Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παίζει μεγάλο ρόλο», σημειώνει και η Γερμανία

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε χτες στην Αγκυρα και τον Γερμανό καγκελάριο

AP

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε χτες στην Αγκυρα και τον Γερμανό καγκελάριο
«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς, ειδικά στην Ασφάλεια και την Ενέργεια», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Ως δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώσουμε τις κοινές μας απόψεις και ανησυχίες», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, αναφερόμενος σε όσα συζητήθηκαν σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι «συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για μια διευθέτηση, αλλά και να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια στην Ευρώπη». Είπε ακόμα ότι «η Τουρκία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φέρει τις δύο πλευρές κοντά» (για νέα συνάντηση, μετά από αυτή που οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας είχαν στην Αττάλεια), τονίζοντας ότι «εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μεγάλη σημασία στη στενή συνεργασία με τη Γερμανία πάνω σε ζητήματα της περιοχής».

Από τη μεριά του, ο Σολτς δήλωσε ότι «οι συνομιλίες είναι καλές, αλλά πρέπει γρήγορα να πετύχουμε αποτελέσματα που οδηγούν σε κατάπαυση του πυρός», χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα το ότι η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία».

Πριν την αναχώρηση Σολτς από το Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Μπούσνερ δήλωσε ότι η Τουρκία «παίζει μεγάλο ρόλο και είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ» και ότι «είναι σημαντικό να συντονιστούμε» με την Αγκυρα.

Από τη μεριά της, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι στη συνάντηση θα εξετάζονταν οι «διμερείς δεσμοί» και θα γινόταν «μια ανταλλαγή απόψεων (...) για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Ο δε επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φ. Αλτούν ανέφερε ότι πρόκειται για το 14ο τετ α τετ που έχει ο Ερντογάν με ξένο ηγέτη μέσα στο τελευταίο 5ήμερο.

Τέλος, να καταγραφεί ότι, αναφερόμενος στις αγορές ρωσικών αμυντικών συστημάτων που εξετάζει η χώρα του, ο Ερντογάν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιαστεί νέα πιθανή αγορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Νέους ορίζοντες συνεργασίας» ψάχνουν ΗΠΑ - Τουρκία

Η συνάντηση Ερντογάν - Σολτς έγινε ενώ η Αγκυρα εντείνει το «διπλωματικό πόκερ» με πολλές πλευρές.

Στο περιθώριο του διεθνούς Διπλωματικού Φόρουμ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τον Αρμένιο ομόλογό του, Α. Μιρζογιάν, στην πρώτη συνάντηση ΥΠΕΞ των δύο χωρών μετά από πάρα πολλά χρόνια, ενταγμένη στην προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για «εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική» συνάντηση.

Την ίδια στιγμή, «φουντώνουν» και οι προσπάθειες περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αντιπροσωπεία από εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, μαζί με βουλευτές αλλά και στελέχη τουρκικών επιχειρηματικών οργανώσεων ξεκίνησε χτες 4ήμερες επαφές στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο διμερών προσπαθειών για αύξηση του εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα επαφών «αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις τουρκο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις». Οι επαφές θα γίνουν σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, διερευνώντας «νέους ορίζοντες οικονομικής συνεργασίας». Μεταξύ άλλων η τουρκική αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε συνομιλίες στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», ενώ θα διεξαχθούν και εργαστήρια εμπορικής διπλωματίας, «ως μέρος του προγράμματος για την αύξηση του ρόλου της Τουρκίας στις διατλαντικές εξαγωγές», με θέματα όπως «ενώνοντας δυνάμεις για την ευημερία: Οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ