξελλών σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε «να αντιμετωπίσετε τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου» και «να αυξήσετε την ανθεκτικότητά σας». Και κατέληξε ότι πρόκειται για «στιγμή αφύπνισης για την Ευρώπη (...) αναζωογόνησης της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να αγκυροβολήσουν σταθερά στην ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ αναφέρθηκε και στις «καθαρές προσδοκίες» που έχει η σημερινή ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία για άμεση επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, με δεδομένη και την αυξημένη κινητικότητα γύρω από τη διευθέτηση διμερών διαφωνιών με τη Βουλγαρία, που από τη μεριά της «μπλοκάρει» μέχρι τώρα τη σχετική διαδικασία. Πάντως ο Μπορέλ έσπευσε να χαιρετίσει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Κοβατσέφσκι με τις κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Ρωσία, αναφέροντας ότι αυτή «σας βάζει στην πορεία προς την ΕΕ, όχι μόνο ως υποψήφια προς ένταξη χώρα αλλά και ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβατσέφσκι είπε ότι «είναι απαραίτητο η Βόρεια Μακεδονία να έχει ισχυρή και σαφή ευρωπαϊκή προοπτική» σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «ο εν εξελίξει πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για αυξημένη επιρροή τρίτων πλευρών στην περιοχή, και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. Το να αφήνεται γεωστρατηγικό κενό στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης δεν αποτελεί επιλογή».

Σήμερα ο Μπορέλ θα έχει επαφές στην Αλβανία, στα Τίρανα, και αύριο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Σαράγεβο.

Σημειωτέον, περιοδεία στην περιοχή ολοκλήρωσε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που βρέθηκε σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σερβία και Μολδαβία. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η Γερμανία θα δείξει περισσότερη παρουσία σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια» και ανακοίνωσε τη δημιουργία θέσης ειδικού απεσταλμένου του Βερολίνου για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ