Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Αλληλεγγύη στους λαούς, ενάντια στον πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά

Με μαχητική αντιπολεμική διαδήλωση και συναυλία στο κέντρο της Αθήνας είπαν ένα ακόμα «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Συνθήματα, λόγια, μουσική και στίχοι επιστρατεύτηκαν στο χτεσινό μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με το οποίο μαθητές, φοιτητές και καλλιτέχνες είπαν ένα μεγάλο «όχι» στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας, δήλωσαν πως γυρνούν την πλάτη σε ψεύτικα διλήμματα για το ποιον ιμπεριαλιστή να στηρίξουν, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης σε κάθε λαό που ματώνει.

Το ραντεβού είχε δοθεί στα Προπύλαια, από όπου μαθητές μετέφεραν το αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, που εκπέμπεται από σχολεία σε όλη τη χώρα. «Η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται με όπλα, αλλά με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο εμείς, ο αγωνιζόμενος λαός και η νεολαία», τονίστηκε και ακούστηκε δυνατά πως «η δική μας καρδιά χτυπά για τους πληγέντες λαούς. Πάμε κόντρα σε αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εμπλοκή μπορεί να φέρει ειρήνη και ασφάλεια. Παίρνουμε ενεργή στάση απέναντι στον πόλεμο, αυτή είναι η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και όλους τους λαούς», τόνισαν οι μαθητές, θυμίζοντας πως «εμείς δεν διαλέγουμε ποιον πρόσφυγα θα στηρίξουμε ανάλογα με τη θρησκεία ή το χρώμα του».

Ακολούθησε μία δυναμική πορεία, με συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», καταδικάζοντας το αιματοκύλισμα και φωνάζοντας: «Στους δρόμους είναι οι μαθητές, όχι στους πολέμους, όχι στις σφαγές», «Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί» απαιτώντας να καλυφθούν οι ανάγκες για μόρφωση με «Λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», εκφράζοντας την πίστη πως θα είναι «Μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές». Μουσική, πανό, πικέτες, μπαλόνια, με πολλούς να φορούν τα σήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με τα κεντρικά αιτήματα, επιστρατεύτηκαν σε αυτήν την πορεία που έφτασε στο Σύνταγμα, παίρνοντας θέση μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία για τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία.

Με όπλο τους στίχους και τη μουσική ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Από την καρδιά της Αθήνας, οι αξιόλογοι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη μεγάλη συναυλία ένωσαν τις φωνές τους με τους εκατοντάδες νέους. Ερμηνεύοντας τραγούδια διαχρονικά, που μιλούν στις καρδιές χωρίς φόβο, τραγούδια που αντλούν την έμπνευσή τους από την αδικία και το όρθιο ανάστημα. Συνθήματα από τους μαθητές και φοιτητές και λόγια από την πλευρά των καλλιτεχνών ανταλλάσσονταν στη διάρκεια της συναυλίας, στην οποία συμμετείχαν η ορχήστρα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και οι: Θοδωρής Καρέλας, Απόστολος Ρίζος, Παντελής Κυραμαργιός, Βάιος Πράπας, Βασίλης Προδρόμου, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ικαρη, Νατάσσα Μποφίλιου, Altera Vita, Ποτ Πουρί, Demon-fox, Raibo, Σφάλμα και τα μαθητικά συγκροτήματα Peace to dawn και Traitors Band. Μία ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν οι συγκεντρωμένοι απευθύνθηκαν στην Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα άθλιες επιθέσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο για τη συμμετοχή της στη συναυλία, φωνάζοντας το σύνθημα «για όλους τους λαούς υψώνεις τη φωνή σου, Νατάσσα μην ξεχνάς, είμαστε μαζί σου», δείχνοντας και έτσι τη στήριξη στη στάση της. Η ίδια, ανεβαίνοντας στη σκηνή, δήλωσε πως «είμαστε με το δίκαιο και υπάρχει μόνο μια θέση που δεν θα προδώσει ποτέ κανέναν άνθρωπο: "Η θέση με τον άνθρωπο"»...


Στη διάρκεια της συναυλίας μαθήτριες διάβασαν τα ποιήματα «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ και «Οδοιπορώ για την ειρήνη» του Γ. Ρίτσου.

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Στ. Βαλαβάνη, δηλώνοντας πως οι γονείς είναι «περήφανοι που για άλλη μια φορά τα παιδιά μας, οι μαθητές και οι φοιτητές, παίρνουν πρωτοβουλίες όλες αυτές τις μέρες, καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δείχνουν στην πράξη την εναντίωσή τους στον πόλεμο όπως και με τη σημερινή πρωτοβουλία αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα» και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στον λαό της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των υπόλοιπων χωρών.

«Το μυαλό μας βρίσκεται κυρίως στους χιλιάδες μαθητές στην Ουκρανία που, αντί να είναι στα σχολεία τους, είναι στα καραβάνια προσφύγων, στα υπόγεια, ανησυχούν καθημερινά αν θα επιβιώσουν», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο Ανδρ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο στήριξε την κινητοποίηση, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας.

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση, ο Ν. Χαρίσης από τον Φοιτητικό Σύλλογο Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το εργατικό κίνημα, το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, που μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί των χωρών για τα συμφέροντα των λίγων. Δεν μπλέκουμε στα διλήμματα αυτών που μας ωθούν στον πόλεμο, δεν διαλέγουμε ληστή, είμαστε σαφείς και είμαστε με τους λαούς των χωρών». «Δεν θα δεχτούμε την αποστολή των αδερφών μας, των συμφοιτητών μας στις πολεμικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, που στόχο έχουν τα κέρδη της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Επιβεβαιώνεται από παντού ότι το ΝΑΤΟ καμιά ασφάλεια δεν προσφέρει, αλλά μας βάζει στο μάτι του κυκλώνα, κάνοντας τη χώρα μας πολεμικό ορμητήριο εις βάρος λαών αλλά και στόχο αντιποίνων! Οπως ο ελληνικός λαός έβαλε εμπόδια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στέλνοντας τα στρατεύματα στις λαχαναγορές της Θεσσαλονίκης, έτσι και τώρα έχουμε εμείς τη δύναμη να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς τους, θα ενώσουμε τις φωνές μας και θα γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων απέναντι στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που μας θέλουν κρέας στα κανόνια τους!», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Χαιρετισμό εκ μέρους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Κ. Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως η κινητοποίηση - συναυλία που διοργάνωσαν φοιτητές και μαθητές εκφράζει το αίσθημα που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. «Και εμείς τασσόμαστε με αυτούς και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συναυλία, αλλά και όλος αυτός ο κόσμος που παρακολουθεί τη δράση του σωματείου μας και υπογράφει το ψήφισμα που διακινούμε αυτές τις μέρες», τόνισε καταλήγοντας πως «αυτή είναι μία μάχη, το δίλημμα είναι πολιτισμός ή βαρβαρότητα και η θέση των λαών και των καλλιτεχνών πρέπει να είναι με τον πολιτισμό ενάντια στη βαρβαρότητα».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ