Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ
Μόνιμα χαράτσια στον λαό και μπαράζ μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Στη Βουλή αναμενόταν χτες αργά το βράδυ ή σήμερα να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα ανανεωμένα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που θα συνοδεύεται και από άλλες φορολογικές διατάξεις και ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και αυτές που προβλέπονται από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι νέοι «μειωμένοι» συντελεστές θα εφαρμόζονται επί των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από 1/1/2022. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις εμφανιζόμενες μειώσεις, το μόνιμο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία αναμένεται να εισφέρει στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 2,23 δισ. ευρώ, με σχετική μείωση ύψους 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ουσιαστικά, οι κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, με τη διαφορά ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στη συνολική αξία των ακινήτων - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά σε κάθε ξεχωριστό ακίνητο.

Επιπλέον, ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και μάλιστα με αυξημένο αφορολόγητο στα 400.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

- Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ, ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ., από 3,70 ευρώ που ίσχυε πριν.

- Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ., από 6 ευρώ το τ.μ.

- Με τη νέα κλίμακα θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τα 100.000 ευρώ, από 60.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοινώθηκαν πέρυσι και ισχύουν από 1/1/2022 δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο σύστημα, αλλά ακόμα και πάνω από 200% σε όσες εντάσσονται από φέτος. Αυτό θα συμπαρασύρει μια σειρά από άλλα χαράτσια, όπως φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία, «ανταποδοτικά» τέλη στους ΟΤΑ κ.ά.

Τέλος, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών λειτουργούν ως αυτόματος «κόφτης» στο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο επίδομα στέγασης, σε προβλεπόμενες εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ κ.ά., σε περίπτωση που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια.

Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων

Μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στην εγχώρια Βιομηχανία, που αφορά στον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, με εμπορεύματα που μεταβιβάζονται από το εξωτερικό σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Γενάρη κατέγραψε ετήσια αύξηση 31,8%. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλον βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Ειδικότερα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 31,8% τον Δεκέμβρη οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 47,3% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 6,9% από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια φτάνουν σε 77,2%.

«Κατευθυντήριες γραμμές» από το Γιούρογκρουπ

Παράλληλα, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είχε επίκεντρο την οικονομική πραγματικότητα στην Ευρωζώνη, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης και του ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των φετινών κρατικών προϋπολογισμών αλλά και τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών για το 2023.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Π. Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι «η χειμερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 4% φέτος στην ΕΕ δεν είναι πλέον ρεαλιστική», σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν με μια «ισχυρή κοινή απάντηση».

Ουσιαστικά, προδιαγράφεται το νέο μπαράζ με τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων της ΕΕ. Ο Π. Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί αν η αντίδραση είναι άμεση, ισχυρή και κοινή.

Μάλιστα, αναφορικά με το ζήτημα των νέων δημοσιονομικών κανονισμών στην ΕΕ σημείωσε ότι με το σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας δεν θα ήταν ρεαλιστικό ούτε και λογικό να επιστρέψουμε στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η εξαίρεση των πολεμικών και άλλων κρατικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ΕΕ, με φόντο τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοινώνουν κυβερνήσεις της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη δυνατότητα διόγκωσης τόσο των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του κρατικού χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές και άλλες δαπάνες, που επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ